Šiandien Vilniuje 18 val. 45 min. trečiąsias rungtynes žais ir pagrindiniai LKL čempionato veikėjai - “Lietuvos rytas” ir Kauno “Žalgiris”.

Serijoje iki keturių pergalių 2:0 pirmauja Vilniaus ekipa, todėl LKL čempionų titulą norintiems apginti žalgiriečiams trauktis nebėra kur - jiems būtina pergalė, nes kitu atveju ketvirtasis mačas Kaune jau tikriausiai tebūtų formalumas.

Čempionų padėtis tapo sunki

Kol kas LKL istorijoje buvo vienas atvejis, kai 0:2 atsiliekanti komanda sugebėjo atsitiesti ir laimėti finalą 3:2. Tai prieš 10 metų padarė tas pats “Žalgiris”, sugebėjęs įveikti geriausių laikų Kauno “Atletą”, tuo metu laikytą neabejotinu finalo favoritu.

Ar pavyks čempionų titulą ginantiems “Žalgirio” krepšininkams pakartoti istoriją, priklauso nuo jų pačių. Komandos vyriausiasis treneris Ainaras Bagatskis teigė, kad kol nesužaistos paskutinės serijos rungtynės, vilčių laimėti yra.

“Lietuvos ryto” strategas Nevenas Spahija po pergalės Kaune buvo tikras, kad jo komandos žaidėjai neatsipalaiduos ir trečiąsias rungtynes Vilniuje sužais ne blogiau nei Kaune.

Pavojingiausias - psichologinis nuovargis

Buvęs žinomas krepšinio treneris, ekspertas Algis Gedminas įsitikinęs, kad “Žalgiris” turi galimybių atsitiesti, o sėkmė ar nesėkmė šįvakar priklausys tik nuo žaidėjų psichologijos.

“Krepšinyje galimybių laimėti, kol nenuskambėjo finalo sirena, visada yra. “Žalgiris” - stipri komanda ir jos nurašyti negalima. Tačiau žaidėjams dabar reikia psichologinės pagalbos ir šiuo atveju labai svarbus vaidmuo tenka treneriams. Parengti ir nuteikti komandą kovai - jų darbas. Jeigu žaidėjams bus įkvėpta daugiau pasitikėjimo, jie drąsiai atakuos ir pataikys, - kalbėjo A.Gedminas. - Taip pat reikėtų kauniečiams truputį paįvairinti taktiką”.

Jo teigimu, antrosiose finalo rungtynėse Kaune, kurias, kaip jau rašėme, “Žalgiris” pralaimėjo 57:72, labai trūko ne tik traumuoto Darjušo Lavrinovičiaus, bet ir įžaidėjų indėlio, kurie atrodė labai blankiai.

“Tiesą sakant, Kaune gerai žaidė tik Tanoka Beardas. Darius Šilinskis jam buvo menkas pagalbininkas, Simono Serapino visai nepažinau. Paulius Jankūnas - ne tas, koks buvo pirmoje sezono pusėje. Manau, jį palaužė ne fizinis, bet psichologinis nuovargis, kuris yra labai pavojingas, jeigu žaidėjas ilgą laiką neturi poilsio”, - vardijo “Žalgirio” bėdas krepšinio ekspertas.

Jis netiki, kad kauniečiai yra labiau pavargę fiziškai už varžovus: “Tokiu sezono metu nuovargį jaučia visi, bet ne jis atlieka pagrindinį vaidmenį, ypač šiais laikais, kai yra daugybė atstatomųjų priemonių. Be to, “Žalgiris” turi patį geriausią fizinio parengimo specialistą - Aleksandrą Kosauską”.

Trūko trenerio indėlio

“Po pirmųjų rungtynių tikėjausi, kad “Žalgiris” namie laimės. Bet komanda blogai puolė, neįmetė iš patogių padėčių, o tai - psichologinių problemų požymis ir akmuo į A.Bagatskio daržą. Žaidėjas viską mato tik iš savo pozicijų, o treneris - visumą, todėl jis ir turi būti pagrindinis komandos psichologas. Į šią sąvoką įeina daug dalykų.

A.Bagatskis buvo puikus žaidėjas, jis geras žmogus, bet kol kas - ne to lygio treneris, kuris turėtų vairuoti “Žalgirį”. Kai į nesėkmes išgyvenančią komandą ateina naujas stiprus strategas, jos rezultatai šokteli aukštyn. “Žalgiriui” taip neatsitiko. Man labai nesinori A.Bagatskio kritikuoti, nes jis nekaltas dėl to, kad atsidūrė tokioje komandoje. Tiesiog nederėjo jam, neturinčiam patirties, siūlyti tokio darbo. Galbūt ateityje jis taps puikiu strategu”, - svarstė A.Gedminas.

Prisimindamas mačą Kaune, jis abejojo kai kurių keitimų tikslingumu, stebėjosi, kodėl komanda ketvirtąjį kėlinį pradėjo be Tanokos Beardo.

“Komanda buvo nevaldoma, - reziumavo A.Gedminas. - O “Lietuvos rytas” Kaune žaidė geriau nei Vilniuje. Vilniečiai buvo padarę išvadas po pirmosios dvikovos ir šįkart gerai kovojo ne tik Robertas Javtokas, bet ir visi kiti žaidėjai, gal tik išskyrus Simą Jasaitį, kuriam tą vakarą nesisekė”.

“Šiauliai” - etatiniai prizininkai

“Šiauliai” ir “Nevėžis” mažąjį finalą baigė trumpiausiu keliu - jiems užteko trejų rungtynių, visas jas laimėjo šiauliečiai, apgynę savo poziciją jau penktąjį kartą. “Šiauliai” treti buvo vadovaujant ir Antanui Sireikai, ir Ramūnui Butautui, ir rudenį prie komandos vairo stojusiam Aloyzui Rudžiui. Nuo 2000-ųjų metų šiauliečiai tik kartą liko ketvirti.

Užvakar, paskutinėse serijos rungtynėse, intrigos nebebuvo. Namuose žaidę “Šiauliai” jautė savo pranašumą ir laimėjo 89:68. “Nevėžio” krepšininkai, pirmą kartą patekę tarp keturių stipriausių LKL klubų, regis, jautėsi šį sezoną jau padarę viską, kas buvo jų jėgoms.

LKL bronzos medalių laimėtojams atiteks 80000 litų “Mažeikių naftos” premija, o ketvirtąją vietą užėmusiam klubui - 40000 litų.