Kauno sporto halėje vykstančiame aštuonių ekipų Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) turnyre P. Koponenui patikėta vadovauti iš viso žemyno talentų suburtai „Next Generation Select Team“.

Kaip Delfi teigė pats buvęs krepšininkas, jo darbas – sudėtingas, kadangi nei treneris pažįsta savo žaidėjus, nei šie – vienas kitą.

P. Koponenas pats nesirinko jaunųjų krepšininkų, kurie daugiausiai buvo pakviesti iš įvairių atrankos turnyruose dalyvavusių, bet kelialapio į Kauną nepasiekusių komandų.

Pirmą kartą vieni kitus jie pamatė pirmadienį suvažiavę į Lietuvą ir prieš varžybų startą turėjo lygiai keturias treniruotes.

„Tikrai sunku, nes reikia pasiskirstyti pozicijomis, atsakomybėmis, sustyguoti žaidimą. Bet man šis procesas labai įdomus“, – įspūdžiais dalinosi Suomijos krepšinio įžymybė.

Beveik 20 metų trukusią karjerą ant parketo jis baigė po praėjusį rugsėjį vykusio Europos čempionato, kuriame Lauri Markkaneno vedami suomiai triukšmingai šoko iki pat septintos vietos.

Šešis sezonus Eurolygoje žaidęs veteranas paskutiniais metais jau rungtyniavo tėvynėje – Helsinkio „Seagulls“ klube.

Kol kas jis dar neturi tiesaus atsakymo paklaustas, ar ketina rimčiau užsiimti trenerio darbu.

„Nusiimu kepurę prieš visus trenerius, nes tai – be galo sunki profesija. Aš pats vis dar ieškau savęs kaip treneris, bandau apsibrėžti savo charakteristikas. Ateitis parodys, koks bus mano kelias. Jeigu ir treniruosiu, tai tik po kelerių metų, nes dabar dar ilsiuosi po karjeros pabaigos ir nenoriu stačia galva nerti į kitą veiklą.

Kol kas tiesiog darau paprastus dalykus, bandau įkvėpti savo žaidėjams pasitikėjimo, primenu jiems kolektyvinių veiksmų, gynybos svarbą. Matau, kad jie klausosi ir bando daryti tai, ką sakau. Smagu, ypač po to, kai laimėjome“, – šypsojosi P. Koponenas.

Turnyro starte ketvirtadienį jo vadovaujama ekipa 81:78 pranoko Badalonos „Joventut“ jaunimą.

14 taškų nugalėtojams pelnė Nikas Stuknys – 17-metis Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas, kuris Kauno sporto halėje savotiškai palaiko kompaniją taip pat legionieriaus statusu tėvynėje rungtyniaujančiam „Barcelona“ atstovui Kasparui Jakučioniui.

„Nikas puikiai moka perduoti kamuolį, rasti laisvų komandos draugų, kontroliuoti žaidimo tempą. Dėl to jį visi komandoje mėgsta. Man net susidarė įspūdis, kad jam pačiam nelabai patinka rinkti taškus. O žiūrint į ateitį, jam reikėtų pagerinti metimą“, – patarimą panevėžiečiui davė P. Koponenas.

Nikas Stuknys

Metimas yra būtent tas komponentas, kuris labiausiai išgarsino jį patį.

Visų laikų Eurolygos snaiperių suvestinėje aukščiau už suomį rikiuojasi tik trys žaidėjai. Beje, vienas iš jų yra Mindaugas Žukauskas, iš toli atakuodavęs 46 proc. tikslumu.

Tačiau šios trijulės metimų apimtys buvo gerokai mažesnės nei P. Koponeno, kuris iš viso Eurolygoje yra pataikęs beveik 250 tritaškių (46 proc. taiklumas).

Kita vertus, geriausiais savo karjeros metais gynėjas pasižymėdavo ir kitais įgūdžiais, pavyzdžiui, 2013 metų Europos čempionate perimdavo daugiausiai kamuolių, o 2014-ųjų planetos pirmenybėse išdalindavo daugiausiai rezultatyvių perdavimų.

Tokie pasirodymai septynis kartus geriausiu savo tėvynės krepšininku rinktam snaiperiui užtarnavo vietą „Barcelona“ (Ispanija) komandoje, kurios marškinėlius jis vilkėjo 2016-2018 metais.

Petteri Koponen

Lengva nuspėti, ką artimiausiomis dienomis P. Koponenas palaikys finalo ketverte Kaune, tačiau turbūt gerokai sunkiau prognozuoti, kuo viskas baigsis?

Suomis atsako dar Delfi žurnalistui neužbaigus klausimo.

„Manau, kad favoritė yra „Barcelona“. Aš taip manau, esu įsitikinęs. Šie metai – jų. Madrido „Real“, kad ir koks pavojingas ir patyręs, neturi kelių svarbių žaidėjų. Aš regiu „Barcelona“ triumfą“, – tvirtai pareiškė P. Koponenas.

Primename, kad Eurolygos pusfinaliai „Žalgirio“ arenoje bus žaidžiami penktadienį. Nuo 18 val. Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) galynėsis su „Monaco“ (Prancūzija), o ispaniškas „El Clasico“ tarp „Barcelona“ ir „Real“ laukia 21 val.

Rungtynės dėl trečios vietos ir finalas vyks sekmadienį.

Tituluočiausias iš šios kompanijos – „Real“ klubas, Eurolygą laimėjęs rekordinius dešimt kartų. „Olympiakos“ triumfavo triskart, „Barcelona“ – du sykius, o „Monaco“ dar tik debiutuos finalo ketverte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją