Tačiau finišas buvo toks, kokio niekas negalėjo susapnuoti net baisiausiame sapne. Nė vienos pergalės Eurolygos TOP-16 varžybose, šeši iš eilės pralaimėjimai Vilniaus “Lietuvos rytui” BBL ir LKL čempionatų lemiamose kovose. Bene labiausiai nuliūdino “sausas” pralaimėjimas pagrindiniams varžovams LKL finalo serijoje. Nesvarbu, kad prieš tai du sezonus “Žalgiris” vilniečius įveikė 4:0. Tituluočiausiai ir garsiausiai šalies krepšinio komandai tokios nesėkmės - skaudus smūgis žemiau juostos.

Arvydo Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro viceprezidentas Gediminas Navikauskas, kuriam taip pat teko nemažai kritikos, “Kauno dienai” duotame interviu tikino, kad po šio sezono bus padarytos išvados, kurios ateityje leis išvengti kai kurių klaidų.

Trūko kontakto tarp trenerių ir legionierių

- Kodėl, Jūsų nuomone, “Žalgiris” prarado LKL čempionų titulą?

- Todėl, kad buvome silpnesni. Pirmiausia, prieš sezoną netekome poros svarbių žaidėjų. Labiausiai iš jų mums trūko Mindaugo Timinsko. Kol buvo jis, buvo, kaip mes sakome, ir tvarka rūbinėje. Jis būdavo tarpinė grandis tarp trenerių ir legionierių. Kai Mindaugas išėjo, šio kontakto su treneriais Antanu Sireika ir Gintaru Krapiku neliko.

Kita priežastis - trumpas atsarginių žaidėjų suolas. Pamatėme, ko vertas mūsų jaunimas. Mes turėjome tik tris legionierius, o mūsų pagrindiniai varžovai - šešis. Šį faktą visi linkę pamiršti. Tačiau ir kitais metais rengiamės turėti ne daugiau kaip keturis užsieniečius.

Antra vertus, šis čempionatas mums nebuvo tiek svarbus, nes pagal trejų metų reitingų sistemą jau buvome užsitikrinę vietą Eurolygoje dar trims sezonams. Todėl galėjome rizikuoti, nors, suprantama, pralaimėjimo neplanavome. Tad šį sezoną išbandėme, ką galėjome, bet kitą sezoną jau neturėsime jokio pasiteisinimo.

A.Bagatskiui priekaištų neturi

- Kai atleidote buvusius trenerius, daug kritikos teko “Žalgirio” vadybai, taip pat ir Jums bei krepšinio centro generaliniam direktoriui Ginui Rutkauskui. Ką galėtumėte atsakyti į priekaištus dėl komandos komplektavimo, legionierių? Daugeliui nepatinka, kad “Žalgiriui” - tautos pasididžiavimui - pakviestas vadovauti treneris iš Latvijos.

- Mūsų klubo biudžetas neleisdavo anksti įsigyti naujų žaidėjų, nes vadinamajame pirmajame turguje žaidėjų kainos būna pačios aukščiausios. Iki šiol laukdavome vasaros pabaigos, kol rinkoje liks laisvų krepšininkų. Tai būdavo loterija: pasisekė - gerai, nepasisekė - ką darysi. Tanoka Beardas - sėkmingas pirkinys, gerus legionierius turėjome užpernai. Šį sezoną pasisekė tik iš dalies.

Tačiau šįmet ketiname sulaužyti šią tradiciją, nes planuojame turėti didesnį biudžetą. Jau dabar tam skiriame daug pastangų.

Aš asmeniškai didžiausią kaltę prisiimu dėl to, kad neišsprendėme trenerių klausimo dar prieš Naujuosius metus. Jų santykiai su legionieriais jau tada nebuvo geri. Matėte, koks konfliktas kilo rūbinėje po paskutiniųjų rungtynių su Liublianos “Olimpija” (tuomet Edas Cota ir Tanoka Beardas atvirai kritikavo trenerius ir iš rūbinės po mačo išėjo trenkę durimis - red.). Treneriai negali leisti, kad legionieriai stotų prieš juos. Kai tai atsitiko, tapo aišku, kad treneriai nebeturi autoriteto. Tuomet turėjau priimti ryžtingus sprendimus, bet to nepadariau ir dabar gailiuosi.

Tie, kurie kritikuoja Ainarą Bagatskį, turėtų pasakyti, kokį garsų trenerį, neturintį sutarties, tuo metu galėjome pasikviesti. Drįstu teigti, kad Ainaras dėl “Žalgirio” padarys viską. O praktiniai įgūdžiai atsiras dirbant. Be to, su “Žalgiriu” dirbantys krepšinio specialistai LKL finalo serijoje nematė nė vieno epizodo, kuriame Nevenas Spahija taktiškai būtų pranokęs Bagatskį. Jeigu komandoje būtų dar vienas ar du labiau patyrę žaidėjai, rezultatas galėjo būti kitoks. Būtų užtekę bent vieno snaiperio, kuris galėtų pataikyti į krepšį. Tad mes, klubo vadovai, Bagatskio vadovavimu komandai esame patenkinti.

Tikisi turėti stipresnę komandą

- Kaip ketinate susigrąžinti prarastas pozicijas kitais metais, kai LKL čempionatas vėl bus labai svarbus?

- Kiek svarbus bus LKL čempionatas, paaiškės netrukus, kai Eurolyga nuspręs, kaip skaičiuoti reitingo taškus - ar LKL, ar Baltijos lygos čempionato. Bet “Žalgiriui” kitas LKL čempionatas bus svarbiausias dėl to, kad mes norime laimėti. Trejus metus, vertinant pagal kai kurią spaudą, Lietuva neturėjo čempiono “Žalgirio”, tik dvi stipriausias šalies komandas. Na, dabar Lietuva bent galės sužinoti, kad yra ir LKL čempionas, ir vicečempionas. Tikimės, kad mums tai išeis tik į naudą, o jeigu po metų susigrąžinsime titulą, gal ir mes jau būsime vadinami LKL čempionais.

Kaip jau minėjau, turime vilčių padidinti klubo biudžetą. Vieną amerikietį komandoje - Tanoką Beardą - tebeturime, bandysime dar įsigyti daugiausia tris užsienio žaidėjus. Žiūrėsime, kokiais lietuviais galėsime pasistiprinti. Planuojame turėti stipresnę ir labiau patyrusią komandą. Bet jaunimui vietos taip pat liks.

Šiemet galėsime anksčiau pradėti pasirengimą naujam sezonui. Anksčiau tam trukdė mūsų buvusių trenerių darbas Lietuvos rinktinėje. Ainaras Bagatskis planuoja ankstyvą sezono pradžią. Pirmiausia jis padirbės su jaunimu, o po to prisijungs legionieriai ir rinktinės žaidėjai.

- Reggie Freemano ir Kenny Andersono daugiau nebus “Žalgiryje”?

- Dėl R.Freemano nenoriu nieko sakyti, nes nežinia, kaip seksis žaidėjų paieškos. Jo žaidimu buvome patenkinti tik iš dalies, manome, kad jis galėjo daugiau padėti. Dėl K.Andersono turime kitokių planų, nesusijusių su žaidimu. Gali būti, kad jis mums padės kitais klausimais.

Žalgiriečiais domisi ir NBA klubai

- Kokia tikimybė, kad išsaugosite Darjušą Lavrinovičių?

- “Žalgirio” galimybės lygios su visais ir dėl jo dalyvaujame konkurencinėje kovoje su visais klubais. Didžiausią kontraktą jam siūlo Rusijos komanda, kuri nežais Eurolygoje. Pinigais su Rusija varžytis negali niekas. Bet su Europos klubais, netgi “Barcelona”, galime konkuruoti. Taip, šis klubas domėjosi Darjušu. Tačiau žinant, kokius krūvius taiko Duško Ivanovičius ir kiek sveikų vietų turi D.Lavrinovičius, abejoju, kad jis ryžtųsi taip rizikuoti savo sveikata ir karjera. Susidomėjimą mūsų aukštaūgiu reiškia ir NBA. Bet Europoje, o kartu ir “Žalgiryje”, jis uždirbtų daugiau ir būtų žvaigždė, o kaip susiklostytų karjera NBA, niekas negali pasakyti. Ypač po to, kai turime Arvydo Macijausko pavyzdį. Bet neabejoju, kad Darjušas būtų geresnis už daugelį NBA “centrų”. Žodžiu, dėl jo mes esame pasirengę kautis iki galo.

Sirgaliai dažnai įsivaizduoja, kad viską lemia patriotizmas ir tautiškumas. Tačiau viską lemia pinigai. D.Lavrinovčiaus apsisprendimą - taip pat.

- Gali būti nelengva išlaikyti “Žalgiryje” ir Paulių Jankūną?

- Ketiname išsaugoti visus lietuvius, tikimės, kad P.Jankūnas liks “Žalgiryje”. Bet jeigu pakvies NBA ir jis nutars išvažiuoti, tai bus jo sprendimas. Paulių į vasaros stovyklą kviečia “Memphis Grizzlies”. Mūsų manymu, jam dar vertėtų pažaisti “Žalgiryje”, o į NBA spės išvažiuoti ir vėliau, nes yra labai jaunas. Bet esame numatę ir tokį variantą. Tačiau formuojant komandą daugiausia priklausys nuo D.Lavrinovičiaus sprendimo. Pagal tai žengsime ir kitus žingsnius.