Ar tokioje sezono stadijoje strategai dar gali nustebinti oponentus taktiniais sprendimais ir žaidimo planu? Ar skaudžias nesėkmes pastaruoju metu Barselonoje fiksavę žalgiriečiai gali duoti rimtą kovą triukšmingoje „Palau Blaugrana“ arenoje?

Ar Kazio Maksvyčio auklėtiniai turi ginklų, kuriais galėtų bausti Šarūno Jasikevičiaus kompaniją? Ir kokį „Žalgirio“ rezultatą krepšinio ekspertas Rūtenis Paulauskas šioje serijoje laikytų sėkmingu Kauno komandai?

„Žalgiris“ šią seriją pradeda pavydėtinoje būklėje. Darbai padaryti, komanda – didelėje euforijoje, nes ekipa viršijo lūkesčius ir jau daug kuo nustebino. To negalima palyginti su reguliariuoju sezonu, kada komandą slėgė įtampa ir „Žalgiris“ siekė išlaikyti tą atkrintamųjų intrigą. Tai klubui svarbu, jog žiūrovai tikėtų ir užpildytų areną. „Žalgiris“ tą padarė.

Ar dabar komandos gali kažkuo nustebinti? Aš manau, kad Eurolygos krepšinis taip pasikeitė, kad netikėtų derinių, kuriais tu galėtum nustebinti varžovą, iš esmės nėra.

Krepšinis tapo persvarų žaidimu. Tu turi arba ūgio, arba greičio pranašumą ir tuo iš esmės gali naudotis. „Barcelona“ šiuo atveju yra pranašesnė. Kartu aš manau, kad Katalonijos klubas turi ir didelį potencialą.

Š. Jasikevičiaus auklėtiniai gali naudoti spaudimą po visą aikštę, bus labai nelengva Lukui Lekavičiui, jei žaisti negalės Isaiah Tayloras.

Išskirčiau tris žalgiriečius, kuriems drąsiai skirčiau sezono MVP laurus.
Rūtenis Paulauskas

Labai brangiai kainuos klaidos. Dar „Barcelonai“ būdingas vienas aspektas gynyboje: beveik niekada neinama į pagalbą, žaidėjai geba vienas prieš vieną apsiginti.

Paskutinėse rungtynėse, kada „Žalgiris“ pralaimėjo 21 tašku (73:94), atliko stebėtinai mažai rezultatyvių perdavimų, nes „Barcos“ žaidėjai tvarkėsi vieni be pagalbų ir atrasti laisvus komandos draugus žalgiriečiams buvo labai sunku“, – prisiminė R. Paulauskas.


– „Žalgiriui“ pastaruoju metu nėra svetinga „Palau Blaugrana“ arena, paskutinės trejos rungtynės Barselonoje baigėsi skaudžiais rezultatais (74:93, 73:96, 86:62). Ar tai gali virsti tam tikru žalgiriečių kompleksu žaidžiant „Barcelonos“ tvirtovėje?, – laidoje „Delfi tema“ buvo paklaustas R. Paulauskas.

– Ne, nemanau. „Žalgiris“ ankstesnes rungtynes turbūt yra pamiršęs. Pernai vadovaujant Jure Zdovcui mes turėjome visiškai kitokį „Žalgirį“.

Kalbant apie įtaką darančius žaidėjus, iš tos komandos liko tik Lukas Lekavičius ir Edgaras Ulanovas.

Šiemet turime ekipą su nauju treneriu. Tas pralaimėjimas kovo mėnesį niekaip nepaveikė „Žalgirio“. Matome, kad po tų rungtynių K. Maksvyčio auklėtiniai turėjo puikią seriją (6-2). Manau, atvirkščiai, tas mačas Barselonoje turėjo priešingą poveikį.

Sakyčiau, „Žalgiriui“ nėra didelių bėdų žaisti varžovų arenose. Iškovotos 6 pergalės, trejose pralaimėta tašku ar labai nedideliu skirtumu. Iš 17-os rungtynių sužaisti 9-is gerus susitikimus yra tikras kokybės ženklas.

Labai gerai, jei K. Maksvytis kažkur išvyktų, bet šiandien, manau, jam ideali vieta yra Kaune.
Rūtenis Paulauskas
Rūtenis Paulauskas

– Lyginant komandas, ar šioje vietoje galime rasti tam tikrų „Žalgirio“ ginklų?

– Ekipos puikiai pažįsta varžovus, žaidėjai įsimena priešininkus ir jų žaidimo stilių. Aš išskirčiau tris žalgiriečius, kuriems drąsiai skirčiau sezono MVP laurus.

Tai latviui Rolandui Šmitui, kapitonui Edgarui Ulanovui ir Arnui Butkevičiui. Dar pridėčiau atletišką Igną Brazdeikį. Šių 4 žaidėjų įtaka „Žalgiriui“ yra milžiniška. Negana to, kad jie gali keistis ginamaisiais, bet taip pat gali žaisti vienas prieš vieną perimetre.

Ypač nustebino R. Šmitas, to nebuvo jam žaidžiant „Barcelonoje“.

Taip pat išskirčiau dar vieną „Žalgirio“ lyderį – tai Kazys Maksvytis. Jis pakeitė komandą, ji auga, kaip ir pats strategas.

Statistika (sezone)BarcelonaŽalgiris
Naudingumo balai92.580.9
Taškai80.976.2
Atkovoti kamuoliai34.333.7
Atkov. k. puolime10.611.3
Atkov. k. gynyboje23.722.4
Rez. perdavimai19.414.1
Perimti kamuoliai5.86
Blokai22.6
Klaidos1312.9
Dvitaškių tikslumas (proc.)54.551.7
Tritaškiai (proc.)40.336.4
Baudų metimai (proc.)79.479.4


– Eilę metų apie K. Maksvytį buvo kalbama kaip apie strategą, lydimą sėkmės, tiek karjeros pradžioje „Neptūne“, vėliau „Lietkabelyje“, su kuriuo tapo šalies vicečempionu, tada sėkmingas etapas Permėje. Tačiau gal metas pripažinti, kad Lietuva turi Eurolygos kalibro specialistą, pribrendusį skambioms pergalėms?

– Pasakyčiau taip: K. Maksvytis yra Lietuvos fenomenas. Treneris, labiausiai vertinamas pačių žaidėjų, greta kurio atsiskleidžia ne tik lietuviai, bet ir savo vertę pasikeliantys legionieriai.

Negalėčiau Kazio statyti greta Šaro, nes tai taip pat ir Europoje, ir pasaulyje pripažintas aukščiausio kalibro specialistas. K. Maksvyčio progresas yra be galo malonus, galime pasidžiaugti, kad Lietuva – ir krepšinio trenerių šalis.

Yra tam tikros pretenzijos ateityje treniruoti bet kurį Eurolygos klubą. Tą turbūt stebi krepšinio skautai ir agentai bei kitų Eurolygos klubų vadovai. Labai gerai, jei jis kažkur išvyktų, bet šiandien, manau, jam ideali vieta yra Kaune. Čia jis susitvarko ir su esamu spaudimu, esant reikalui geba išlaikyti griežtą toną, kartu moka būti ir žaidėjų motyvatoriumi, ir moderatoriumi.

Kazys Maksvytis

Prisiminkime, kaip treneris elgiasi sudėtingiausiomis akimirkomis, kai „Žalgiriui“ reikėjo laimėti paskutines ketverias rungtynes. Prisiminkime, kokie toje atkarpoje klampiose rungtynėse po minučių pertraukėlių į aikštelę išeidavo žaidėjai arba kaip jie pradėdavo rungtynes, kaip jie pataikydavo pirmomis minutėmis.

Pagrindiniai, stipriausi jo bruožai – gebėjimas mobilizuoti komandą ir priversti ją kautis, išsiskirti kova dėl atšokusių kamuolių puolime.

Neužmirškime, „Žalgiris“ pagal gynybą Eurolygoje – vienas lyderių, tai didelis komplimentas treneriui.

Nebūsiu čia kažkoks originalus, „Žalgiriui“ šioje serijoje sėkmės tikrai neprognozuoju.
Rūtenis Paulauskas

– „Žalgirio“ sezonas jau dabar yra fantastiškas, jūsų manymu, kokį rezultatą galime laikyti sėkmingu šioje serijoje prieš „Žalgirį“?

– Kauno komanda Eurolygos atkrintamosiose – tarsi į prabangų vakarėlį atvykęs svečias, kurio tikslas – labai gerai praleisti laiką. Taip turėtų jaustis komanda. To nepasakysi apie „Barceloną“, kurios uždavinys – patekti į finalo ketvertą.

Jei iškovos vieną pergalę, bus puiku, jei „Žalgiris“ sugebės visose rungtynėse išlaikyti tokį rezultatą, kur viskas sprendžiasi paskutinę minutę, nesvarbu, kaip pasibaigtų, vėlgi, sakysiu, kad bus puiku. Jei „Žalgiris“ padarys kažką daugiau, bus tikrai fantastiška.

Nebūsiu čia kažkoks originalus, „Žalgiriui“ šioje serijoje sėkmės tikrai neprognozuoju. Papildomas palinkėjimas – paneigti visas tas išankstines prognozes.

Eurolygos ketvirtfinalio serijos tarp „Barcelonos“ ir „Žalgirio“ rungtynių tvarkaraštis.
Eurolygos atkrintamųjų tvarkaraštis, "Žalgiris" - "Barcelona"


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją