Kaip pagrindinį argumentą reporteris įvardija vėlų Senojo žemyno pirmenybių startą – rugpjūčio 31 dieną. Be to, jis baigsis rugsėjo 17-ąją, o maždaug tokiu metu dažniausiai ir prasideda NBA klubų treniruočių stovyklos.

Anot M. Bermano, „Knicks“ vadovybė gali nuspręsti, kad lietuviui kur kas naudingiau dalyvauti klubo pasirengimo procese, nei žaisti Europos pirmenybėse.

Visgi pats M. Kuzminskas kol kas tvirtai įsitikinęs, kad „Knicks“ kiaulės nepakiš, nes čempionatas – aukšto lygio.

„Rinktinėje nežaisti be rimtos priežasties yra blogai“, – pabrėžė lietuvis.

Mindaugui Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės buvo geriausias karjeros turnyras nacionalinėje komandoje. Tačiau žurnalistas mano, kad būtent tai ir lėmė jo žaidimo smukimą antroje sezono dalyje, kai, pasijutus nuovargiui, tritaškių taiklumas krito iki 32,6 proc.

Tuo metu „Knicks“ treneris Jeffas Hornacekas įsitikinęs, kad M. Kuzminskas vasario mėnesį „atsitrenkė į vadinamąją naujoko sieną“, nors jam jau yra 27-eri metai. Stratego nuomone, prie intensyvaus NBA rungtynių ir kelionių tempo neįpratęs lietuvis pavargo.

Visgi pastaruoju metu M. Kuzminskas sužaidė keletą neblogų rungtynių.

Traumą patyrus Carmelo Anthony, susitikime su Portlando „Trail Blazers“ lietuvis pelnė 14, o mače su – San Antonijaus „Spurs“ – 19 taškų, taip pakartodamas savo asmeninį rezultatyvumo rekordą. Pastarąją naktį rungtynėse su Deitroito „Pistons“ M. Kuzminskas pelnė 5 taškus, pataikęs 2 iš 6 savo metimų iš žaidimo.

„Kurį laiką jis buvo praradęs pasitikėjimą savo metimu, tačiau jo gynyba buvo gera. Vaikinai nėra įpratę žaisti tiek daug rungtynių ir šitiek daug keliauti, reikia laiko adaptacijai. Vieni naujokai prie to pripranta greičiau, kitiems reikia daugiau laiko. Pavyzdžiui, Ronas Bakeris nežaidė tiek daug minučių kaip M. Kuzminskas, jis niekada neatrodė sulėtėjęs aikštėje, net ir po tiek kelionių. Bet kuriuo atveju, kitais metais šie vaikinai jau bus įveikę adaptacinį procesą“, – svarstė J. Hornacekas.

Anot paties M. Kuzminsko, koją antroje sezono pusėje jam kyštelėjo ne varginančios kelionės, o psichologija.

„Aš nežinau, ar atsitrenkiau į „naujokų sieną“, bet mano žaidime būna pakilimų ir nuopuolių. Bet kuriuo atvjeu, aš vėl jaučiuosi sugrįžęs į vėžes, vėl gavęs progą. Visada stengiausi stumti save į priekį, tačiau taip jau būna, kad po kelių nesėkmingų mačų tu pradedi kaltinti pats save.

Dirbi sunkiai, o tai nepadeda. Kartais tai yra tiesiog psichologinis faktorius, nieko daugiau. Ir mano metimas yra toks pat, kaip anksčiau. Sezono pradžioje aš pataikiau metimus, tačiau vasarį pramečiau viską, ką galėjau pramesti. Taip kartais nutinka, tačiau dėl to kaltinti kelionių nereikėtų“, – situaciją komentavo pats Kūzia.

Jei niekas nekiš pagalių į ratus, o norą demonstruos ir patys krepšininkai, Lietuvos rinktinė vasarą savo gretose turės net keturis NBA žaidėjus – M. Kuzminską, Joną Valančiūną, Domantą Sabonį ir Donatą Motiejūną.

Šį sezoną M. Kuzminskas NBA lygoje sužaidė 61 rungtynes, per kurias vidutiniškai ant parketo praleido po 14,6 min., pelnė po 5,9 taško, atkovojo po 1,9 kamuolio ir atliko po 1 rezultatyvų perdavimą.