Jei užsidėti Eurolygos karūną pretenduoja jau tik du klubai – Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“, tai kandidatų į naudingiausio finalinio sezono savaitgalio žaidėjo titulą galima rasti ir dešimt.

Tiesa, per visą nuo 1988-ųjų renkamo Eurolygos (buvusios Europos čempionų taurės) finalo ketverto MVP istoriją tik du kartus per 34-erius metus geriausiu krepšininku buvo paskelbtas ne finale trumfavusios komandos atstovas.

Taip nutiko dvejus metus iš eilės: 1993-aisiais, nors trofėjų iškovojo Limožo CSP (59:55), individualus prizas atiteko Trevizo „Benetton“ žvaigždei Toni Kukočiui, finale surinkusima 10 naudingumo balų (neskaičiuojant pražangų), o 1994-aisiais, nors nugalėtojų taurę į viršų kėlė Badalonos „Joventut“ (59:57), MVP prizą atsiėmė Pirėjo „Olympiakos“ puolėjas Žarko Paspaljis, finale sukrapštęs viso labo 2 efektyvumo balus (neskaičiuojant pražangų).

Pastaruosius du sezonus geriausiojo Eurolygos finalo ketverto žaidėjo statulėle pagerbtas buvo Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas Vasilijė Micičius.

Visgi pernai bent jau statistiškai serbas nebuvo efektyviausias čempionų narys. Jis per pusfinalį ir finalą sukaupė 34 balus (atitinkamai 12 ir 22), o štai centras Tiboras Pleissas – 38-is (14 ir 24).

Nuo 2017-iųjų atiduoti savo balsus MVP rinkimuose gali ne tik akredituoti žurnalistai, bet ir fanai svetainėje f4mvp.euroleague.net

Po pusfinalių tvirtu favoritu būti paskelbtu naudingiausiu Kaune yra „Real“ galiūnas Walteris Tavaresas, prieš „Barceloną“ nuraškęs net 39 balus. Visi kiti nuo bokšto iš Žaliojo Kyšulio – stiprokai atsilikę.

Mario Hezonja prieš katalonus pasižymėjo 18, o Sergio Rodriguezas – 13 efektyvumo balų.

Savo ruožtu OLY gretose Lietuvos laikinojoje sostinėje kol kas ryškiausi yra Kostas Papanikolaou su 21, Saša Vezenkovas su 19, Moustapha Fallas su 18 ir Kostas Sloukas su 11 naudingumo balų.

Finalo ketverto MVP prizas savo laiku buvo įteiktas ir dviem lietuviams: 1995 m. su „Real“ viršūnę pasiekusiam Arvydui Saboniui ir 2005 m. su Tel Avivo „Maccabi“ į sostą atsisėdusiam Šarūnui Jasikevičiui.

Šiemet „Monaco“ su Donatu Motiejūnu ir „Barca“ su Roku Jokubaičiu 17 valandą susitiks paguodos finale dėl trečios vietos.

Tuo metu didysis finalas tarp „Olympiakos“ ir „Real“ prasidės 20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją