Norėdamas atsakyti į šį klausimą, ESPN žurnalistas Micahas Adamsas sudarė TOP-10 finalų sąrašą. Reporteris atrinko tik tuos finalus, kuriuose žaidė bent penki „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai (superžvaigždės), o juos sureitingavo pagal „žaidėjų naudingumo reitingą“ (PER).

10. 1973 metais „Knicks“ 4-1 nugalėjo „Lakers“

„Knicks“ superžvaigždės: Waltas Frazieris, Dave'as DeBusschere'as, Billas Bradley

„Lakers“ superžvaigždės: Wiltas Chamberlainas, Jerry Westas, Gailas Goodrichas

Bendras superžvaigždžių reitingas: 110,6

Tai viena iš finalo serijų, kurios superžvaigždžių reitingą kaip reikiant sumažino faktas, kad tais metais „Visų žvaigždžių“ mače nežaidė nei Willis Reedas, nei Earlas Monroe, nei Jerry Lucasas, nors visi trys vėliau pateko į „Šlovės muziejų“.

„Knicks“ klubas tais metais su itin subalansuotas – net penki žaidėjai finalo serijoje vidutiniškai rinko po 15 taškų. Rezultatyviausio vardu pasigirti galėjo B. Bradley, o finalų MVP titulą atsiėmė W. Reedas.

„Lakers“ legenda W. Chamberlainas, kuriam buvo jau 36-eri, sužaidė paskutinį paskutinė savo karjeros finalą ir jame pagal rezultatyvumą buvo vos ketvirtas komandoje, nusileidęs tiek G. Goodrichui, tiek J. Westui, tiek Jim McMillianui.

Billas Bradley

9. 1952 metais „Lakers“ 4-3 nugalėjo „Knicks“

„Lakers“ superžvaigždės: George'as Mikanas, Vernas Mikkelsenas, Jimas Pollardas

„Knicks“ superžvaigždės: Maxas Zaslofsky, Harry Gallatinas, Dickas McGuire'as

Bendras superžvaigždžių reitingas: 118,1

Tais metais MVP titulas dar nebūdavo įteikiamas, tačiau G. Mikanas būtų buvęs vienu pagrindinių kandidatų jį laimėti. Visoje NBA jis buvo nepralenkiamas pagal PER rodiklį ir antras pagal pelnytų taškų vidurkį. Be to, aukštaūgis finalo serijoje rezultatyvumo (21,7 tšk.) ir atkovotų kamuolių (17,4) vidurkiais nušluostė visiems nosis.

„Knicks“ savo gretose turėjo tris „Visų žvaigždžių“ dalyvius, tačiau vienas iš jų nepateko į geriausių NBA sezono žaidėjų penketą, kai iš „Lakers“ ekipos tai padarė net du – V. Mikkelsenas ir J. Pollardas.

Mineapolio komanda septintąsias serijos rungtynes laimėjo 17 taškų skirtumu, o didesne taškų persvara lemiamas finalo mačas NBA istorijoje buvo laimėtas vos sykį.

1952-ųjų Lakers komanda

8. 1956 metais „Warriors“ 4-1 nugalėjo „Pistons“

„Warriors“ superžvaigždės: Paulas Arizinas, Neilas Johnstonas, Jackas George'as

„Pistons“ superžvaigždės: George'as Yardley, Larry Foustas, Melas Hutchinsas

Bendras superžvaigždžių reitingas: 118,2

Tarp šešių „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvių du žymiausi vardai buvo P. Arizinas ir N. Johnstonas, kurie 1955-1956 metų sezone rezultatyviausių žaidėjų sąraše pasidalijo antrą ir trečią vietas, nusileidę tik Bobui Pettitui (jis laimėjo pirmąjį istorijoje MVP titulą). „Warriors“ garbę tame sezone gynė ir būsimas „Šlovės muziejaus“ narys Tomas Gola.

„Pistons“ žvaigždės, ypatingai G. Yardley ir L. Foustas, taip pat nebuvo vangūs žaidėjai: abu pateko į rezultatyviausiųjų dešimtuką.

Ir nors „Warriors“ seriją laimėjo per penkis mačus, visi jie buvo itin atkaklūs – pirmuose keturiuose laimėjusi komanda pergalę šventė vos keturių ar mažesniu taškų skirtumu.

1956-ųjų Warriors komanda

7. 2013 metais „Heat“ 4-3 nugalėjo „Spurs“

„Heat“ superžvaigždės: LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas

„Spurs“ superžvaigždės: Timas Duncanas, Tony Parkeris

Bendras superžvaigždžių reitingas: 123

Tai pirmasis finalas iš šio dešimtuko, kuriame žaidė mažiau nei šeši „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai. Tai tik paliudija bendrą L. Jameso, D. Wade'o, Ch. Bosho, T. Duncano ir T. Parkerio talentą.

Tačiau garsių žaidėjų šiame finale būta ir daugiau: antrus metus lygoje praleido Kawhi Leonardas, „Spurs“ garbę taip pat gynė Manu Ginobili, o ką jau kalbėti apie Ray Alleną, kurio fantastiškas tritaškis šeštose serijos rungtynėse pateko į NBA istoriją.

Šis 2013-ųjų finalas išlieka vienu įnirtingiausių per visą lygos istoriją. Ir, kaip visi jau žinome, „Spurs“ kitą sezoną gavo progą pasiekti revanšą.

Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas, Chrisas Boshas ir Norrisas Cole'as

6. 2012 metais „Heat“ 4-1 nugalėjo „Thunder“

„Heat“ superžvaigždės: LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas

„Thunder“ superžvaigždės: Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas

Bendras superžvaigždžių reitingas: 125

Jeigu ESPN būtų nusprendusi dešimtuką sudaryti pagal PER rodiklio vidurkį, o ne sumą, būtent šis finalas būtų pakilęs į reitingo viršūnę. Tiek L. Jamesas, tiek K. Durantas pateko į pirmąjį NBA sezono žaidėjų penketuką, R. Westbrookas – antrąjį, o D. Wade'as – trečiąjį.

Tais metais LeBronas pelnytai iškovojo savo pirmąjį karjeros NBA čempiono titulą, penkių rungtynių kovoje pranokęs jaunąją „Thunder“ komandą.

LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas

5. 1960 metais „Celtics“ 4-3 nugalėjo „Hawks“

„Celtics“ superžvaigždės: Billas Russellas, Bobas Cousy, Billas Sharmanas

„Hawks superžvaigždės: Bobas Pettitas, Cliffas Haganas, Clyde'as Lovellette'as

Bendras superžvaigždžių reitingas: 126,3

Tai pavyzdys, kuomet iš tų pačių žaidėjų branduolio sudarytos komandos finaluose susikovė daugiau nei kartą: finaluose dar grūmėsi 1961-aisiais ir 1958-aisiais.

1960-ųjų finalo serijoje prireikė septynerių rungtynių, o joje pagal pelnytų taškų vidurkį nepralenkiamas buvo „Celtics“ lyderis Tomas Heinsohnas (22,4). Antras sąraše rikiavosi jo komandos draugas B. Russellas (22), lemiamame mače sugebėjęs po krepšiais sugriebti net 35 atšokusius kamuolius.

Šioje Bostono komandoje taip pat rungtyniavo ir dar trys „Šlovės muziejaus“ nariai: Frankas Ramsey, Samas Jonesas ir K.C. Jonesas. Pastarasis dėl per didelės konkurencijos aikštelėje pasireikšti per finalo seriją gaudavo tik mažiau nei po 20 minučių.

Billas Russellas ir treneris Redas Auerbachas

4. 1987 metais „Lakers“ 4-2 nugalėjo „Celtics“

„Lakers“ superžvaigždės: Magicas Johnsonas, Kareemas Abdul-Jabbaras, Jamesas Worthy

„Celtics“ superžvaigždės: Larry Birdas, Kevinas McHale'as, Robertas Parishas

Bendras superžvaigždžių reitingas: 131,4

Iš visų 80-ųjų „Lakers“ ir „Celtics“ kaktomušų NBA finaluose, 1987-ieji labiausiai išsiskiria kaip „turtuolių varžytuvės“. Išbraukus abiejų komandų superžvaigždių trio, žiūrovai galėjo išvysti A.C. Greeną, gynybos burtininką Michaelą Cooperį, Dennisą Johnsoną, Danny Ainge'ą ir Billą Waltoną (34-erių metų, bet vis tiek – juk tai Billas Waltonas!).

Finalo MVP prizą atsiėmė M. Johnsonas, tarp abiejų klubų žaidėjų pirmavęs tiek pagal pelnytus taškus (26,2), tiek pagal rezultatyvius perdavimus (13).

Larry Birdas ir Kareemas Abdul-Jabbaras

3. 1983 metais „Sixers“ 4-0 nugalėjo „Lakers“

„Sixers“ superžvaigždės: Mosesas Malone'as, Julius Ervingas, Maurice'as Cheeksas, Andrew Toney

„Lakers“ superžvaigždės: Magicas Johnsonas, Kareemas Abdul-Jabbaras, Jamaalas Wilkesas

Bendras superžvaigždžių reitingas: 148,9

Iki 2017-ųjų, 1983 metai buvo paskutiniai, kuomet NBA finale žaidė net septyni „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai. Tokio rezultato pasiekti nesugebėjo net ir aštuntajame dešimtmetyje dominavusios „Celtics“ ir „Lakers“ ekipos.

