Apie būsimąjį dviejų pastarųjų finalų pakartojimą viso pasaulio gerbėjai pradėjo kalbėti jau liepos 4-ąją dieną, kai Kevinas Durantas oficialiai pranešė apie persikėlimą į „Warriors“ gretas. LeBronui Jamesui ir toliau tvirtai laikant Rytų konferenciją savuose gniaužtuose kitoje lygos pusėje 73 pergales iškovojusi komanda pasipildė 2014-ais metais MVP titulą nuskynusiu krepšininku.

Aplinkybes vertinant ciniškai, K. Duranto sprendimą ir superfinalų startą skyrusios 332 dienos tebuvo beprasmė įžanga į neišvengiamą trečiąjį Klivlando ir Ouklando mūšių trilogijos dalį.

Dalis lygos apžvalgininkų norėdami įtikinti patys save kitokio scenarijaus galimybe aktyviai ieškojo realų iššūkį favoritams galinčių mesti ekipų, tačiau visos „Raptors“ ar „Clippers“ šansus išpūtusius teorijos šiandien atrodo tik kaip desperatiški bandymai išgelbėti jokios apčiuopiamos intrigos neturėjusį sezoną.
Iki šiol neįmanomu atrodęs žaidimo lygių skirtumas šiais metais tapo visiškai buitiniu ir kasdieniu. Niekas negali ne tik sustabdyti, bet ir bent kiek garbingiau pasipriešinti „Cavaliers“ ir „Warriors“. Išskyrus pačius „Cavaliers“ ir „Warriors“.
Rokas Grajauskas

Ir nors nuodugniai lygos aktualijas sekantys gerbėjai neabejotinai rado dėmesį patraukusių istorijų – Giannio Antetokounmpo ar Nikola Jokičiaus šimtamyliai progreso žingsniai, pirmieji „76ers“ proceso vaisiai, Lietuvos krepšininkų sėkmės ir nesėkmės – ypatingai lengvas abiejų favoritų žygis į superfinalą įžiebė aštrias diskusijas dėl tokio dominavimo kenksmingumo NBA įvaizdžiui.

2001-ais metais Los Andželo „Lakers“ iki superfinalo nužygiavo rezultatu 11:0, o vienintelį atkrintamųjų varžybų pralaimėjimą patyrė pirmose finalo rungtynėse, kai po pratęsimo nusileido vieną įspūdingiausių individualių pasirodymų surengusio Alleno Iversono atstovautiems „76ers“.

Savo karjeros pike buvusių Kobe Bryanto ir Shaquille‘o O‘Nealo vedami „Lakers“ tąsyk iškovojo antrą iš trijų paeiliui nuskintų titulų. Toks dominavimas (kartu su Los Andželo sirgalių arogancija) iššaukė likusios lygos neapykantą. Belieka pamėginti įsivaizduoti kaip šiais metais jaučiasi 28 komandų gerbėjai, kadangi net ir „Lakers“ nepavyko pasiekti to, ką dabar demonstruoja net dvi komandos.

Šiame sezone užfiksuotas pirmasis atvejis nuo 1946-ųjų skaičiuojamoje NBA istorijoje, kai tos pačios dvi komandos superfinale susitinka trečią kartą iš eilės. Negana to, pernai jau minėtas 73 pergales pasiekę „Warriors“ šiais metais užfiksavo dar vieną unikalų skaičių – „sausą“ dvylikos susitikimų kelionę per atkrintamąsias varžybas.

Jei ne L. Jameso trečiose serijos su „Celtics“ rungtynėse pasigautas virusas (tam tikra prasme užklumpantis „Cavaliers“ lyderį daugiau nei pusėje reguliariojo sezono rungtynių), per 70 metų nė karto nematyto absoliutaus konferencijos sutraiškymo skaičių šį pavasarį būtų surinkusios net dvi komandos.

Kitaip tariant, iki šiol neįmanomu atrodęs žaidimo lygių skirtumas šiais metais tapo visiškai buitiniu ir kasdieniu. Niekas negali ne tik sustabdyti, bet ir bent kiek garbingiau pasipriešinti „Cavaliers“ ir „Warriors“. Išskyrus pačius „Cavaliers“ ir „Warriors“.

Artėjanti superklubo ir geriausio planetos krepšininko kaktomuša intriguoja dėl daugybės aspektų. Pirmuose dviejuose susitikimuose po emocingą pergalę pasidalinusios ekipos šį kartą stoja į kovą ne tik kaip per sviestą perpjovusios visas iki šiol kelyje pasitaikiusias kliūtis, bet ir būdamos geriausios sportinės formos per pastaruosius trejus metus.

2015-ais metais „Cavaliers“ finalo serijoje buvo priversti rungtyniauti be jau pirmame atkrintamųjų varžybų etape traumą patyrusio Kevino Love‘o, bet ir be pirmose superfinalo serijos rungtynėse iškritusio Kyrie Irvingo. Pernai pirmame etape traumą patyrė Stephenas Curry, finale žaidęs toli gražu ne pilna jėga. Trečiame mūšyje abi komandos galės remtis sveikomis ir kaip niekada motyvuotomis sudėtimis.

Jau minėtas K. Love‘as šiais metais žaidžia geriausias atkrintamąsias varžybas savo karjeroje (tiesa, jose žaisdamas tik trečią kartą) ir pretenduoja tapti pirmu krepšininku NBA istorijoje, šiame sezono etape rinkusiu bent 10 atkovotų kamuolių ir tritaškius metusiu net 47 procentų taiklumu.

Ne ką mažiau įspūdinga ir jau 32-ejų metų L. Jameso statistika – 32,5 taško (daugiau LBJ rinko tik 2009-ų atkrintamosiose), 42 procentų tritaškių taiklumas (aukščiausias skaičius karjeroje), 57 procentų pataikymas iš žaidimo (aukščiausias skaičius karjeroje) bei 2,2 perimto kamuolio ir 1,4 blokuoto metimo vidurkiai (šių dviejų skaičių suma – taip pat aukščiausia karjeroje).

Serijoje su „Celtics“ aukščiausią žaidimo lygį pademonstravo ir Kyrie Irvingas, viso konferencijos finalo metu iš žaidimo atakavęs 62, iš trijų taškų zonos 50, o nuo baudų metimo linijos 92 procentų taiklumu.

Kitoje barikadų pusėje čempionų laukia 27 iš pastarųjų 28 rungtynių laimėję „Warriors“, savo starto penkete turintys keturis 26-28 metų amžiaus Visų žvaigždžių rungtynių dalyvius, vidutiniškai kas vakarą kartu pataikančius 10,5 iš 25 (42 proc.) mestų tritaškių.

Itin „žvaigždėtas“ finalas taps pastarųjų trejų metų NBA tendencijų zenitu. Tritaškių era jau dabar pakrikštytas laikotarpis galbūt niekada daugiau nepadovanos mums tokio istorinio reginio, o nusivylimas dėl atkrintamųjų varžybų intrigos stokos artimiausioms savaitėms nusislinks į dėmesio paraštes.

Dažniausiai būtent nuobodulys laukimo minutę gali paversti valanda. Tačiau atkentėję sezono (ar tiksliau 332 dienų) trukmės nusivylimą sirgaliai pagaliau bus apdovanoti tokiu NBA finalu, kokio pasaulis dar nematė. „Warriors“ ir „Cavaliers“, trečioji dalis. Važiuojam.

NBA superfinalo rungtynes Lietuvoje tiesiogiai transliuos „Sport1“ televizija.