Visgi, skirtingai nuo kitų serijų, tas atkrintamųjų vakarėlis kauniečiams neužtruko ir jie buvo priversti pirmi palikti kitus dalyvius.

Visas išankstines prognozes reguliariajame sezone paneigęs „Žalgiris“ Eurolygos atkrintamosiose nebenustebino ir seriją Šarūno Jasikevičiaus „Barcelonai“ pralaimėjo „sausai“ (0-3).

Vertindami tarptautinį žaliai-baltų sezoną krepšinio ekspertai negailėjo pagyrų Kauno komandos sėkmės architektui Kaziui Maksvyčiui, per metus ekipą iš autsaiderių pakėlusiam į Eurolygos elitą.

„Didžiulė sėkmė, kad „Žalgiris“ pernai pasikvietė K. Maksvytį, kuris yra labai motyvuotas, darbštus, lankstus, supranta, kaip rasti ryšį su žaidėjais ir turi idėjų, kaip juos paversti geresniais“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo R. Paulauskas, įvertindamas Kauno žygį Eurolygoje.

„Šiame turnyre laiminčios komandos iš esmės remiasi ne vietiniais žaidėjais, o legionieriais, tokia akivaizdi tendencija. Tačiau jų identitetą formuoja strategai.

Manau, Kazys orientuotas į ilgalaikį darbą ir „Žalgiris“ jam nėra tik tarpinė stotelė, kaip kad buvo Š. Jasikevičiui. Klubo vadovai mato, kad strategas yra visos klubo sistemos galva. Neabejoju, kad reikia ieškoti būdų, kaip tęsti bendradarbiavimą.

Pamename, kokios nelengvos derybos buvo su Martinu Schilleriu.

Atrodo, rinktasi iš daugybės kandidatų, tačiau realiai kol žmogus nepradeda dirbti, tu nematai, kas tinka. Manau, tai didelė „Žalgirio“ vadovų sėkmė“, – įsitikinęs R. Paulauskas.

Jam pritarė krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis.

„Tai emocingas treneris, rėkiantis, šaukiantis, bet nekuriantis įtampos, ilgai savyje nelaikantis pykčio.

Prie jo atsiskleidė Laurynas Birutis, Tomas Dimša, Arnas Butkevičius, tas pats Edgaras Ulanovas, kuris anksčiau bijodavo laisvas mesti. Tai žaidėjų treneris.

Kazys išlaiko balansą tarp improvizacijos ir griežtesnių schemų. Jis per daug nespraudžia žaidėjų į rėmus, nėra tiek daug derinių, kaip prie Šaro, leidžia ir tuos derinius nutraukti.

Pridėčiau didžiulį Evaldo Beržininkaičio darbą ruošiantis naujoms kovoms, renkant informaciją, padeda ir Tautvydas Sabonis, ir Gintaras Krapikas. Manau, tą trenerių štabą reikėtų išlaikyti ilgesniam laikui“, – pastebėjo V. Čeponis.

Kartu su K. Maksvyčiu, anot R. Paulausko, „Žalgiris“ įgijo gerus rezultatus lėmusias savybes.

„Pirmas dalykas – tai gynyba grįstas žaidimas. Tai sumani, šiuolaikiška gynyba, turinti atsakymus į iš esmės visas varžovų siūlomas schemas.

Taip pat komanda turi specifinį bruožą – yra viena geriausiai puolime dėl kamuolių kovojanti ekipa. Trys išreikšti žaidėjai, kurie kovoja dėl kamuolių po varžovų krepšiu.

Verta paminėti komandos fiziškumą. Pripažinkime, sudėtyje nebuvo daug žaidėjų, tačiau kaip gerai trenerių štabas sugebėjo juos parengti ir išlaikyti jų sportinę formą svarbiausioms rungtynėms. Tai labai aiškūs kriterijai, pagal kuriuos gali vertinti trenerį“, – kalbėjo R. Paulauskas.

Rūtenis Paulauskas

„Reguliariajame sezone „Žalgiris“ turėjo vieną geriausių gynybos reitingų, nors „Žalgiris“ gynyboje turėjo labai pažeidžiamų žaidėjų. Tai ir Lukas Lekavičius dėl savo ūgio, Laurynas Birutis dėl savo lėtumo, Ignas Brazdeikis, ginantis vienas prieš vieną, nėra tobulas ir „plaukiojo“ komandinėje gynyboje.

K. Maksvytis ir jo asistentai sugebėjo užmaskuoti tas jų neigiamas savybes“, – papildė V. Čeponis.


Prie „Žalgirio“ vairo pernai balandį stojęs K. Maksvytis jau 13-ą mėnesį paeiliui iš esmės dirba be rimtesnių atostogų.

Bronzinis „Žalgiriui“ 2022-ųjų LKL sezonas baigėsi birželio 3-iąją. Po 10 dienų jau strategas pristatė Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą prieš naują rinktinės „langą“.

Birželio pabaigoje Šiauliuose vyko kontrolinis mačas su latviais, o liepos 1-ą ir 4-ą dienomis nacionalinė komanda užbaigė pirmą pasaulio čempionato atrankos etapą rungtynėmis su Bulgarija ir Čekija.

Neprabėgo nė dvi savaitės ir K. Maksvytis liepos 15-ą jau pristatė rinktinės šešioliktuką, besirengusį Europos čempionatui.

Dar po 10-ies dienų startavo Lietuvos rinktinės treniruočių stovykla prieš kovas Europos čempionate.

Rugsėjo pabaigoje startavo LKL čempionatas, o dar po poros savaičių – ir įtampos nestokojęs Eurolygos sezonas.

„Galime tik palinkėti sveikatos, stiprybės. Žinau, kaip tai yra sunku. Iš tiesų, ateina ta perdegimo riba, kuomet reikia įjungti stabdžius. Linkiu, kad (K. Maksvytis) atrastų laiko pailsėti“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo R. Paulauskas.

V. Čeponis neturėjo atsakymo, ar užimti ir rinktinės, ir „Žalgirio“ stratego kėdes yra geras sprendimas.

„Tikėsimės, kad spaudimas nekils. Žinome, kaip parausta Kazys rungtynių metu (šypsosi). Iš tiesų, nelengva, neturiu tvirto atsakymo, ar gerai, kai treneris užima ir „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio, ir rinktinės stratego postą.

Aišku, rinktinės „languose“ padeda Kęstutis Kemzūra, bet krūvis yra milžiniškas. Treneris ir psichologiškai pavargsta nuo krepšinio.

Labai svarbu rasti laiko poilsiui, rasti dienų, kuriose apskritai negalvotų apie krepšinį“, – pastebėjo V. Čeponis.


Eurolygos ketvirtfinalio serijos tarp „Barcelonos“ ir „Žalgirio“ rezultatai:

  • Balandžio 26 d., „Barcelona” – „Žalgiris“ 91:69
  • Balandžio 28 d., „Barcelona” – „Žalgiris“ 89:81
  • Gegužės 3 d., „Žalgiris“ – „Barcelona” 66:77


Katalonai pusfinalyje susikaus su Belgrado „Partizan“ arba Madrido „Real“ (serijoje 2-2).

Eurolygos finalo ketvertas Kaune numatytas gegužės 19-21 dienomis.

Visą laidą stebėkite čia:



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją