„Cavaliers“ rungtynių baigtį išsprendė jau susitikimo pradžioje, kai sužaidė rezultatyviausią atkrintamųjų varžybų kėlinį klubo istorijoje ir į tituluočiausios lygos ekipos krepšį sumetė net 43 taškus, susikraudami šešiolikos taškų pranašumą.

Visos serijos metu NBA čempionai žaisdami svečiuose jau pirmuose kėlinukuose užtildė triukšminguosius „Celtics“ sirgalius ir per trejas rungtynes atidaromuosius ketvirčius laimėjo žadą atimančiu bendru skirtumu 105:64.

Prie puikiai žaidusių Kevino Love‘o ir LeBrono Jameso prisijungė ir Kyle‘as Korveris, per mažiau nei minutę pataikęs du tritaškius ir pakėlęs svečių persvarą iki dvidešimties taškų, tačiau dar didesniu netikėtumu šeimininkams tapo įžaidėjas Deronas Williamsas.

Per ketverias pirmąsias serijos rungtynes tik 8 taškus tepelnęs gynėjas jau pirmoje rungtynių pusėje jų surinko net 12, pataikydamas 4 iš 5 iš žaidimo atliktų metimų.

Rezultatyviausią pirmąją rungtynių pusę „Cavaliers“ atkrintamųjų istoriją svečiams padovanojo neprilygstamas L. Jameso žaidimas. Dar iki ilgosios pertraukos LBJ surinko 20 taškų (7/8 met.), po 7 atkovotus kamuolius ir rezultatyvius perdavimus, 3 perimtus kamuolius ir bloką.

Bet kokias šeimininkų viltis grąžinti intrigą į rungtynes trečio ketvirčio pradžioje sudaužė Kyrie Irvingas, per mažiau nei keturias minutes į varžovų krepšį sumetęs 11 taškų ir varžovus į neviltį varęs tiek taikliais tolimais metimais, tiek įspūdingais reidais į „Celtics“ baudos aikštelę.

Klivlando klubo dominavimą ryškiausiai nusako epizodas, kai ekipa šimtąjį tašką pelnė iki trečio kėlinio pabaigos likus daugiau nei trims minutėms ir atsiplėšė 100:70, tačiau istoriniu tapo iškart po šios akimirkos atliktas metimas.

Dar kartą įspūdingą taiklumą užfiksavęs L. Jamesas smeigė savo ketvirtąjį nakties tritaškį ir rezultatyviausių visų laikų NBA atkrintamųjų varžybų krepšininkų sąraše aplenkė nuo vaikystės idealu laikytą Michaelą Jordaną.

„Cavaliers“ simbolis per savo karjerą atkrintamosiose varžybose viso jau yra pelnęs 5,995 taškus. Trisdešimt trejomis rungtynėmis mažiau (179 ir 212) sužaidęs M. Jordanas su 5,987 taškais smuktelėjo į antrąją poziciją.

Minėtasis tritaškis L. Jamesui leido pakilti ir daugiausiai tritaškių atkrintamosiose pataikiusių krepšininkų metraščiuose – 319 tolimų metimų užnugary paliko 318 tritaškių pataikiusį Manu Ginobili, o aukščiau už Klivlando puolėją šiame sąraše žengia tik Reggie Milleris (320) ir Ray‘us Allenas (385).

Per pastaruosius trejus metus „Cavaliers“ į superfinalą kas kartą žengė užtikrintai – užpernai ketvirtąsias serijos su „Hawks“ rungtynes Klivlando ekipa laimėjo trisdešimties, o pernai šeštąjį serijos su „Raptors“ susitikimą – dvidešimt šešių taškų skirtumu.

Jauniausia visų laikų konferencijos reguliariojo sezono nugalėtoja tapusi „Celtics“ ekipa šios serijos metu Bostone vykusiose rungtynėse nepirmavo nė vienos sekundės.

135 pelnyti taškai tapo dar vienu „Cavaliers“ klubo rekordu atkrintamosiose varžybose.

Birželio 1-ą prasidėsianti superfinalo serija taps unikalu įvykiu NBA istorijoje. Tai pirmasis atvejis nuo pat lygos įkūrimo 1946-ais metais, kai trečią kartą iš eilės finale susitiks tos pačios dvi ekipos.

Visas finalo serijos rungtynes Lietuvoje tiesiogiai transliuos SPORT1 televizija.

„Celtics“: Avery Bradley 23 (10/20 met.), Geraldas Greenas 14, Jae Crowderis 11 taškų.

„Cavaliers“: LeBronas Jamesas 35 (13/18 met., 4/7 trit., 8 atk. kam., 8 rez. perd., 3 per. kam.), Kyrie Irvingas 24 (9/15 met., 7 rez. perd.), Kevinas Love‘as 15 (11 atk. kam., 4 per. kam.), Deronas Williamsas 14 taškų.