Pirmus ketverius savo karjeros metus „Kings“ gretose praleidęs ir jau šią vasarą laisvuoju agentu tapsiantis Tyreke‘as Evansas, pernai iš D-Lygos į Niujorko „Knicks“ pagrindinę sudėtį prasimušęs Langstonas Galloway, vienas labiausiai nuviliančių (ir vienas vyriausių!) pastarosios biržos naujokų Buddy Hieldas ir du artėjančios naujokų biržos šaukimai, prie kurių dar grįšime siekdami padaryti tai, kas iš pirmo žvilgsnio neįmanoma – pateisinti Sakramento klubo generalinio vadybininko Vlade Divaco sprendimą sutikti su šiuo pasiūlymu.

ESPN analitikas Skipas Baylessas šiuos mainus jau spėjo pavadinti „blogiausiais per visą NBA istoriją“. Ir iš tiesų – užpernai atlikę algų kepurės atlaisvinimo mainus su Filadelfijos „76ers“ ekipa „Kings“ į Filadelfiją išsiuntė griozdiškus Carlo Landry ir Jasono Thompsono kontraktus, prie kurių pridėjo tuomet tik vieną sezoną NBA lygoje sužaidusį Niką Stauską ir neapsaugotą savo 2019-ųjų metų pirmojo rato šaukimą bei teisę „76ers“ ekipai apsikeisti pirmojo rato šaukimais su Sakramento klubu 2017-ais metais.

Šiandien Buddy Hieldas savo debiutiniame sezone vidutiniškai renka po 8,6 taško, dvitaškius mesdamas 42, o tritaškius – 37 proc. taiklumu. Atitinkami Niko Stausko vidurkiai – 9 taškai ir 44 bei 38 proc. taiklumas. Kodėl šis palyginimas toks svarbus? Šeštuoju šaukimu 2016-ų ir aštuntuoju 2014-ųjų metų biržose pakviestų atakuojančių gynėjų amžiaus skirtumas – vos 71 diena.

Ir nors T. Evanso ir L. Galloway kombinacija atrodo solidžiau, nei C. Landry ir J. Thompsono duetas, visi išvardintieji krepšininkai savo naujųjų klubų ateities planuose vaidina (-o) labai menką vaidmenį.

Ieškant tokių sunkiai suvokiamų sprendimų priežastingumo, į galvą pirmas pasibeldžia elementariausias atsakymas – kvailumas. Kaip gali milijonines sumas žarstantys ir ne ką mažiau uždirbantys klubo vadybininkai šitaip entuziastingai pjauti šaką, ant kurios sėdi?
Rokas Grajauskas

Sakramento klubas mainų su Filadelfija metu siekė gauti didesnį finansinį lankstumą 2015-ųjų metų laisvųjų agentų rinkoje. „Kings“ tikėjosi į savo gretas prisivilioti LaMarcusą Aldridge‘ą (kuris net neatsakė į ekipos kvietimą susėsti prie derybų stalo) ir Monta Ellisą (pasirašė gerokai mažesnį kontraktą su Indianos „Pacers“ klubu), tačiau turėjo tenkintis nesėkmingu vieno sezono flirtu su Rajonu Rondo.

Vlade Divaco finansinė rokiruotė baigėsi visišku fiasko ir vieninteliu bent menkai apčiuopiamu jų trofėjumi galime laikyti teises į du 2015-ųjų metų naujokų biržos antrajame rate pasirinktus ir šiandien Europoje žaidžiančius krepšininkus.

Filadelfijos klubui perleistų šaukimų vertė (ypač neapsaugoto 2019-ųjų metų „Kings“ pirmojo rato šaukimo) yra didesnė, nei Top-3 apsaugoto 2017-ųjų metų „Pelicans“ ir tos pačios biržos antrojo rato „76ers“ šaukimų. Ir jei N. Stausko ir B. Hieldo galimybes tapti NBA superžvaigždėmis laikysime apylygėmis, „76ers“ gauta žaidėjų ir šaukimų vertė pranoksta Sakramento iš „Pelicans“ gautą pasiūlymą.

Už DeMarcusą Cousinsą ir Omri Casspi Sakramento „Kings“ sugebėjo gauti mažiau, nei atidavė „76ers“ klubui už teises į Luką Mitrovičių ir Artūrą Gudaitį.

Ieškant tokių sunkiai suvokiamų sprendimų priežastingumo, į galvą pirmas pasibeldžia elementariausias atsakymas – kvailumas. Kaip gali milijonines sumas žarstantys ir ne ką mažiau uždirbantys klubo vadybininkai šitaip entuziastingai pjauti šaką, ant kurios sėdi? Visgi būtent „Kings“ situacija yra unikali NBA lygoje, ir jos suvokimas gali padėti atsakyti į klubo sirgalių jau ne pirmą sezoną beviltiškai šaukiamą klausimą „kodėl?“.

Kalifornijos sostinės klubas šiuo metu atstoja mažą ir nepagrįstai ambicingą imperiją plačiame NBA pasaulyje. Pagrindinis to kaltininkas – savininko konsorciumo klubo valdytoju paskirtas indas Vivekas Ranadive. Mažiau nei penktadalį klubo akcijų valdantis technologijų srities inovatorius organizacijoje turi absoliučią valdžią ir mėgsta ja naudotis kiekvienoje įmanomoje situacijoje.

Klubo taikiniai laisvųjų agentų rinkoje, pasirinkimai naujokų biržoje, mainų atlikimas – visi sprendimai „Kings“ organizacijoje turi būti patvirtinti paties V. Ranadivės. Būtent direktoriaus valia tas pats D. Cousinsas per septynerius metus Sakramente spėjo dirbti su šešiais vyriausiais treneriais, būtent direktorius inicijavo mainus su Filadelfijos klubu ir būtent direktorius buvo vienintele priežastimi, kodėl D. Cousinsas iš Sakramento išmainytas nebuvo dar prieš kelis metus.

DeMarcusas Cousinsas

Po ilgai laukto atsisveikinimo su NBA techninių pražangų lyderiu generalinis vadybininkas Vlade Divacas davė interviu žiniasklaidai, tačiau serbo pasisakymai sukėlė dar daugiau klausimų. Didžiausiu stimulu diskusijoms tapo vos keliais sakiniais viena nuo kitos atskirtos frazės: „tai buvo geriausias pasiūlymas, kurį mes gavome. (...) Prieš dvi dienas aš turėjau geresnį pasiūlymą“.

Klubo veiksmų kritikams tai tapo tikru aukso grynuoliu. Kodėl gi tuomet D. Cousinsas nebuvo iškeistas užvakar? Kodėl ekipa negalėjo palaukti vos keturias dienas iki mainų lango pabaigos ir pabandyti rasti geresnį pasiūlymą? Kodėl geriausias NBA lygos vidurio puolėjas buvo perleistas konkurentams už juokingai mažą išpirką?

Čia tenka grįžti prie jau minėtojo klubo direktoriaus. Inovatyvusis indas garsėja savo unikaliomis idėjomis. Naujojoje Sakramento „Golden1 Center“ arenoje yra instaliuoti sensoriai, skirti suteikti žiūrovams daugiau komforto.

Jei sirgalius nusiperka gabalėlį picos ir grįžęs į savo vietą per žioplumą ištėškia maistą ant žemės, sensorius sureaguoja į impulsą ir nusiminusiam krepšinio gerbėjui robotas atgabena naują gabalą picos. Ne, kad ir kaip sunku patikėti – šis faktas nėra išgalvotas ar likęs idėjos lygmenyje. „Kings“ arenoje zuja robotai, besirūpinantys atgrubnagių sirgalių maistinių nuostolių padengimu.

Kita V. Ranadivės idėja, kurią jis išsakė prieš porą metų, buvo ne ką mažiau pribloškianti, tačiau ne tokia žavi – direktorius sukūrė naują krepšinio taktiką, kurią Vivekas siekė įdiegti Sakramento klube bei kurią epizodiškai naudojo „Kings“ dukterinė ekipa D-Lygoje Reno „Bighorns“. Taktika paprasta – keturi žaidėjai ginasi, o penktas laukia po varžovų krepšiu, kad galėtų niekieno netrukdomas pelnyti taškus...

Ir nors ši geniali sistema „Kings“ klube įdiegta visgi nebuvo (Rajonas Rondo bandė daryti kažką panašaus, bet, veikiausiai, tokios taktikos griebtis nusprendė pats), direktoriaus žodis klube liko aukso vertės. Paradoksalu, tačiau minėtasis savininkų konsorciumas kiek per vėlai apsižiūrėjo, jog išmesti kūrybingojo indo iš jam paskirto posto galimybių beveik nėra, tad Sakramento eksperimentai gali tęstis dar ilgai.

Būtent Vivekas Ranadive ir tapo vienintele priežastimi, kodėl taip ilgai tęsėsi ir D. Cousinso drama Kalifornijos sostinėje. Vetuodamas visus su aukštaūgiu susijusius pasiūlymus direktorius tempė ilgai, bet praeitą sekmadienį kapituliavo ir leido Vlade Divacui atlikti jau minėtuosius mainus.

„Tai buvo geriausias pasiūlymas, kurį mes gavome. (...) Prieš dvi dienas aš turėjau geresnį pasiūlymą“. Visgi prieš dvi dienas pasiūlymas neįtikino klubą savo rankose laikančio vadovo, o jam davus leidimą mes žaibiškai atsikratėm D. Cousinsu, kol V. Ranadive dar sykį nepersigalvojo ir neprivertė mūsų laikyti DeMarcusą klube iki sezono pabaigos. Jei būtų buvus mūsų valia, mes jį būtumėm išmetę jau kadų kadais, bet tokios galimybės pagaliau sulaukėm tik dabar.

Apparently, this was the moment DeMarcus Cousins found out he'd been traded to the #Pelicans 🤔🤔🤔

(📹: @manny_vieites) pic.twitter.com/SJe6mzltaH— Def Pen Hoops (@DefPenHoops) February 20, 2017

Toks įvykių paaiškinimas suteikia nors lašą logikos mainams, kuriuos šio pasaulio Skipai Baylessai dar gerą dešimtmetį naudos kaip absoliutaus kvailumo pavyzdį.

Priežastingumo galime rasti ir daugiau – „Kings“ (V. Ranadive) nenorėjo šią vasarą pratęsti pagal naująją Kolektyvinę sutartį ženkliai išaugti galėjusio D. Cousinso kontrakto (penkerių metų sutarties vertė būtų viršijusi 200 milijonų JAV dolerių). Beje, toks augimas po K. Duranto persikėlimo į „Warriors“ sutartyje buvo numatytas siekiant padėti mažesniesiems lygos klubams išlaikyti savo lyderius.

Negana to, Sakramento „Kings“ savo šių metų pirmojo rato šaukimą išlaikys tik tuo atveju, jei šis paklius į pirmąjį dešimtuką, kitu atveju teisės į šaukimą atitektų Čikagos „Bulls“ klubui. Ir nors potencialiai išsaugotą šaukimą „Kings“ turbūt turės atiduoti „76ers“ ekipai, vienas žemesnis šaukimas stiprioje biržoje yra daug geriau negu nei vieno.

Šioje biržoje Sakramentas turės ir „Pelicans“ šaukimą, jei Naujasis Orleanas nelaimės naujokų biržos loterijos ir nepakils į pirmąjį trejetą. Būtent ši detalė – šaukimo apsaugojimas Top-3 atvejui – gali skaudžiai atsiliepti „Kings“ klubui. Jei įvykiai susiklostytų būtent taip, JAV žiniasklaida Sakramento klubo valdybą sudraskytų į skutelius.

Tačiau Vlade Divacas atrodo nusiteikęs pakankamai optimistiškai. Ekipa jau labai ilgą laiką svajojo pradėti naują etapą be D. Cousinso, o Matto Barneso atleidimas signalizuoja, jog serbas nusiteikęs iš pagrindų pakeisti klubo vidaus kultūrą. Willie Cauley-Steinas, Skalas Labissiere‘as, Giorgios Papagiannis, Malachi Richardsonas, du (?) pirmajame rate pašauksimi naujokai ir tas pats 23-ejų metų Buddy Hieldas gali tapti solidžiu naujos Sakramento eros pamatu.

Ir visgi svarbiausiu faktoriumi „Kings“ ateityje lieka Vivekas Ranadive. Savo darbo principais kažką labai pažįstamo primenantis pilkasis Sakramento kardinolas savo rankose laiko visas klubo vadeles. Ką gali žinoti, gal neužilgo Dave‘as Joergeris (ar kitas vyriausiasis treneris) per rungtynes bus priverstas dairytis į „iš aukščiau“ atėjusį lapelį su instrukcijomis. Tik išmesti jį gali būti trigubai sunkiau.

Nes vos lapeliui palietus žemę, robotas paslaugiai atneštų naują.