Bavarijos sostinėje praėjusį savaitgalį naujuoju Europos krepšinio raidą prižiūrinčio FIBA Europe padalinio prezidentu išrinktas 45-erių ispanas Jorge Garbajosa, pakeitęs turką Turgay Demirelį, organizacijai vadovavusį dvi kadencijas (2014-2023 metais).

Buvęs Toronto „Raptors“, Madrido „Real“, Malagos „Unicaja“ puolėjas, su rinktine pasidabinęs olimpiniu sidabru (2008) bei tapęs pasaulio (2006) ir Europos čempionu (2009), nėra naujokas krepšinio kabinetų labirintuose. Jis nuo 2016 metų užėmė Ispanijos krepšinio federacijos vadovo kėdę.

Miunchene taip pat išrinkta FIBA Europe nauja valdyba, Lietuvos krepšinio federacijai joje atstovaus vienas Vilniaus „Ryto“ akcininkų Darius Gudelis.

„Valdyba formuojama dviem etapais. Vienas etapų – rinkimai, o kitas – asmeniniai kvietimai.

Mes jau buvome pakviesti prieš balsavimus. Darius (Gudelis) pakviestas kaip klubo atstovas. Tad naujajai valdybai beliks formalumai – patvirtinti D. Gudelio narystę valdyboje“, – apie pokyčius FIBA Europos padalinyje kalbėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

D. Gudelis organizacijos valdyboje keis Mindaugą Špoką, čia veikusį dvi kandencijas.

Pats M. Balčiūnas nesureikšmino pokyčių FIBA Europe viršūnėse.

„Lūkesčių prasme rezervuotai žiūrime į šiuos rinkimus. Labai apribota organizacijos veikla, viskas centralizuota, visi sprendimai priimami FIBA, mūsų pačių santykiai su generaliniu sekretoriumi Andreasu Zagkliu yra labai geri.

Sakyčiau, neturime ko skųstis. Taip, gerai, kad ten Darius bus, bet pagrindiniai sprendimai priklauso nuo FIBA ir jos santykių su federacijomis.

Mažai svorio, reikia būti realistams ir atviriems. Dabar ir komercinės teisės, ir finansai, kiti reikalai eina per FIBA. Iš pačios FIBA progresas matomas, gal nėra fantastiškai greitas, bet jaučiamas“, – pastebėjo M. Balčiūnas.

Nacionalinės sporto agentūros vadovas M. Špokas Miunchene priminė krepšinio bendruomenei apie Lietuvos poziciją Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu.

„Man pakanka jau veiklos FIBA Europe, 9-erius metus jai priklausiau, laikas kitiems. Kalbant apie Miuncheną, priminėme kitoms federacijoms, kolegoms iš kitų šalių mūsų poziciją dėl rusų ir baltarusių: negali būti nė kalbos apie galimą jų grįžimą į tarptautinį krepšinį, kol vyksta karas.

Tikiuosi, kad naujasis vadovas J. Garbajosa artimiausiu metu susisieks su Eurolygos vadovu Dejanu Bodiroga.

Beje, tiek J. Garbajosa, tiek aš, tiek D. Bodiroga buvome kolegos FIBA Europe valdyboje. Manau, kad J. Garbajosa pajėgus tą padaryti – ieškoti dialogo su Eurolyga, sprendimų, kad rinktinių „langų“ metu rinktinėse žaistų pajėgiausi krepšininkai ir neliktų konfliktų su klubinių turnyrų kalendoriumi.

Žinoma, laikas parodys“, – teigė M. Špokas.

„Sekmadienį spėjau grįžti į Eurolygos finalą Kaune, o kalbant apie kitus, taip, žvilgčiojo į telefonus, kompiuterius sekdami Eurolygos finalo ketvertą. Ir tai jau tapo tendencija. Palinkėjimas FIBA Europe, kad daugiau nebūtų tokių sutapimų, nes krepšinis yra krepšinis“, – kalbėjo Nacionalinės sporto agentūros vadovas.

J. Garbajosa FIBA Europe padaliniui vadovaus artimiausius ketverius metus. Europos krepšinio raidą prižiūrinčiai organizacijai priklauso 50 nacionalinių Europos krepšinio federacijų.

Į naują FIBA Europe valdybą išrinkti 23 nariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją