Šiais metais Lietuvos rinktinė dalyvaus pasaulio čempionate, kuris rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis vyks Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose.

Rinktinės kovos ir dėl kelialapių į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) rinktinei kelia tikslą patekti į geriausių aštuntuką, pats K. Maksvytis nori daugiau, nepaisant skaudžių netekčių.

„Tikrai nevažiuos Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Rokas Giedraitis ir turbūt Edgaras Ulanovas, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje atskleidė rinktinės treneris K. Maksvytis. – Keli žaidėjai dar laukia, kol pasibaigs jų čempionatai, žiūrės, ar turės pakankamai poilsio, nebus traumų.“

Tai reiškia, kad pasaulio čempionate nebus mažiausiai ketvirtadalio rinktinės narių, kurie varžėsi praėjusių metų Europos pirmenybėse, – iš paminėtų vienintelis E. Ulanovas ir tada neapsivilko rinktinės marškinėlių.

K. Maksvytis tikras tik dėl dviejų žaidėjų – kapitono Jono Valančiūno ir įžaidėjo Roko Jokubaičio.


Užtikrintumo nėra ir dėl Domanto Sabonio, jis puikų sezoną Sakramento „Kings“ gretose pabaigė traumuota ranka.

„Situacija kol kas neaiški“, – pripažino treneris.

Tačiau dramatizuoti įvykių K. Maksvytis nelinkęs.

„Pasikeitimų bus, bet manau, kad nenukentėsime dėl to. Turėsime labiau alkaną komandą, žaidėjus, kurie nori žaisti ir atstovauti Lietuvai. Aišku, norėčiau surinkti geriausius. Patirties gal bus mažiau, bet suvažiuos visi, kurie motyvuoti“, – kalbėjo jis.

Veltis į konkrečias detales, kodėl minėti žaidėjai neapsivilks rinktinės marškinėlių, K. Maksvytis nenorėjo.

„Reikėtų klausti jų“, – atsakė strategas.

Paaiškinti tokius sprendimus – taip pat nelengva: „Situacija keičiasi, žaidėjai turi savo planų. Yra traumų, sutarčių.“

Ypač skaudžiai gali pasijusti M. Grigonio netektis – Europos čempionate jis rinko 14,5 taško vidurkį, tritaškius mesdamas 40 proc. tikslumu.

Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas jau kurį laiką turi problemų su nugara, jos žaidėją buvo sustabdžiusios ir šiame sezone. Tad krepšininko neatvykimas susijęs su noru susitvarkyti sveikatos bėdas.

Ryškus Senojo žemyno čempionate buvo ir L. Lekavičius, kaupęs 7,7 taško vidurkį, bet 28-erių gynėjas išgyvena vieną sunkiausių sezonų Kauno „Žalgiryje“ ir kol kas sunkiai randa save K. Maksvyčio schemose.

Galbūt rinktinei energijos nuo suolo visada suteikdavęs L. Lekavičius nusprendė pailsėti ir po sudėtingo sezono geriau pasiruošti naujam. Be to, krepšininkas vasarą antrą kartą taps tėvu.

30-metis R. Giedraitis, savo ruožtu, sužaidė dar vieną sėkmingą sezoną Eurolygoje, tačiau rinktinėje jis iki šiol buksuodavo. Europos čempionate puolėjas rinko vos po tris taškus, 2019 metų pasaulio čempionate – 0,7 taško.

Galbūt krepšininkui nesinori aukoti dar vienos vasaros dėl menko vaidmens rinktinėje.

E. Ulanovas praėjusią vasarą gydėsi jį ilgai kamavusias klubo problemas, o šis sezonas jam – statistiškai geriausias karjeroje, ir nacionalinei komandai puolėjas tikrai būtų davęs daug naudos.

Sunku vertinti, kodėl krepšininkas neatvyks į rinktinę, – galbūt reikalingas poilsis, norint ir toliau išlikti sveikam ir produktyviam.

Kiek anksčiau skelbta apie tai, kad bus suburta rezervinė šalies rinktinė, kuriai vadovaus Darius Songaila. K. Maksvytis šiai pasiuntė žinią – bent keli žaidėjai iš jos tikrai papildys pagrindinę komandą.

„Laukia labai svarbi vasara, sprendžiasi ne tik medalių, bet ir olimpiados likimas. Turėsime daugiau jaunų žaidėjų, kurie sužais kelias draugiškas rungtynes ir vėliau pateks į pagrindinę rinktinę. Ją reikės atjauninti“, – pripažino jis.

Akivaizdu, kad didžiausia skylė atsivers įžaidėjo pozicijoje – šioje lieka tik R. Jokubaitis. Praėjusią vasarą į rinktinę pakliuvo Kristupas Žemaitis, tačiau Europos čempionate sužibėti jam nepavyko, ne itin susiklostė ir sezonas Alytaus „Wolves“ komandoje.

Spragą K. Maksvytis greičiausiai pildys jau patikrintu žaidėju, kurį treniruoja „Žalgiryje“ – 29-erių Tomu Dimša. Nors šis nėra įžaidėjas, bet šiam vaidmeniui grūdinosi beveik visą sezoną, kai kauniečius retino traumos.

T. Dimšos pasirinkimas skamba logiškiausiai – K. Maksvytis puikiai žino, ką gali gauti iš šio krepšininko, jau įrodžiusio vertę jam.

Gynėjas su savimi taip pat „atsineša“ solidžią gynybą, tritaškius ir gebėjimą draskyti gynybą – esant gerai dienai, T. Dimša varžovus gali nubausti ir penkiais tritaškiais iš penkių.

Kvietimo į rinktinę privalo sulaukti ir Vilniaus „Ryto“ gynėjas Margiris Normantas. Dar vieną stabilų sezoną sostinėje sužaidęs 26-erių gynėjas neblogai pasirodė vasario mėnesį vykusio atrankos lango metu. Kibiai besiginantis ir kamuolį valdyti gebantis krepšininkas šią vasarą turi didelių šansų pakovoti dėl vietos pasaulio pirmenybėse.

Abejonių dėl žaidimo rinktinėje yra išreiškęs tik praėjusiais metais šioje debiutavęs Ignas Brazdeikis, tad gynėjų grandis gali dar labiau išretėti.

Atsivėrusias skyles užlopyti gali padėti ir puikiai Serbijoje žaidęs 27-erių Paulius Valinskas. Šiuo metu jis atlieka reabilitaciją po menisko operacijos, anksčiau laiko pabaigusios sezoną, tad lieka neaišku, ar be komandos likęs gynėjas priimtų kvietimą į treniruočių stovyklą.

Tarp rezervinės rinktinės narių yra 21-erių Augustas Marčiulionis, tačiau mažai tikėtina, kad NCAA sunkiai save atrandantis įžaidėjas galėtų nukonkuruoti jau minėtus kandidatus.

Puolėjų grandyje kol kas iš esmės yra atsivėrusi tik viena skylė, palikta R. Giedraičio, tačiau klaustukų turbūt yra ir daugiau.

Mažai abejotina, kad gerą sezoną Turkijoje žaidžiantis Mindaugas Kuzminskas nuspręs neapsivilkti rinktinės aprangos – 33-ejų krepšininkas turėjo labai sėkmingą Europos čempionatą, neatsisakė žaisti atrankos languose ir visada spinduliuoja meile nacionalinei komandai.

Tandemą su juo prieš metus sudarė Arnas Butkevičius, šį sezoną užsirekomendavęs kaip vienas geriausių Eurolygos gynybos specialistų.

Abu krepšininkai K. Maksvyčio buvo dažnai išnaudojami ir kaip sunkieji krašto puolėjai, tad net ir turint juos abu reikės dar bent vieno žaidėjo, galinčio vietoje R. Giedraičio rungtyniauti lengvuoju krašto puolėju.

Į šią vietą gali taikytis keli kandidatai – „Ryte“ sėkmingai tobulėjantis Gytis Radzevičius, iš NBA aplinkos į Europą sukantis Deividas Sirvydis, taip pat Klaipėdos „Neptūno“ atstovas Matas Jogėla.

G. Radzevičius rinktinės trenerių štabui yra pažįstamas geriausiai – atrankoje sužaidė aštuonerias rungtynes ir nors statistiškai stipriai neišsiskyrė, puolėjas vertinamas už juodą darbą ir pasiaukojimą.

Vis tik jeigu rinktinėje žaisti nuspręs A. Butkevičius, K. Maksvyčiui gali ir nereikėti panašaus profilio žaidėjo, o žvilgsnis nukrypti į taiklius metimus pasiūlyti galinčias kandidatūras.

Netekus M. Grigonio rinktinė netenka ir dalies gyvybiškai reikalingų tritaškių, o šiuos duoti gali 22-ejų D. Sirvydis. Kol kas šį krepšininką vertinti sunku – daugiausia laiko pastaraisiais sezonais jis praleido NBA G lygoje. Dėl gero kūno, taiklumo ir ilgų rankų vertinamas D. Sirvydis turės šansą parodyti save rezervinėje rinktinėje.

24-erių M. Jogėla sužaidė geriausią karjeros sezoną „Neptūne“ – jis taip pat įtrauktas į rezervinę komandą, tačiau krepšininko akcijas kiek numuša panašaus stiliaus žaidėjų pasirinkimas – A. Butkevičiaus ir G. Radzevičiaus.

Itin stipriu kandidatu gali tapti Vitorijos „Baskonia“ narys Tadas Sedekerskis. Ketvirtos pozicijos krepšininkas užsirekomendavo kaip gynybos specialistas, galintis gintis prieš 1-4 pozicijos žaidėjus.

25-erių sunkusis kraštas – tikras juodadarbis, kuris visiškai nesirūpina statistika, o ši ir neatspindi T. Sedekerskio įtakos komandai.

K. Maksvytis neslepia savo susižavėjimo Tadu, tad viskas priklausys nuo paties krepšininko – į Europos čempionatą jis atsisakė vykti dėl noro pasiruošti sezonui.

Tikėtina, kad K. Maksvytis likusias rinktinės spragas labiau norės užpildyti krepšininkais, galinčiais išplėsti aikštę, – tokiais pretenduoja tapti Arnoldas Kulboka ir Eimantas Bendžius.

Pirmasis įsivėlė į tam tikrą žodžių konfliktą su federacija, pareiškęs, kad neatvyks į rezervinę rinktinę, bet K. Maksvytis sako, kad tai tebuvo komunikacinis nesusišnekėjimas, ir A. Kulbokos visgi galima sulaukti vasarą.

NBA savo laimę bandęs 25-erių sunkiojo krašto puolėjas sužaidė nuostabų sezoną Europos taurės turnyre, rinkdamas po 14,7 taško ir atkovodamas 5,9 kamuolio. Iš toli snaiperio ranka taip pat nedrebėjo – 43 proc. tikslumas.

Panašių funkcijų gali pasiūlyti Eimantas Bendžius ir Eigirdas Žukauskas – abu jie padėjo rinktinei atrankos varžybose į pasaulio čempionatą, o antrasis turėjo epizodinį vaidmenį ir Europos pirmenybėse.

Vidurio puolėjų grandyje taip pat galime laukti pokyčių – J. Valančiūnas čia bus ir toliau, lieka viltis, kad prie jo prisidės D. Sabonis. Į čempionatus dažniausiai vyksta trys „centrai“, tokį modelį prieš metus rinkosi ir K. Maksvytis.

Tada trečiojo vietą užėmė Martynas Echodas, jam šis sezonas baigtas dėl peties traumos. Realu, kad jį rinktinėje pakeisti gali smarkiai „Žalgiryje“ patobulėjęs Laurynas Birutis, jau įrodęs, kad savo ūgiu ir puolimo įgūdžiais gali daryti įtaką aukščiausio lygio kovose ir tapti „X faktoriumi“.

K. Maksvytis neabejotinai kalbinti bandys ir Donatą Motiejūną, apie kurį neakivaizdžiai užsiminė spaudos konferencijoje, paminėdamas ilgą Prancūzijos čempionatą bei kai kurių žaidėjų norą sprendimus priimti pasibaigus nacionalinėms pirmenybėms.

Žiemą norą grįžti į rinktinę buvo išreiškęs ir kitas Eurolygos vidurio puolėjas – M. Grigonio bendraklubis iš „Panathinaikos“ Artūras Gudaitis. Tai – dar vienas tradicinis centras, tad klausimas, ką rinksis K. Maksvytis, kuris turbūt norės turėti skirtingo profilio vidurio puolėjus.

Kvietimo gali sulaukti ir NBA naujokų biržoje dalyvausiantis Ąžuolas Tubelis, kuriam prognozuojamas šaukimas antrojo rato pabaigoje. Jei ši prognozė išsipildys, greičiausiai jaunasis lietuvis vasarą skirs pasirengimui debiutui stipriausioje pasaulio lygoje.

Pirmasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasirengimo etapas prasidės liepos 12 d. Druskininkuose, antrasis – liepos 17 d. Palangoje. Iki pasaulio čempionato Lietuvos rinktinė sužais dešimt kontrolinių rungtynių.

Išskyrus Ukrainos rinktinę, visos Lietuvos rinktinės draugiškų rungtynių varžovės – FIBA pasaulio čempionato dalyvės. Jordanija (FIBA reitingas Nr. 33) rungtyniaus C grupėje, Sakartvelas (Nr. 32) – F grupėje, Latvija (Nr. 29) – H grupėje, Suomija (Nr. 24) – E grupėje, Puerto Rikas (Nr. 20) – B grupėje, Prancūzija (Nr. 5) – H grupėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją