Trečiadienį „FIBA Europe“ Vykdomasis komitetas patvirtino, kad Rusijos bei Baltarusijos atstovai nebus prileisti prie šią vasarą startuosiančių priešatrankinių kovų į 2025-ųjų Europos čempionatą.

Šiame etape kovos 12 nacionalinių komandų, o į pagrindines atrankos varžybas pateks keturios geriausios. Jos prisijungs prie kitų 28-ių dalyvių, tarp kurių bus ir Lietuva.

Pačias 2025-ųjų pirmenybes turėtų priimti keturios valstybės: Latvija, Lenkija, Suomija ir Kipras.

Rusai yra 2007-ųjų Europos čempionai, o baltarusiai finaliniame etape kol kas nėra žaidę.


Primename, kad prieš tai FIBA paskelbė ir tai, kurios į pasaulio čempionatą neiškopusios vyrų rinktinės dar turės galimybių pasigrumti dėl olimpinių kelialapių preliminariuose atrankos turnyruose.

Prieš 2024-ųjų Paryžiaus olimpines žaidynes FIBA suteiks paskutinę viltį 40 komandų, kurios nepateko į ateinančią vasarą vyksiančias planetos pirmenybes.

Prieš pat jas – rugpjūčio 12-20 dienomis – vyks penki preliminarūs olimpinės atrankos turnyrai, kurių nugalėtojai išsaugos galimybes kovoti dėl vietų Paryžiuje.

Antradienį FIBA pranešė į juos nekviesianti Rusijos rinktinės, kuri išlieka suspenduota dėl karo Ukrainoje – vietoje jos šansas bus suteiktas pirmame pasaulio čempionato atrankos etape lietuvių eliminuotiems Bulgarijos krepšininkams.

Pasaulio čempionate bus išdalinti 7 tiesioginiai kelialapiai į Paryžių: po du bus skirta sėkmingiausiai pasirodžiusiusioms Europos bei Amerikos zonų komandoms, po vieną – Afrikos, Azijos ir Okeanijos ekipoms.

Dar 19 rinktinių pelnys vietas keturiuose olimpinės atrankos turnyruose, kuriuose iš viso konkuruos 24 komandos.

Pasaulio čempionatas Indonezijoje, Filipinuose ir Japonijoje vyks rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis, pirmo etapo burtai bus ištraukti balandžio 29 d.

Paskutines oficialias tarptautines rungtynes Rusijos vyrų rinktinė žaidė pirmą plataus masto karo Ukrainoje dieną – 2022-ųjų vasario 24 d. Tuomet rusai atrankos į pasaulio čempionatą mače Permėje 80:69 įveikė Nyderlandų atstovus ir iškovojo trečią pergalę iš tiek pat galimų. Tiesa, jau netrukus visi pastarieji jų pasiekimai buvo anuliuoti, o šalies rinktinės išguitos ir iš FIBA reitingo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją