Ateinantį sezoną NBA lygoje galbūt debiutuos 218 cm ūgio vidurio puolėjas Zhou Qi, šį sezoną puikiai žaidęs „Xinjiang Flying Tigers“ komandoje Kinijoje. Puolėjas greičiausiai apsivilks Hjustono „Rockets“ komandos, kurioje kadaise tikra NBA žvaigžde tapo Yao Mingas, marškinėlius.
DeMarcusas Cousinsas ir Zhou Qi
Praėjusių metų NBA naujokų biržoje Zhou Qi buvo pakviestas 43-uoju numeriu, ir galimas jo debiutas lygoje A. Silverį džiugina, tačiau pats faktas, kad milžiniška valstybė šį sezoną lygoje neturėjo nė vieno krepšininko, generalinį NBA komisarą nemaloniai stebina.
Kai pasižiūri į Lietuvą, kai pasižiūri į Serbiją, kai pasižiūri į Latviją – šalis, kurios neturi nė 10 milijonų gyventojų, tačiau ne po vieną žaidėją NBA, yra sunku suprasti, kaip 1,3 milijardo gyventojų turinti valstybė šiuo metu neturi nė vieno krepšininko lygoje?
Adamas Silveris, NBA komisaras

Ir to 55-erių amerikietis visiškai neslepia.

„Mane nemaloniai stebina faktas, kad šiuo metu NBA lygoje nėra Kinijos žaidėjų. Žinant šios šalies gyventojų skaičių galima teigti, kad Kinijoje greičiausiai yra daugiau krepšinį žaidžiančių žmonių nei kur nors kitur pasaulyje. Taip pat ten yra daugiau krepšinį žiūrinčių žmonių nei kur kitur pasaulyje, tačiau deleguoti į lygą nėra ką“, – apmaudžiai konstatavo A. Silveris.

„Aš kalbėjausi su Yao Mingu – reikia imtis kolektyvinių veiksmų treniruojant geriausius Kinijos krepšininkus, suteikiant jiems papildomą galimybę tobulėti ir pasiekti kažką daugiau nei vietinis čempionatas. Reikia stengtis, kad kinų jaunimas galėtų varžytis ir su kitų šalių jaunimu, tai turėtų padėti jiems pakilti į aukštesnį lygį, stiebtis link NBA“, – dėstė NBA komisaras.

Netrukus jis kinams pateikė ir sektiną pavyzdį. Anot A. Silverio, sunku suprasti, kaip daugybę kartų mažiau gyventojų turinčios šalys jau daug metų į NBA išsiunčia kur kas gausesnes žaidėjų grupes nei kinai.

„Kai pasižiūri į Lietuvą, kai pasižiūri į Serbiją, kai pasižiūri į Latviją – šalis, kurios neturi nė 10 milijonų gyventojų, tačiau ne po vieną žaidėją NBA, yra sunku suprasti, kaip 1,3 milijardo gyventojų turinti valstybė šiuo metu neturi nė vieno krepšininko lygoje?“, – nusistebėjo A. Silveris. – Tai reikia spręsti kuo greičiau, susitelkti ties šiuo klausimu, nes situacija nėra gera, o mes norime, kad susidomėjimas NBA lyga Kinijoje augtų.“

Per visą istoriją NBA lygoje yra rungtyniavę penki kinai – Mengke Bateeras, Sun Yue, Wang Zhizhi, Yao Mingas ir Yi Jianlianas. Paskutinis iš jų – J. Yianlianas – NBA žaidė 2007-2012 m., tačiau į jį dėtų vilčių nepateisino.
Šarūnas Marčiulionis (dešinėje) Sakramento "Kings" klube

Palyginimui, NBA lygoje yra žaidę 12 lietuvių – Arvydas ir Domantas Saboniai, Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Macijauskas, Darius Songaila, Martynas Andriuškevičius, Žydrūnas Ilgauskas, Linas Kleiza, Šarūnas Jasikevičius, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas, Jonas Valančiūnas. Keturi iš jų rungtyniavo ir pastarajame sezone.

Latvija per visą istorija turėjo 4 NBA krepšininkus – Gundarą Vetrą, Andrį Biedrinį, Kristapą Porzingį ir Davį Bertanį.