1995-aisiais jis laimėjo Eurolygą, o po metų tapo rezultatyviausiu turnyro žaidėju.

Madrido „Real“ gretose J. Arlauckui teko rungtyniauti su A. Saboniu ir Rimu Kurtinaičiu. Kad ir kokie svarūs būtų iškovoti titulai, pobūviai su patrakusiais lietuviais, iš SSRS gūdumos ištrūkusiais į saulėtą Ispaniją, tvirtai suręstam aukštaūgiui įsiminė dar labiau.

Mat pats J. Arlauckas lygiai taip pat buvo velnio neštas ir pamestas. Nieko keisto, kad baigęs karjerą 206 cm ūgio puolėjas iš JAV ilgai be veiklos neišvėrė ir tapo televizijos komentatoriumi bei laidų vedėju.

Mes, amerikiečiai, gyvename savo pasaulyje – daugiau apie lietuvišką kilmę išsiaiškinau tik atvykęs į Europą. Susitikau su jūsiškiais vaikinais – R. Kurtinaičiu, A. Saboniu, tada ir pradėjau sieti savo pavardę su Lietuva.
Joe Arlauckas

Mikrofono iš rankų jis nepaleido ir ketvirtadienį Vienybės aikštėje, kur kalbino visų keturių Kaune susirinkusių ekipų atstovus, taip pat ir naudingiausiu Eurolygos krepšininku paskelbtą Pirėjo „Olympiakos“ puolėją Sašą Vezenkovą.

Bet renginiui pasibaigus Delfi pasiteirautas, ar dar nepavargo darbuotis liežuviu ir pats sutiktų atsakyti į kelis klausimus, J. Arlauckas lyg iš naujo pasikrovė baterijas.

„Kas jau kas, bet kalbos manęs niekada neišvargina“, – šypsojosi linksmų plaučių buvęs krepšininkas.

Jis yra pagrindinis Eurolygos veidas ir tvirtina, kad nė už ką nebūtų užleidęs savo pareigų Kaune kam nors kitam.

„Myliu šį miestą, džiaugiuosi kas kartą, kai tenka čia sugrįžti. Tai paprastai nutinka sykį ar du per metus. Na, tiksliau tariant, nutikdavo anksčiau, nes dabar mes, Eurolygos komentatoriai, beveik nebekeliaujame į rungtynes kitose šalyse.

Bet kokiu atveju, dirbti Kaune per finalo ketvertą man – dar labiau ypatinga nei eilinė viešnagė. Kai Kaunas buvo pasirinktas finalo ketverto šeimininku, iškart pradėjau visų maldauti, kad leistų man čia dirbti pagrindiniu pranešėju“, – dėstė J. Arlauckas.

Tiek lietuviška pavarde, tiek abejonių dėl ankstesnės profesijos nepaliekančiu stotu išsiskiriantis amerikietis teigia Kaune jaučiantis praeivių žvilgsnius – nors ir kiek dvejojančius.

„Gatvėje mane lyg ir atpažįsta, bet turbūt nėra iki galo tikri, ar nemaišo su kažkuo kitu“, – svarstė ilgametis Eurolygos televizijos veidas.

Jis pats savo ryšį su Lietuva suvokė tik po to, kai karjeros pradžioje neįsitvirtinęs NBA persikėlė į Europą, sužibėjo Ispanijoje ir apsivilkęs „Real“ aprangą atsidūrė jau minėtoje lietuviškoje kompanijoje.

„Aš neblogai žinau savo giminės istoriją, bet daugiau iš jos amerikietiškosios pusės. Taip pat žinau, kad mano proproseneliai atvyko iš Lietuvos ir paliko man savo pavardę.

Matote, mes, amerikiečiai, gyvename savo pasaulyje – daugiau apie lietuvišką kilmę išsiaiškinau tik atvykęs į Europą. Susitikau su jūsiškiais vaikinais – R. Kurtinaičiu, A. Saboniu, tada ir pradėjau sieti savo pavardę su Lietuva. Dabar man tai – ypatinga vieta“, – tikino pašnekovas, kurio gyslomis teka ir itališko kraujo.

Rimas Kurtinaitis, Joe Arlauckas, Arvydas Sabonis / Foto: Getty images, DELFI, Mariano Pozo

Beje, anksčiau jis yra pasakojęs, jog prieš 1992-ųjų Barselonos olimpines žaidynes buvo kalbinamas prisijungti prie Lietuvos rinktinės, bet tuomet pasiūlymo neįvertino ir vėliau dėl to gailėjosi.

Paklaustas, ar tikisi ką nors iš senų laikų Madrido bičiulių sutikti jų gimtinėje, J. Arlauckas purtė galvą.

„Norėčiau, bet žinau, kad A. Sabonis žiūri krepšinį tik tada, kai nemedžioja ir nežvejoja“, – juokėsi tituluotas buvęs žaidėjas, 2018-aisiais išrinktas tarp šimto iškiliausių Europoje rungtyniavusių krepšininkų.

Vis tik dėl buvusio komandos draugo jis suklydo. Delfi žiniomis, net ir A. Sabonis neatsispyrė pagundai savo akimis išvysti pirmąjį Eurolygos finalo ketvertą Kaune bei stebės lemiamus susitikimus „Žalgirio“ arenoje.

J. Arlauckas varžybų metu taip pat visą laiką praleis Kaune. Veteranas apsistojo miesto centre esančiame viešbutyje – kitaip nei dalis kviestinių Eurolygos svečių, kurie įsikūrė Vilniuje.

Menka viešbučių pasiūla buvo didžiausia kliūtis siekiant surengti Eurolygos sezono pabaigtuves Nemuno saloje.

Modernios Eurolygos istorijoje mažesniame už Kauną mieste finalo ketvertas vyko tik kartą – 2019-aisiais jį priėmusi Vitorija (Ispanija) turi 250 tūkst. gyventojų.

„Kaunas – nedidelis miestas, dėl to kyla logistinių sunkumų. Bet kai visi sugužės į „Žalgirio“ areną, manau, iš karto supras, kodėl veiksmas vyksta būtent čia.

Man patiko, kai finalo ketvertą priėmė Vitorija, bet ši arena – labiau ypatinga. Tegul šįkart ji ir nebus žalia kaip įprasta, bet manau, jog daug žmonių palaikys Šarą (Šarūną Jasikevičių – Delfi) ir jo „Barcelona“. Žinoma, taip pat netrūks raudonų ir baltų graikų“, – atsiliepė J. Arlauckas.

Jis jau seniai susitaikė, kad jo paties jaunystės simpatija – „Real“ ekipa – tokiose varžybose lieka kovoti viena pati, be aistruolių užnugario. Ispanai tiesiog nesivargina sekti savo numylėtinius į užsienį.

Beje, abejoja J. Arlauckas ir dėl nuosavų „Barcos“ palaikymo pajėgų – nors klubo atstovai tikisi Kaune išvysti maždaug tūkstantį katalonų.

„Finalo ketvertuose „Real“ niekada ir niekur nebūna palaikomas. Kaunas – ne išimtis, nebus čia nei „Real“, nei „Barcelona“ sirgalių“, – įsitikinęs daugybę finalų regėjęs amerikietis.

O klausimą, ką šiemet regi čempionu, J. Arlauckas beregint nuleidžia juokais.

„Visiems sakau, kad niekada neprognozuoju rezultatų, nes visada pataikau į dešimtuką. Nesakysiu ir dabar, nes jums tiesiog būtų neįdomu žiūrėti“, – merkė akį „Real“ legenda.

Primename, kad Eurolygos pusfinaliai „Žalgirio“ arenoje bus žaidžiami penktadienį. Nuo 18 val. Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) galynėsis su „Monaco“ (Prancūzija), o ispaniškas „El Clasico“ tarp „Barcelona“ ir „Real“ laukia 21 val.

Rungtynės dėl trečios vietos ir finalas vyks sekmadienį.

Tituluočiausias iš šios kompanijos – „Real“ klubas, Eurolygą laimėjęs rekordinius dešimt kartų. „Olympiakos“ triumfavo triskart, „Barcelona“ – du sykius, o „Monaco“ dar tik debiutuos finalo ketverte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją