Filmas leis pažvelgti į šio sporto istoriją Lietuvoje, atskleis, kokį ypatingą vaidmenį atlieka Kaunas ir kaip šis miestas žada pasitikti didįjį krepšinį.

Filmo prodiuseris Ignas Grinevičius sako, kad dokumentiniame pasakojime bus nagrinėjama krepšinio reikšmė Lietuvai, kuri išliko svarbi visais istoriniais laikotarpiais. Šis sportas, anot jo, nėra paprastas žaidimas, tai savotiška mūsų šalies identiteto dalis bei būdas priminti apie save pasauliui.

„Krepšinis daugeliu Lietuvos istorijos laikotarpių buvo vilties šaltinis. Jo reikšmė išliko svarbiausių istorinių įvykių kontekste, pradedant nuo tarpukario (1939-aisiais laimėtas auksas). Tai yra praktiškai paskutinis prisiminimas apie nepriklausomą Lietuvą. Po to vyko karas, gyvenimas pabėgėlių stovyklose. Lietuviai susitikdavo kažkur amerikiečių paliktose krepšinio aikštelėse. 1937-1939 m. su šiuo sportu susipažįsta dar vaikais būdami Valdas Adamkus, Vytautas Landsbergis. Jau po visos sovietinės priespaudos krepšinis tampa būdu pranešti pasauliui, kad Lietuva vėl yra nepriklausoma šalis.

2003 m. laimim Europos čempionatą, po metų pradeda kurtis mūsų europietiška tapatybė – stojame į Europos Sąjungą. Taigi turbūt tos datos iš dalies yra atsitiktinumas, bet kryptis yra akivaizdi ir krepšinis išlieka svarbus visada“, – pasakoja prodiuseris.

Šiame filme žiūrovai pirmą kartą išgirs, kaip Kaunas pasitiks Eurolygos finalo ketvertą, kokiomis nuotaikomis gyvena sirgaliai, kaip pergalę švenčia laimėtojai ir kas vyksta per apdovanojimo ceremoniją. Būtent su Kaunu, I. Grinevičiaus teigimu, yra susiję daugybė krepšinio pirmų kartų.

„Pirmiausiai krepšinis atkeliavo į Kauną. Į kitą didelį miestą jis atkeliauti negalėjo – Vilnius tarpukariu mums nepriklausė. Ir turbūt taip ir liko. Pirmieji krepšinio kartai buvo laikinojoje sostinėje“, – pridūrė pašnekovas.

Filmo tikslas, anot jo, ne tik dokumentuoti šio sporto šakai reikšmingus įvykius, bet ir parodyti, kad krepšinis nėra tik sportas, tai – politinis-socialinis fenomenas, lydėjęs lietuvius įvairiais istoriniais etapais ir išlikęs reiškiniu iki šių dienų.

Dokumentinė juosta „Pirmas kartas Kaune“ bus rodoma mokamo turinio platformoje „Delfi Plius“ nuo gegužės 15 d., pirmadienio. Šis filmas – pirmasis iš „Delfi Plius dokumentikos“ serijos. Joje prenumeratoriams pristatomi įvairias temas paliečiantys dokumentiniai filmai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją