Rengiasi LKL kovoms

“Ar komanda atsigavo po nesėkmių Eurolygoje? Nežinau, pamatysime rytoj”, - prieš finalines SEB BBL rungtynes kalbėjo Tanoka Beardas.

“Žalgirio” vyriausiasis treneris Ainaras Bagatskis žadėjo, kad finale laukia karas, tačiau jo auklėtiniai jį pralaimėjo jau pirmajame dvikovos su Vilniaus “Lietuvos rytu” ketvirtyje.

Vilniečių vyriausiasis treneris Nevenas Spahija mano, kad “Žalgiris” labai gerai žaidė kelias minutes trečiajame ketvirtyje. “Visa kita buvo mūsų rankose. Gal kiek neįprasta mums, kad žalgiriečiai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių. Tačiau tik ši detalė ir buvo “Žalgirio” naudai. Labai didžiuojuosi savo žaidėjais. Šį vakarą mes švęsime, bet nuo kitos dienos vėl galvosime apie Lietuvos pirmenybes. Bus labai sunku pakartoti šį laimėjimą ir LKL. Bet tikime, kad tai galime padaryti. Padarysiu viską, ką galiu”, - sakė treneris.

Jis pridūrė jau matąs tam tikrų pakeitimų “Žalgirio” komandoje, kai jai pradėjo vadovauti A.Bagatskis. “Tačiau nemanau, kad turėčiau apie tai kalbėti”, - sakė jis.

Naudingiausiuoju finalo žaidėju pripažintas “Lietuvos ryto” legionierius Frederickas House'as sakė, kad “darbas dar nepadarytas”. “Dabar galvojame apie LKL”, - sakė jis.

A.Bagatskis taip pat teigė, kad komanda rengiasi LKL finalams. “Žinoma, dar reikia patekti į finalą. Svarbu, kad paskutinį mėnesį komanda išliktų vieninga, kad vienas kitam po to negalėtume priekaištauti”, - sakė A.Bagatskis.

Sublizgėjo “Žalgirio” amerikiečiai

A.Bagatskis teigė prieš finalo rungtynes rūbinėje žaidėjams aiškinęs, kad svarbiausia - neleisti “Lietuvos rytui” įsibėgėti mačo pradžioje. “Buvo aišku, kad jie iš karto stengsis žaisti agresyviai, mus “uždusinti”. Pirmas keturias minutes tai ištvėrėme, bet paskui sulūžome. Paskui visą mačą tik vijomės. Vėliau stengėmės žaisti kuo paprasčiau, bet nepavyko perduoti kamuolių D.Lavrinovičiui ir T.Beardui po krepšiu”, - sakė jis.

Pagaliau dėmesį savo naudingu žaidimu atkreipė Kenny Andersonas. “Tai, ką jis šiandien demonstravo, yra pažanga, palyginus su tuo, ką iki šiol matėme. Įsitikinęs, kad jis rungtyniaus ir dar geriau. Per šias rungtynes būtent amerikiečiai mėgino pakelti komandos dvasią, tačiau mums trūko vieno agresyvaus žaidėjo. Patikimai žaidė T.Beardas, jis vėl įrodė, kad yra komandos lyderis. Manau, kad jam nėra dėl ko priekaištauti”, - sakė A.Bagatskis.

D.Lavrinovičiui sezonas baigėsi

Darjušas Lavrinovičius namo grįžo su dviem prizais - jis išrinktas naudingiausiu BBL reguliaraus sezono žaidėju, be to, jis geriausiai kovojo dėl atšokusių kamuolių.

“Žinoma, aš patenkintas tais prizais, bet būtų maloniau, jei būtume laimėję finalą. Manau, kad tik statistika lėmė tuos prizus. Nors šiaip net nežinau, kaip renkami tie geriausi žaidėjai. Anksčiau esu gavęs naudingiausio žaidėjo prizus, kai žaidžiau Alytuje, įvairiuose turnyruose. Bet šis įvertinimas - rimčiausias”, - sakė krepšininkas. Jis gavo ir dovanų - siurblį. “Na, turiu aš siurblį, tad prizą turbūt kam nors padovanosiu”, - lėktuve šypsojosi D.Lavrinovičius, kai dar nežinojo, kad jam sezonas jau baigėsi.

Krepšininkas BBL finalo rungtynių paskutinėmis sekundėmis po gražaus dėjimo į krepšį griuvo ant žemės. Jau Kaune paaiškėjo, kad jam lūžo du kairės rankos riešo kaulai. Komandos gydytojo Roberto Narkaus teigimu, D.Lavrinovičius nerungtyniaus šešias savaites.

Apie turnyrą - skirtingi vertinimai

A.Bagatskis sakė, kad finalinis turnyras dar kartą parodė, jog Lietuvos krepšinis yra aukštesnio lygio nei latvių ar estų. “Tačiau čempionatas pavyko, nepaisant to, kad į finalinį ketvertuką pateko keturi Lietuvos klubai. Jiems nebuvo visą čempionatą labai saldu”, - sakė treneris.

N.Spahijos manymu, BBL turnyras buvo gerai organizuotas. “Gaila, kad finaliniame turnyre nebuvo Estijos komandų. Tada galbūt salėje būtų daugiau žiūrovų. Visa kita buvo pakankamai gerai”, - sakė jis.

“Šiaulių” vyriausiasis treneris Aloyzas Rudys teigė, kad jam buvo keista, jog svarbios rungtynės vyko pustuštėje salėje. “Juk krepšinis žaidžiamas dėl žiūrovų”, - sakė jis.

Dar aštriau apie BBL varžybas kalbėjo “Nevėžio” žaidėjas Marius Janišius. “Mes vieną dieną atiduodame visas jėgas žaisdami su stipria Latvijos komanda, o kitą dieną turime kovoti su pailsėjusia Eurolygos ekipa. Keista sistema”, - mano jis.

T.Beardas mano, kad BBL varžybos naudingos tuo, jog “Žalgiris” gali žaisti daugiau rungtynių. “Jos padeda geriau pasirengti Eurolygos mačams. Tai geriau, nei žaisti vien Lietuvoje. Žinoma, BBL žaidžia žemesnio meistriškumo žaidėjai, komandos. Eurolygoje daugiau aukšto meistriškumo krepšininkų, daugiau pinigų”, - sakė krepšininkas.

Sensaciją pateikusio Kėdainių “Nevėžio” vadovai po komandos pergalės prieš “Ventspils” tai pavadino didžiausiu visų laikų komandos pasiekimu. Į Taliną buvo atvykę keli klubo rėmėjai, kurie pergalę visą naktį šventė naktiniame klube.

Į Estiją buvo atvykęs ir “Lietuvos ryto” klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas. Velykų rytą jis pasveikino visą komandą ir įteikė jiems varpelius. Tiek Vilniaus, tiek Kauno komandos gyveno tame pačiame viešbutyje.

Be taurių ir medalių, pirmoms penkioms komandoms buvo įteikti ir piniginiai laimėjimai. Čempionams teko 29 tūkst. eurų, vicečempionams - 21 tūkst. Trečiąją vietą užėmę “Šiauliai” gavo 14 tūkst. eurų čekį, Kėdainių “Nevėžis” - 6 tūkst. ir “Ventspils” - 3,5 tūkst.

Varžybų sistema dar nežinoma

Taline posėdžiavo ir BBL valdyba. “Žalgirio” klubo viceprezidentas Gediminas Navikauskas sakė, kad buvo kalbama ir apie ateinančio sezono varžybų formatą.

“Šiuo klausimu dar nėra vienos nuomonės. Siūloma, kad lygoje žaistų 14 komandų, kurios varžybas pradėtų dviejose grupėse. Paskui po tris geriausias grupių komandas patektų į pirmąjį divizioną, o likusios žaistų antrajame. Į atkrintamąsias varžybas patektų visos pirmojo šešetuko ekipos ir dvi iš antrojo diviziono. Tačiau tokiu atveju “Žalgiriui” tektų žaisti apie 70 rungtynių, o tai jau daug”, - sakė G.Navikauskas.