Kalbėdami apie Latvijos krepšinį negalime išskirtinio dėmesio neskirti K. Porzingiui. Kevino Duranto vienaragiu dėl savo unikalių gebėjimų aikštėje pramintas 221 centimetro ūgio krepšininkas jau savo debiutiniame sezone tapo tik septintuoju krepšininku lygos istorijoje, reguliariojo sezono metu per rungtynes rinkusiu bent po vieną tritaškį ir vieną blokuotą metimą.

Šiais metais savo pasiekimus K. Porzingis pakėlė į dar aukštesnį lygį. Jei sezonas baigtųsi šiandien, latvio renkami 1,8 tritaškio ir 1,9 bloko per rungtynes vidurkiai taptų tikra vizitine kortele vienaragio reputacijai pagrįsti.
Ledo ritulio šalies vardą turintys kaimynai jau pradėjo savo invaziją į stipriausią pasaulio krepšinio lygą. Tačiau tai, ką matome dabar, tėra pirmieji jos žingsniai.
Rokas Grajauskas

Užbaigęs sezoną su bent pusantro vieneto vidurkiais abiejose statistinėse kategorijose, iš 100 kilometrų nuo Klaipėdos esančios Liepojos kilęs 21-erių metų krepšininkas taptų pirmuoju tokią statistiką užfiksavusiu žaidėju per visą NBA istoriją.

Ir nors Lietuvoje dėl neaiškių priežasčių itin plačiai paplitęs mitas apie K. Porzingio nepatriotiškumą, dažniausiai paremiamas iš konteksto ištraukta citata apie niekam neįdomią latvių kalbą ir sprendimu nepadėti Latvijos nacionalinei rinktinei atrankoje į 2016-ųjų metų Rio De Žaneiro olimpines žaidynes, kaimynų supertalentas yra pasiruošęs dar daugiau nei dešimtmetį dominuoti ne tik NBA pirmenybėse, bet ir tarptautiniuose turnyruose.

Antruoju istorinio latvių dueto dėmeniu vasario viduryje tapo gerokai kuklesnę reputaciją turintis, tačiau solidžiai vienoje geriausių lygos komandų žaidžiantis 24-erių metų D. Bertanis. Dvi sunkias kelio traumas Europoje patyrusio snaiperio kelionė į NBA lygą užtruko ilgiau nei tikėtasi, tačiau pakliuvęs į San Antonijaus krepšinio universitetu už Atlanto pravardžiuojamą ekipą žaidėjas atsidūrė itin palankioje situacijoje.

Šoklusis snaiperis savo jėgos trūkumą kompensuoja įspūdingu šuoliu, o šiame sezone demonstruojamą net 40 proc. tritaškių pataikymo procento sudaromo įspūdį papildo ir retsykiais gražiausių epizodų klipuose blykstelinčiais dėjimais.

Nors D. Bertanį vadinti unikaliu krepšininku sunku, jo debiutinis sezonas NBA lygoje taip pat išskirtinis. Paskutinį kartą tokio ūgio (208 cm) ar aukštesnis krepšininkas savo pirmajame sezone tokį tritaškių taiklumą pademonstravo prieš 15 metų, kai lygoje debiutavo kitas europietis Vladimiras Radmanovičius.

D. Bertanio įsitvirtinimas NBA lygoje suteikia dar daugiau optimizmo Latvijos krepšinio gerbėjams, tačiau ateities naujokų biržas analizuojančios prognozės žada tikrą kaimynų aukso amžiaus pradžią.

Visa eilė minėtąja veikla užsiimančių interneto svetainių prognozuoja, jog jau 2017-aisiais metais latvių desanto dydis NBA lygoje gali padvigubėti. Dažniausiai sutinkamas spėjimas teigia, jog net du Latvijos atstovai turėtų būtų pašaukti jau pirmajame artėjančios naujokų biržos rate.
Istorinis K. Porzingio ir D. Bertanio susitikimas jau visai netolimoje ateityje gali tapti Latvijos krepšinio kasdienybe.
Rokas Grajauskas

Barselonos krepšinio klubo dublerinėje ekipoje žaidžiančiam devyniolikmečio Rodiono Kuruco akcijos balansuoja ties loterijos šaukimų pabaiga – tarp tryliktosios ir dvidešimtosios pozicijų. Jeigu lengvojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis krepšininko pavardė biržoje būtų ištarta iki 20-ojo šaukimo, jis taptų ketvirtu aukščiausiai pašauktu Baltijos šalių krepšininku po Kristapo Porzingio, Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio.

Ties pirmojo rato pabaiga minima ir aukštaūgio Anžejaus Pasečniko pavardė. Stipriausia Europos krepšinio lyga vadinamose Ispanijos ACB pirmenybėse vidurio puolėjas įgauna vis svarbesnį vaidmenį Gran Kanarijos „Herbalife“ ekipoje, o užpraeito turo rungtynėse į Madrido „Real“ krepšį suvertė 16 taškų.

Į savo puolimo arsenalą ne per seniausiai įjungęs ir tritaškius metimus, A. Pasečnikas laikomas vėlai bręstančiu krepšininku, tad tikėtina, jog jį biržoje pasirinkęs klubas dar bent metams paliks latvį rungtyniauti Europoje, tačiau į aukščiausius apdovanojimus kitame sezone nesitaikantys klubai (panašioje pozicijoje iš „Celtics“ ir „Wizards“ gautus šaukimus realizuoti turėtų Bruklino „Nets“ ekipa) gali ryžtis žaidėją jau kitame sezone įtraukti į savo sudėtį.

Baltą pavydą sukeliančias prognozes vainikuoja palyginus tolimą ateitį projektuoti nebijančios svetainės, kuriose 2018-ųjų metų naujokų biržos kontekste į planuojamų antrojo rato šaukimų sąrašą įtrauktas ir penktasis latvis Verneris Kohas.

Jeigu būsimąsias NBA naujokų biržas analizuojančių ekspertų prognozės pasitvirtins, po mažiau nei pusantrų metų lygoje rungtyniaus net penki Latvijos krepšininkai.

Ledo ritulio šalies vardą turintys kaimynai jau pradėjo savo invaziją į stipriausią pasaulio krepšinio lygą. Tačiau tai, ką matome dabar, tėra pirmieji jos žingsniai.

Istorinis K. Porzingio ir D. Bertanio susitikimas jau visai netolimoje ateityje gali tapti Latvijos krepšinio kasdienybe.