1982-ųjų finalo pakartojime „76ers“ galėjo pasigirti M. Malone'o ir J. Ervingo pora. Pora, kuri užėmė dvi vietas pirmajame NBA sezono geriausių žaidėjų penkete. Filadelfijos klubas atkrintamosiose varžybose pratęsė savo įspūdingą sezoną laimėdamas 12 rungtynių iš 13, įskaitant ir „sausai“ laimėtą finalo seriją prieš „Lakers“.

Rezultatas 12-1 buvo pats geriausias NBA atkrintamosiose iki pat 2001-ųjų, kuomet „Lakers“ į viršūnę užkopė su 15-1. Tais metais Los Andželo ekipa finale parklupdė būtent „76ers“ krepšininkus (4-1).

1983-iųjų NBA finalas

2. 1962 metais „Celtics“ 4-3 nugalėjo „Lakers“

„Celtics“ superžvaigždės: Billas Russellas, Bobas Cousy, Tomas Heinsohnas, Samas Jonesas

„Lakers“ superžvaigždės: Jerry Westas, Elginas Bayloras, Frankas Selvy, Rudy LaRusso

Bendras superžvaigždžių reitingas: 154,4

1962-ųjų NBA finalą galima vadinti „auksiniu standartu“, kalbant apie individualų žaidėjų talentą. Ir su tuo sunku ginčytis. Ypatingai dėl to, kad tai buvo vienintelis finalas, kuriame žaidė net 8 to sezono „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai – po keturis iš kiekvienos komandos.

Net 9 „Šlovės muziejaus“ nariai dalyvavo šioje septynių mačų serijoje, o lemiamoje kovoje B. Russellas pelnė 30 taškų ir atkovojo 40 kamuolių bei per pratęsimą nukalė „Celtics“ pergalę trimis taškais prieš „Lakers“, kuriai J. Westas ir E. Bayloras tądien kartu sumetė 76 taškus.

1962-ųjų Celtics nariai 2017 metais

1. 2017 metų „Warriors“ ir „Cavaliers“ akistata

„Warriors“ superžvaigždės: Kevinas Durantas, Stephenas Curry, Klay Thompsonas, Draymondas Greenas

„Cavaliers“ superžvaigždės: LeBronas Jamesas, Kyrie Irvingas, Kevinas Love'as

Bendras superžvaigždžių reitingas: 157,2

Nepaisant žvaigždžių perpildytų 1987, 1983 ir 1962 metų finalų, šiųmetinis mūšis dėl trofėjaus surinko krepšininkus su geriausiu bendru naudingumo reitingu. Net ir atsarginiai šių ekipų žaidėjai Andre Iguodala, Davidas Westas, Deronas Williamsas ir Kyle'as Korveris savo komandoms duoda nemažai naudos. Be to, jie visi taip pat turi „Visų žvaigždžių“ rungtynių patirties.

„Warriors“ NBA atkrintamosiose žygiuoja be kluptelėjimų ir per pastaruosius du mėnesius apskritai pralaimėjo vos kartą. Tuo metu „Cavaliers“ finalą pasiekė su pačiu efektyviausiu puolimu NBA atkrintamųjų istorijoje. Abu klubai, kartu sudėjus, iki finalo atžingsniavo patyrę vos vieną nesėkmę – tai taip pat geriausias rezultatas istorijoje.

Negana to, tai tik pirmas kartas lygos istorijoje, kuomet tris sezonus iš eilės dėl titulo kovoja tos pačios komandos. Verta pažymėti, kad abi dabar rungtyniauja netgi kur kas geriau nei pastarosiose dvejose atkrintamosiose varžybose. Žvelgiant į „ant popieriaus“ surašytus faktus, galima spėti, jog šis finalas galbūt netgi taps pačiu įsimintiniausiu NBA istorijoje. Ir tai yra neįtikėtina vien prisiminus, kaip įspūdingai finalo serija finišavo praėjusiais metais (4-3 laimėjo „Cavaliers“, nors vienu metu atsiliko 1-3).

Žinoma, atsarginiai žaidėjai ir trenerių sprendimai suvaidins didelį vaidmenį serijoje, tačiau akivaizdu, kad būtent žvaigždžių jėga nuspręs jos baigtį.

LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas