Skirtingo reikšmingumo roles reguliariojo sezono metu turėję žaidėjai su skirtingomis užduotimis susidurs ir lemiamuose atkrintamųjų mūšiuose. Šeštąją vietą Vakaruose užėmę Oklahomos „Thunder“ susitiks su išmestų tritaškių rekordą šiais metais pamušusiais Hjustono „Rockets“, o trečioje Rytų pozicijoje likę Toronto „Raptors“ egzaminuos žaidimu baudos aikštelėje besiremiančius Milvokio „Bucks“.

Apžvelgiant mūsų tėvynainių situacijas pirmame atkrintamųjų varžybų etape į akis krenta abiems krepšininkams bendras aspektas – ekipos, su kuriomis teks žaisti serijas iki keturių pergalių, reguliariajame sezone nebuvo palankiomis varžovėmis Domui ir Jonui, tačiau abu žaidėjai turės specifines užduotis, kurių išpildymas gali turėti didelės įtakos serijų baigčiai.

Oklahomos „Thunder“ (47/35) – Hjustono „Rockets“ (55/27).

D. Sabonis ir jo atstovaujama ekipa atkrintamąsias pradės vienoje kontrastingiausių šių metų pirmojo etapo porų. Mike‘o D‘Antoni vadovaujami Hjustono krepšininkai reguliariajame sezone rezultatyvumu nusileido tik absoliutiems lygos favoritams „Golden State Warriors“, o ekipas pagal šį statistinį rodiklį skyrė tik 0,6 taško per rungtynes vidurkis. Palyginimui, trečioje vietoje likę Denverio „Nuggets“ nuo „Rockets“ atsiliko beveik 4 taškais.

Tritaškių liūtimi kiekviename susitikimę varžovų krepšį užtvindantis Teksaso klubas neturės pernelyg didelio preteksto pirmojo etapo serijoje keisti savo žaidimo stilių – „Thunder“ varžovams tritaškius leidžia pataikyti vidutiniu 35,6 procento taiklumu ir pagal šį skaičių rikiuojasi pačiame lygos viduryje.

Pagal išmestų tritaškių ir baudos metimų skaičių visoje NBA pirmavusių „Rockets“ gretose žaidžiančio Jameso Hardeno ir trigubą dublį reguliariajame sezone rinkusio Russello Westbrooko dvikova neabejotinai taps centrine šios serijos ašimi, tačiau buvusių komandos draugų sustabdymo klausimas abiems ekipoms turi skirtingos reikšmės.
J. Hardenas ir R. Westbrookas.

NBA istorijos metraščius perrašęs R. Westbrookas yra ne tik neabjotinas savo komandos lyderis, bet ir faktiškai vienintelė varomoji „Thunder“ puolimo jėga. Įžaidėjui esant aikštėje Oklahomos ekipa per 100 atakų vidutiniškai pelno po 111,5 taško, o jam sėdint ant suolo – vos po 101,9.

Pirmasis skaičius pagal šį statistikos rodiklį nulemtų trečią geriausią puolimą lygoje (po „Warriors“ ir „Rockets“), tačiau be R. Westbrooko Billy Donovano vadovaujamos ekipos puolimo efektyvumas susilygina su absoliučiais autsaideriais Bruklino „Nets“, o prastesnius skaičius viso sezono metu rinko tik „76ers“ ir „Magic“ ekipos.

Sujungus šį skaičių su gynybos efektyvumo pokyčiu R. Westbrookui esant aikštėje ar ant suolo, „Thunder“ žaidimas per 100 atakų krenta -12,5 taško. Toks milžiniškas skaičius beveik keturgubai lenkia J. Hardeno įtaką „Rockets“ žaidimui – barzdotajam gynėjui esant aikštėje Hjustonas puola +6,7 taško efektyviau, tačiau komandos gynyba lyderiui palikus aikštę pagerėja 3,6 taško.

Išvardintoji statistika mums ryškiai rodo, jog „Rockets“ keliu į pergalę šioje serijoje taps R. Westbrooko neutralizavimas, tačiau „Thunder“ norint pateikti netikėtumą nepakaks tik sustabdyti varžovų lyderį. Čia ateina metas į diskusiją įtraukti antrojo plano krepšininkus, o šiuo konkrečiu atveju – D. Sabonį.
Šeštą vietą užėmusiai Oklahomos komandai itin svarbia gali tapti ir viena iš Domanto puolime demonstruojamų savybių. Tik šiame sezone pirmą kartą savo karjeroje iš toli dažniau atakuoti pradėjęs lietuvis būdamas aikštėje reikalauja varžovų dėmesio ties tritaškio linija, o tokių krepšininkų „Thunder“ gretose yra labai nedaug.
Domantas Sabonis

Reguliariojo sezono metu Domas prieš „Rockets“ vidutiniškai žaidė tik po 15,3 minutės per rungtynes. Mažiau vyriausiojo trenerio pasitikėjimo lietuvis sulaukė tik susitkimuose su Šarlotės „Hornets“, Memfio „Grizzlies“ ir Jutos „Jazz“ klubais. Keturių taškų per rungtynes vidurkį vos peržengiantis rezultatyvumas dvikovose su Hjustono ekipa taip pat nesuteikia pernelyg daug optimizmo, tačiau viso sezono metu D. Sabonis pademonstravo vieną stiprybę, kuri gali itin efektyvia suveikti artėjančioje serijoje.

Žemas aikštėje praleistų minučių skaičius rungtynėse su „Grizzlies“ ir „Jazz“ klubais lengvai paaiškinamas lygos naujoko fizinės jėgos stoka. Abi minėtosios ekipos pasižymi galingomis priekinėmis linijomis, o grumtynėse su Derricku Favorsu, JaMychalu Greenu ar Zachu Randolphu debiutiniame savo sezone Domas varžovams suteikdavo ryškų pranašumą.

Pagrindine D. Sabonio stiprybe pelnytai laikomas jo mobilumas – puikiai kojomis dirbantis ir debiutuojančių krepšininkų kontekste išskirtinai gerai pozicijas užsiimantis lietuvis ekipai naudingas žaidžiant su tais klubais, kurie savo sudėtyje turi iš toli dažnai atakuojančius sunkiuosius krašto puolėjus. Būtent toks krepšininkas yra ir „Rockets“ puolėjas Ryanas Andersonas, šiame sezone tapęs vienu pagrindinių ekipos ginklų puolime.

Nepaisant neigiamo Domo indėlio į „Thunder“ puolimą (ekipa per 100 atakų be D. Sabonio pelno 4,3 taško daugiau, nei šiam esant aikštėje), jo įtaka ekipos gynybai yra daugiau nei solidi. Su lietuviu Oklahomos klubas per atitinkamą laiko tarpą praleidžia 4,7 taško mažiau, nei jam sėdint ant suolo, o dvikova su fiziškai galingų tiesioginių oponentų neturinčiais „Rockets“ gali leisti šį skaičių dar labiau padidinti atkrintamosiose varžybose.

D. Sabonis ir A. Robersonas stabdo Hjustono ekipos ataką.

Šeštą vietą užėmusiai Oklahomos komandai itin svarbia gali tapti ir viena iš Domanto puolime demonstruojamų savybių. Tik šiame sezone pirmą kartą savo karjeroje iš toli dažniau atakuoti pradėjęs lietuvis būdamas aikštėje reikalauja varžovų dėmesio ties tritaškio linija, o tokių krepšininkų „Thunder“ gretose yra labai nedaug.

Pagal tolimų metimų pataikymo procentą antroje sezono pusėje D. Sabonio ekipa sugebėjo „aplenkti“ Čikagos „Bulls“ klubą ir užbaigti pirmenybes su prasčiausiu rezultatu visoje NBA lygoje.

Tokį tragišką snaiperių žaidimą Oklahomos klubas kompensuoja aktyviu žaidimu po varžovų krepšiu – „Thunder“ renka daugiausiai baudos aikštelėje pelnomų taškų ir puolime atkovotų kamuolių, tačiau siekiant optimalia išnaudoti šią stiprybę ekipai kaip oras būtini varžovų žaidėjus prie tritaškio linijos „ištraukti“ galintys krepšininkai. Idealiu atveju, D. Sabonis turi tapti vienu iš jų.

Ties tritaškio linija abiejose aikštės pusėse rungtyniauti galintis aukštaūgis būtent šioje serijoje yra vienas iš būtinų kozirių „Thunder“ ekipai. Nei Tajas Gisbonas, nei Nickas Collisonas, nei Stevenas Adamsas ar Enesas Kanteris dėl mobilumo stokos negali vaikytis iš toli atakuojančių varžovų priekinės linijos krepšininkų ar suteikti erdvės R. Westbrooko reidams į baudos aikštelę atsitraukdami iki pat lenktosios linijos.

Ir nors vyriausiasis treneris B. Donovanas turės galimybę įvairiose serijos atkarpose rinktis skirtingas aukštaūgių kombinacijas – „dviejų bokštų“ variantas su E. Kanteriu ir S. Adamsu reikalui esant gali suteikti „Thunder“ milžinišką pranašumą kovoje dėl atšokusių kamuolių – D. Sabonis dėl savo išskirtinumo Oklahomos klubo sudėtyje gali sulaukti didelio aikštėje praleistų minučių skaičiaus.

NBA naujokų biržos loterijoje (1-14 šaukimu) pašaukti naujokai retai gauna galimybę jau debiutiniame sezone žaisti atkrintamosiose varžybose. Ši patirtis Domui bus neįkainojama ir turėtų ryškiai prisidėti prie lietuvio progreso artimiausioje ateityje. Ir nors „Thunder“ nėra laikomi artėjančios serijos favoritais, ekipa turi galimybę pateikti netikėtumą. Tačiau tam Oklahomos klubui reikės gero ir brandaus D. Sabonio žaidimo.