54-erių specialistas po penktadienio pergalės prieš „Barcelona“ 78:66 daugiau nei 20 min. anglų ir ispanų kalbomis atsakinėjo į klausimus spaudos konferencijoje, užsitęsusioje bent dvigubai ilgiau nei įprasta po Eurolygos rungtynių.

Nėra kuo stebėtis – Ch. Mateo niekas niekada nelaikė pagrindine asmenybe garsių pavardžių kupinoje komandoje, bet „Real“ atkrintamosiose varžybose sukauptos šlovės turėtų pakakti visiems.

Pusfinalyje Karališkasis klubas be trijų žaidėjų – Gabrieliaus Decko, Guerschono Yabusele ir Vincento Poirier – palaužė principinius varžovus, kuriems trūko vienintelio Cory Higginso.

Tai buvo ketvirta iš eilės „Real“ pergalė prieš „Barcelona“ Eurolygos finalo ketvertuose.

Prieš tai Ch. Mateo auklėtiniai pirmieji istorijoje sugebėjo laimėti Eurolygos ketvirtfinalio seriją atsilikdami joje 0-2.

Nors skamba priešingai, vis dėlto abu faktai – vienodai įspūdingi.

„Psichologinė tvirtybė ir veteranai“, – trumpai ir konkrečiai penktadienio rezultato priežastis nurodė „Real“ puolėjas Mario Hezonja.

„Turbūt viena geriausių pergalių mano karjeroje“, – džiūgavo kitas puolėjas Anthony Randolphas.

„Esame „Real“, niekada nepasiduodame – nesvarbu, laimime ar pralaimime“, – tikino vidurio puolėjas Walteris Tavaresas.

Šįkart „Žalgirio“ arenoje madridiečiai sugebėjo išlipti iš 9 taškų deficito, kuriuo atsiliko rungtynėms įpusėjus.

Anot Ch. Mateo, reikėjo išlaukti momento, kai „Barca“ nustos draskyti jų krepšio tinklelį tolimais metimais, kurių pirmoje dvikovos dalyje pataikė 9 iš 14, o antroje – 5 iš 25.

Ieškotas „langas“ atsivėrė trečiame kėlinyje, ir „Real“ sliuogė pro jį, o paskutiniame ketvirtyje beliko kamuolį paduoti į rankas trims Madrido muškietininkams.

Nors tai net nebuvo būtina – Sergio Rodriguezas, Rudy Fernandezas bei Sergio Llullas, kurių amžiaus vidurkis viršija 36-erius metus, susigaudydavo žaidimo įrankį ir patys. Lygiai kaip ir per ketvirtfinalio serijos kulminaciją.

„Mano darbas – labai lengvas, nes jie patys žino, kaip „uždaryti“ rungtynes. Man nereikia daug kalbėti, kaip kontroliuoti rimtą, kaip sužaisti du prieš du su W. Tavaresu, per ką atakuoti varžovus. Turiu vieningą komandą, kuri trokšta vėl prisiliesti prie trofėjaus, nors tuo pačiu ant kupros turi jau milžinišką patirties bagažą“, – sakė Ch. Mateo.

Šarūnas Jasikevičius, Chus Mateo

Tiesa, nepamiršo pagirti ir savęs.

„Veteranai buvo tokie „švieži“ rungtynių pabaigoje, nes nedaug žaidė pradžioje“, – į teisingai paskirstytas jėgas dėmesį atkreipė buvęs Pablo Laso asistentas, praėjusią vasarą pakeitęs ilgametį „Real“ vedlį.

Bet šeštadienio pergalė turėjo ir daugiau svarbių dedamųjų.

Viena – akivaizdi vien iš rungtynių protokolo: W. Tavaresas dirbo savo darbą išsijuosęs ir surinko 20 taškų, 15 atkovotų kamuolių bei 4 blokus.

Kitą galima užčiuožti pažvelgus į skaičius ties Nikolos Mirotičiaus pavarde – pagrindinis Šarūno Jasikevičiaus puolimo ginklas baigė mačą sukrapštęs vos 3 taškus.

Rungtynių pradžioje naudingiausią praėjusio Eurolygos sezono krepšininką dengė 18-metis Eli Ndiaye. Jaunasis puolėjas tik antrą kartą gyvenime pradėjo Eurolygos akistatą starto penkete, bet Ch. Mateo taip patiko paskutinėse ketvirtfinalio rungtynėse su Belgrado „Partizan“ (Serbija) išbandytas eksperimentas, kad jis ryžosi rizikuoti.

Nikola Mirotičius (dešinėje), Eli Ndiaye

„Kartais treneriai krečia beprotybes. Vienu žaidėju visas rungtynes Miro nestabdysi, o mes neturėjome trijų aukštaūgių. Taigi, norėdami laimėti privalėjome griebti kažko beprotiško“, – po kovos rankomis trinti galėjo ispanas.

„E. Ndiaye turėjo vienintelę užduotį, ir su ja susitvarkė nuostabiai“, – 8 min. sužaidusį ir vėliau į aikštę nebegrįžusį jaunąjį komandos draugą pagyrė gynėjas Adamas Hanga.

Pasidarbuoti kamšant skyles teko ir pastaraisiais metais dažniau traumuotam nei sveikam A. Randolphui. Jis per 7 min. pelnė 6 taškus.

„Turime ilgą suolą, pasižymintį veteraniška lyderyste. Man pačiam paskutiniai dveji metai buvo bjaurūs, tad prieš šį finalo ketvertą tenorėjau būti įtrauktas į komandos sudėtį. Tai, kad išbėgau ant parketo pusfinalyje ir prisidėjau prie pergalės, tik įrodo, jog niekada nereikia nuleisti rankų“, – išvadą padarė A. Randolphas.

„Kai žaidžiame su „Barca“, mums svarbiausia neatsilikti ir pabaigoje turėti šansą. Kadangi jau esame čia, galima konstatuoti, kad Eurolygoje pagyvenusiems žmonėms vis dar yra vietos“, – šyptelėjo ketvirtą dešimtį metų irgi jau įpusėjęs gynėjas Fabienas Causeuras.

Statistika

Ar vietos jiems yra ant pagrindinio Eurolygos pjedestalo, paaiškės sekmadienį. „Real“ teks galynėtis su Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) – reguliarųjį sezoną laimėjusia komanda, lygiai taip pat nestokojančia patirties ir Ch. Mateo lyginama su mašina.

Bet, trenerio žodžiais, mažų mažiausia, ko nusipelnė „Real“ – tai galimybės dar dvi naktis pasvajoti.

Primename, kad kitame pusfinalyje „Olympiakos“ nurungė „Monaco“ (Prancūzija) rezultatu 76:62.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją