Jau šiąnakt 31-ą kartą vyksiančiame renginyje varžysis keturi „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai, kuriems konkurenciją sudarys solidžiai nuo lenktosios linijos viso sezono metu atakuojantys krepšininkai. Šią šeštadienio dieną kviečiame kartu apžvelgti visus dėl geriausio NBA snaiperio vardo besivaržysiančius konkurso dalyvius.

Wesley Matthewsas, Dalaso „Mavericks“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 144 iš 378 (38 proc.).

Puikų sezoną Dalaso klube žaidžiantis W. Matthewsas šiais metais NBA tritaškių konkurse dalyvaus antrą kartą. 2015-ais tuomet dar Portlando „Trail Blazers“ ekipai atstovavęs atakuojantis gynėjas pirmame etape surinko 22 taškus ir liko per plauką nuo konkurso finalo (Klay‘us Thompsonas tąsyk sumetė 24, Stephenas Curry ir Kyrie Irvingas po 23 taškus). Šį kartą snaiperis bandys tapti tik antruoju „Mavericks“ žaidėju, triumfavusiu šiame renginyje, ir prisidėti prie 2006-ais metais tą padariusio Dirko Nowitzki.

Šiame sezone vidutiniškai po kiek daugiau nei 7 tritaškius per rungtynes vidutiniškai išmetantis W. Matthewsas yra vienas iš vyriausių konkurso dalyvių, tačiau vienu iš favoritų turėtų būti laikomas ne tik dėl savo patirties.

Snaiperis yra vienintelis lygos krepšininkas, pastaruosiuose septyniuose sezonuose pataikęs bent po 125 tritaškius, ir tokio stabilumo bei santykinai nedidelių lūkesčių derinys gali leisti Dalaso gynėjui pakartoti ar pranokti prieš dvejus metus pasiektą rezultatą.

Įdomus faktas apie Dalaso „Mavericks“ atstovus tritaškių konkursuose: 1988-ais metais klubui atstovavęs vokietis Detlefas Schrempfas buvo pakviestas dalyvauti šiame renginyje, nors iki jo per visą sezoną buvo pataikęs tik tris tritaškius. Pirmame etape surinkęs 15 taškų vokietis pakliuvo į pusfinalį, tačiau jame surinko vos penkis taškus.

D. Schrempfas tąsyk pasiekė absoliutų turnyro antirekordą, kurį 1990-ais metais pakartojo... Čikagos „Bulls“ atstovas Michaelas Jordanas.

C. J. McCollumas, Portlando „Trail Blazers“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 138 iš 336 (41 proc.).

Tęsiant į konkursą grįžtančių krepšininkų temą, antrasis šiame sąraše – labiausiai patobulėjusio lygos krepšininko titulą praeitame sezone laimėjęs C. J. McCollumas. Pernai snaiperių mūšyje pakeitęs traumuotą Chrisą Boshą, šiais metais Portlando taikliarankis sulaukė vardinio kvietimo varžytis su geriausiais lygos tritaškių metikais.

Visgi Damiano Lillardo partneriui norint iškopti į turnyro finalą „labiausiai patobulėjusio“ vardą teks pagrįsti ir šiame konkurse. Pernai pirmajame etape C. J. surinko tik 14 taškų ir aplenkė vienintelį Khrisą Middletoną iš Milvokio „Bucks“.

Žaidėjo tritaškių metimo kiekio ir taiklumo skaičiai nuo praėjusio sezono skiriasi labai nežymiai, tačiau antrasis šansas gali sumažinti psichologinę įtampą ir padėti Portlando krepšininkui prasibrauti į finalą.

C.J. McCollumas planavo nedalyvauti „Visų Žvaigždžių“ savaitgalio renginiuose ir laisvą laiką skirti trumpoms atostogoms Karibų salose su savo antrąja puse. Visgi gynėjo merginos planai pasikeitė ir kelionę teko atšaukti, o tai sužinojęs snaiperis sutiko paplūdimio smėlį iškeisti į „Smoothie King Center“ arenos parketą.

Ericas Gordonas, Hjustono „Rockets“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 184 iš 478 (39 proc.).

Kaip ir priklauso šiame sezone mestų tritaškių skaičiaus gerinančio Hjustono „Rockets“ klubo atstovui, nuo suolo Teksaso ekipoje kylantis Ericas Gordonas yra daugiausiai tolimų metimų šiame sezone išmetęs konkurso dalyvis.

Vidutiniškai po daugiau nei devynis (!) tritaškius per rungtynes išmetantis gynėjas įkūnija savo atstovaujamo klubo trenerių filosofiją ir yra laikomas vienu iš pagrindinių favoritų iškovoti geriausio šių metų šeštojo žaidėjo titulą.

Taikliais tolimais metimais E. Gordonas pasižymi visos savo NBA karjeros metu, tačiau visą virtinę traumų išgyvenęs snaiperis tik devintajame savo sezone pirmą kartą dalyvaus tritaškių konkurse ir bandys tapti pirmuoju jį laimėjusiu klubo atstovu „Rockets“ istorijoje.

Pastaruosius du sezonus Hjustonui šiame renginyje atstovavo Jamesas Hardenas, tačiau barzdonui nė karto nepavyko patekti į finalą: 2015-ais metais su 15 taškų jis liko paskutinis, o 2016-ais kartu su Devinu Bookeriu ir J. J. Redicku surinko po 20 taškų, tačiau pakartotiniame raunde nusileido jaunajam Finikso „Suns“ snaiperiui.

Beveik 500 tolimų metimų šiemet išmetusiam Ericui Gordonui pirmoji reguliariojo sezono dalis tapo tikra repeticija šeštadienio nakties konkursui. Aukščiausią per sezoną pataikytų tritaškių skaičių savo karjeroje jau dabar užfiksavęs konkurso debiutantas turėtų būti laikomas vienu iš rimčiausių pretendentų patekti į turnyro finalą.

Nickas Youngas, Los Andželo „Lakers“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 147 iš 356 (41 proc.).

Karjeros renesansą šiame sezone išgyvenantis Nickas Youngas – dar vienas artėjančios tritaškių fiestos naujokas. Ekscentriškumu pasižymintis gynėjas net ir konkurso išvakarėse nepraleido galimybės įgelti buvusiam vyriausiajam treneriui Byronui Scottui, su kuriuo N. Youngas (kaip, beje, ir faktiškai visa „Lakers“ komanda) per du sezonus ne sykį žiniasklaidoje apsikeitė pagiežingomis frazėmis, tačiau šiais metais Los Andželo veteranas žaidžia kaip geriausiais laikais ir net fiksuoja geriausią tritaškių pataikymo procentą savo karjeroje.

Apžvelgiant Nicko Youngo debiutą tritaškių konkurse galvoje net kelis sykius nuskamba frazė „sunku tuo patikėti“. Neįtikėtinus ar netikėtus faktus pradeda žinia, jog būtent Nickas Youngas yra vyriausias šių metų tritaškių konkurso dalyvis.

Sunku tuo patikėti, bet jau dešimtą sezoną lygoje rungtyniaujantis snaiperis šiais metais bandys tapti pirmuoju tritaškių konkurso nugalėtoju „Lakers“ istorijoje. Negana to, „Swaggy-P“ save vadinantis krepšininkas apskritai yra tik trečias Los Andželo ekipos delegatas į šį renginį po Michaelo Cooperio (1987) ir jau minėto Byrono Scotto (1987 ir 1988).

Ar Nickas Youngas gali šiąnakt pateikti sensaciją ir nušluostyti nosis visiems septyniems varžovams? Sunku tuo patikėti, bet NBA lygoje nutinka ir keistesnių dalykų.

Kemba Walkeris, Šarlotės „Hornets“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 149 iš 377 (40 proc.).

Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvių kvartetą pradeda paskutinysis tritaškių konkurso debiutantas, „Hornets“ įžaidėjas Kemba Walkeris. Geriausią karjeros sezoną žaidžiantis krepšininkas taps pirmuoju Šarlotės deleguotu turnyro dalyvių per pastaruosius 20 metų. Pastarąjį kartą Šiaurės Karolinos valstijos miestui šiame konkurse 1997-ais metais atstovavo Glenas Rice‘as.

Per savo karjerą dar nė sykio 200 per sezoną pataikytų tritaškių ribos nepasiekęs K. Walkeris šiame sezone septynis kartus per rungtynes sumetė 5 ar daugiau tolimų metimų, o asmeninį rekordą pasiekė lapkričio 11-ąją dieną, į „Raptors“ krepšį sumesdamas 7 tritaškius iš 12 bandymų.

Savo „rinkiminei kampanijai“ į geriausių lygos krepšininkų rungtynes Kemba pasitelkė „Walkerio Teksaso reindžerio“ įvaizdį ir atskleidė kiek netikėtą savo komišką pusę. Santūrumu pasižymintis krepšininkas netikėtais sprendimais gali nustebinti ir tritaškių konkurse, tačiau jo galimybės iškovoti geriausio snaiperio titulą vertinamos pakankamai menkai.

Kyle‘as Lowry, Toronto „Raptors“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 185 iš 444 (42 proc.).

Lietuvos krepšinio gerbėjams ilgamečio Jono Valančiūno komandos draugo Kyle‘o Lowry pristatinėti tikrai nereikia. Visgi Toronto klubo įžaidėjas šiais metais viršija lūkesčius ir žaidžia geriausią karjeros sezoną, asmeninius taiklumo rekordus fiksuodamas tiek atakuojant iš žaidimo, tiek nuo baudų metimų linijos, tiek ir iš trijų taškų zonos.

Po beveik aštuonis tritaškius per rungtynes išmetantis K. Lowry šiuo metu yra trečias lygoje ir pirmas tarp konkurso dalyvių pagal pataikytų tolimų metimų kiekį (S. Curry 220, J. Hardenas 186).

Pernai šiame renginyje debiutavusiam „Raptors“ krepšininkui koją pakišo papildomas spaudimas, jaustas besivaržant „Air Canada Centre“. Pirmame etape 15 taškų surinkęs K. Lowry užėmė šeštą vietą tarp aštuonių dalyvių ir nuvylė namų arenoje susirinkusius Toronto krepšinio sirgalius.

Įdomus faktas: per visą Toronto „Raptors“ istoriją vieninteliu ekipos krepšininku, laimėjusiu šį konkursą, yra Jasonas Kapono, tą padaręs 2008-ais metais. 25 taškus iš 30 galimų finale surinkęs snaiperis šį įspūdingą pasirodymą surengė būtent Naujajame Orleane.

Kyrie Irvingas, Klivlando „Cavaliers“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 118 iš 303 (39 proc.).

NBA čempionas Kyrie Irvingas vienu atžvilgiu yra pats išskirtiniausias šio konkurso dalyvis. Vos 24-erių metų įžaidėjas tuo pačiu metu yra ir jauniausias, ir labiausiai patyręs snaiperis šeštadienio turnyre. Vienas iš Klivlando klubo lyderių tritaškių konkurse dalyvauja jau ketvirtą kartą (!), o 2013-ais metais tapo ir turnyro nugalėtoju.

Australijoje gimęs krepšininkas per tris iki šiol surengtus pasirodymus viso yra surinkęs 98 taškus, o vienintelį kartą į finalą nepakliuvo 2014-ais metais, kai pirmame etape surinko 17 taškų ir į priekį praleido Vašingtono „Wizards“ gynėją Bradley Bealą.

Būtent 17 taškų yra prasčiausias Kyrie Irvingo rezultatas per penkias jo atliktas metimų serijas, o šį skaičių įžaidėjas pakartojo 2015-ųjų metų turnyro finale, kai aplenkęs Klay‘ų Thompsoną nusileido Stephenui Curry ir užėmė antrąją vietą.

Nors visos akys šiąnakt kryps į pernykštį nugalėtoją K. Thompsoną, būtent K. Irvingas turėtų būti laikomas pagrindiniu pretendentu išversti iš sosto „Warriors“ snaiperį. Pergalės atveju Kyrie atneštų ketvirtą titulą „Cavaliers“ klubui ir leistų ekipai pagal šį skaičių susilyginti su daugiausiai konkurso nugalėtojų savo istorijoje turinčiais Čikagos „Bulls“, Bostono „Celtics“ ir Majamio „Heat“.

Klay‘us Thompsonas, „Golden State Warriors“.

2016-17 sezono tritaškių taiklumas: 182 iš 431 (42 proc.).

Pastarųjų dviejų metų konkurso finalistas, 2016-ųjų metų čempionas, taikliausiai šiame sezone tritaškius metantis turnyro dalyvis. Niekam nekyla abejonių, jog būtent Klay‘us Thompsonas yra šios nakties favoritas, o jo nepatekimas į finalą būtų laikomas tikra sensacija.

Prie išvardintųjų titulų galima pridėti ir „konkurso rekordininkas“, kadangi pernai K. Thompsonas pakartojo S. Curry užpernai pasiektą rezultatą ir surinko 27 taškus, tačiau šį pasiekimą kiek nublankina faktas, jog, skirtingai nei iki šiol, tris pastaruosius kartus dalyviai galėjo surinkti maksimalų 34 taškų skaičių.

Jeigu Klay‘ui pavyks apginti savo titulą, „Warriors“ taps tik trečia ekipa, kurios atstovai konkurse triumfavo tris kartus iš eilės (1986-88 „Celtics“, 1990-92 „Bulls“) ir pirmąja ekipa, kuriai tokį pasiekimą atneš ne vienas (Larry Birdas, Craigas Hodgesas), o du klubo atstovai (S. Curry ir K. Thompsonas).

Tiek pernai, tiek užpernai absoliučiu konkurso favoritu buvo laikomas jau minėtas Stephenas Curry, tad šį sykį K. Thompsonas susidurs su sau neįprastu spaudimu. Visgi paklaustas, ką pajuto kai sužinojo, jog S. Curry atsisakė kvietimo dalyvauti tritaškių konkurse, Klay‘us atsakė vienu žodžiu:

Palengvėjimą“.

Aštuonių lygos snaiperių akistata neabejotinai papuoš šios nakties renginių seriją. Nepaisant to, jog kvietimų dalyvauti konkurse nesulaukė šiuo metu lygoje pagal tritaškių pataikymą pirmaujantis „Wizards“ puolėjas Otto Porteris ir trečioje šio sąrašo vietoje žengiantis australas Joe Inglesas (beje, išreiškęs didelį nusivylimą tokiu organizatorių sprendimu), tarpusavy susigrums išties elitiniai lygos snaiperiai, o apie jų kovą NBA gerbėjai visame pasaulyje diskutuos dar ilgai.