Karališkasis klubas dramatiškai 87:89 neapgynė „WiZink Center“ arenos sienų prieš Belgrado „Partizan“ antpuolį, o Monako Kunigaikštytės atstovai 67:79 užleido savo tvirtovę Tel Avivo „Maccabi“ pajėgoms.

To, kad jau per pirmą ketvirtfinalio etapo turą sukluptų net du savo teritorijoje žaidę kolektyvai, nėra buvę ne tik per visą šiuolaikinės Eurolygos istoriją (dabartinis turnyro formatas įsigalėjo 2016-aisiais), bet ir apskritai šiame amžiuje.

Atkrintamųjų serijos Eurolygoje įsitvirtino 2004 metais – kitą sezoną po to, kai į Finalo ketvertą tik per Derricko Sharpo sukurtą stebuklą nepateko Kauno „Žalgiriu“ su Arvydu Saboniu priešakyje.

Iki tol į pusfinalius ir finalus dažniausiai tiesiogiai patekdavo keturios TOP-16 etapo grupių nugalėtojos. Tiesa, pavyzdžiui, visai Lietuvai įsimintiname 1998-1999-ųjų sezone po grupių varžybų sekė aštuntfinalio ir ketvirtfinalio serijos iki dviejų pergalių.

Bet net ir tada ketvirtfinaliai nėra prasidėję taip netikėtai, kaip tai nutiko šį antradienį. Tai buvo pirmas kartas, kai jau pačiame serijų starte iškart net dvi ekipos pavogė namų aikštės persvarą iš ją turėjusių varžovų. Iki šiol geriausiu atveju pirmame atkrintamųjų ture būdavo fiksuojama viena tokia staigmena, o kartais net ir visi keturi šeimininkai įrodydavo savo viršų.

Šiemet ir taip rekordinis sensacijų skaičius gali dar labiau išaugti trečiadienį, nes savo kautynes dėl vietos Finalo ketverto pradės dar dvi poros: „Barcelona“ ir „Žalgiris“ (nuo 21 val.) bei Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Fenerbahče“ (nuo 21 val. 45 min.).

Abi šios serijos turi aiškius favoritus – tai „Barca“ ir OLY. Tiesa, jei graikai reguliariajame sezone „Fenerį“ pranoko abu kartus (94:67 ir 93:73), tai katalonai su kauniečiais pasidalino po pergalę (72:73 ir 93:74).

Apskritai tiek „Barcelona“, tik ir „Žalgiris“ šiemet kur kas sėkmingiau žaidžia prie savų tribūnų: abi komandos laimėjo po 13 iš 17 namų rungtynių ir pagal šį rodiklį nusileido tik dviem kitiems turnyro dalyviams – „Maccabi“ (15-2) ir OLY (14-3).


Katalonai šiuo metu Eurolygoje išgyvena septynių iš eilės pergalių seriją namuose, o pastarąjį kartą ant „Palau Blaugrana“ parketo paslydo prieš daugiau nei tris mėnesius, dar sausio 13 dieną, kai 75:80 neatsilaikė prieš čempionus Stambulo „Anadolu Efes“ vyrus.

Visgi tiek pernai, tiek ir užpernai Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai ketvirtfinaliuose klimpo ir pirmų dviejų mačų nelaimėjo nė sykio: su Miuncheno „Bayern“ – 77:67 ir 75:90, o su Sankt Peterburgo „Zenit“ – 74:76 ir 81:78.

Pats Šaras, beje, šių metų žalgiriečių sudėtį ir žaidimo stilių yra linkęs lyginti su pernykščių bavarų.

Savo ruožtu „Žalgirio“ vyrams tai bus trečia atkrintamųjų patirtis modernioje Eurolygoje. Visus kartus ketvirtfinalyje jie startavo iš autsaiderių pozicijos ir pavogė po vieną pergalę svečiuose: 2018 m. žaliai-balti 3:1 pranoko „Olympiakos“ (pirmos akistatos – 87:78 ir 68:79), o 2019-aisiais 1:3 nusileido „Fenerbahčei“ (pirmi mačai – 43:76 ir 82:80).

Statistiškai Eurolygos ketvirtfinalio serijose trimis iš keturių (t. y. 75 procentais) atvejų ekipos, turinčios savo aikštės persvarą, galiausiai atsiduria Finalo ketverte.

Taip nutiko ir pernai, kai tikimybių teorija buvo nepalanki tik Milano „Olimpiai“, tačiau šį sezoną bent jau ketvirtfinalių pradžia žada daugiau siurprizų. Ar kokį pokštą iškrės ir „Žalgiris“, sužinosime jau šį vakarą.


Antrasis „Barcos“ ir „Žalgirio“ susitikimas penktadienį taip pat vyks Katalonijos sostinėje, o trečiasis po savaitės, gegužės 3 d. – Nemuno saloje.

Jei prireiks ketvirtų rungtynių, jos Kaune bus žaidžiamos gegužės 5 d., o penktosios gegužės 9 d. vėl vyktų Katalonijos sostinėje.

Eurolygos finalo ketvertas Kaune numatytas gegužės 19-21 dienomis.

Eurolygos atkrintamųjų tvarkaraštis, "Žalgiris" - "Barcelona"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)