Namų aikštelės pranašumą panevėžiečiai užsitikrino finišuodami ketvirtoje A grupės vietoje, o Paryžiaus ekipa savo ruožtu B grupėje liko penkta.

Tai bus pirmoji „7bet-Lietkabelio“ ir „Paris Basketball“ akistata. Bendrai su Prancūzijos klubais panevėžiečiai yra žaidę dešimt kartų, iš kurių penkis šventė pergales.

Apie „Paris Basketball“ įkūrimą ir ambicijas, potencialo turintį trenerį ir komandos žvaigždes skaitykite šiame svetainės kklietkabelis.lt straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Jaunas klubas su didelėmis ambicijomis

Paryžiaus klubą 2018 m. vasarą įkūrė buvęs Atlantos „Hawks“ smulkusis akcininkas, verslininkas, filantropas Ericas Schwartzas ir buvęs Indianos „Pacers“ generalinis direktorius ir Minesotos „Timberwolves“ operacijų direktorius Davidas Kahnas.

Savo kelią „Paris Basketball“ pradėjo antroje Prancūzijos lygoje, kur varžėsi tris sezonus. 2021 m. jaunai komandai pavyko užimti antrąją vietą ir taip iškopti tarp stipriausių šalies klubų. Praėjusiame sezone paryžiečiai aukščiausioje Prancūzijos lygoje debiutavo užimdami penkioliktą poziciją tarp aštuoniolikos ekipų, o šį sezoną gavo galimybę debiutuoti ir Europos taurėje.

Visgi apsiriboti antru pagal pajėgumą Europos turnyro Paryžiaus ekipa neketina – klubas neslepia ambicijų tapti vienu pajėgiausių visoje Europoje, šiais metais duris atverti turėtų kitų metų Paryžiaus olimpinėms žaidynėms statoma Arena Porte de La Chapelle, tapsianti naujaisiais miesto reprezentacinės krepšinio komandos namais.

Metų pradžioje Paryžiaus klubo generalinis administracijos direktorius Mathias Priezas sakė, kad „jeigu Eurolyga plėsis, klubas stengsis ir sieks vietos joje“. Klubui palankią poziciją šiuo klausimu interviu basketnews.com atskleidė Eurolygos generalinius direktorius Marshallas Glickmanas, kalbėjęs, jog „Paryžius yra viena iš lokacijų, į kurias Eurolyga norėtų plėstis“, o „Paris Basketball“ vadovai nori turėti Eurolygos komandą“.

Specialistas iš NBA virtuvės

Ketverius pirmuosius klubo gyvavimo metus komandai vadovavo vietinis specialistas Jeanas-Christophe’as Pratas, tačiau tarpsezoniu prie ekipos vairo jį pakeitė Willas Weaveris, kuriam Paryžius tapo pirmąja stotele Europoje. Pastaruosius du sezonus amerikietis praleido asistuodamas Hjustono „Rockets“ strategui Stephenui Silui.

Profesionaliame krepšinyje strategas savo karjerą pradėjo 2013 m. tapęs „76ers“ vyr. trenerio Bretto Browno asistentu. Filadelfijoje praleidęs trejus metus Weaveris persikėlė į Bruklino „Nets“, kur du sezonus talkino Kenny Atkinsonui.

2018-19 m. sezone tapo dukterinės „Nets“ ekipos vyr. treneriu G lygoje, kur treniruodamas dabartinius atitinkamai „Real“ ir „Gargždų“ lyderius Džananą Musą ir Joshą Newkirką nužygiavo iki finalo ir buvo išrinktas G lygos metų treneriu.

Vėliau Weaveris persikėlė į Australiją, kur atvedė į Australijos lygos finalą Sidnėjaus „Kings“ komandą, kurioje paskutinį karjeros sezoną žaidė legendinis Andrew Bogutas. Su Australija treneris turi ir daugiau sąsajų – amerikietis nuo 2014 m. paraleliai dirba šios šalies rinktinės trenerių štabe, su kuria net keletą kartų varžėsi ir prieš Lietuvą.

Patirties ir potencialo derinys

Žvelgiant į Paryžiaus komandos sudėtį, Lietuvos krepšinio gerbėjams labiausiai žinomas turėtų būti Axelis Toupane’as, 2017-18 m. sezone rungtyniavęs Kauno „Žalgiryje“, su kuriuo laimėjo tiek LKL, tiek KMT, abiejų turnyrų pusfinaliuose įveikus būtent Panevėžio ekipą. Nuo to laiko prancūzas spėjo 2019 m. iškovoti pasaulio pirmenybių bronzą su šalies rinktine, o 2021 m. prisidėti prie Milvokio „Bucks“ čempioniško žygio NBA.

Aukščiausio lygio patirties turi ir Jeremy Evansas, atstovavęs Jutos „Jazz“ ekipai nuo 2010 iki 2015 m. ir per tą laikotarpį laimėjęs NBA dėjimų konkursą. Vėliau amerikietis karjerą tęsė Europoje, kur su „Darussafaka“, „Khimki“, „Olimpia“ ir praėjusiame sezone su „Panathinaikos“ varžėsi Eurolygoje.

Keturis sezonus stipriausioje planetos lygoje praleido Tyrone’as Wallace’as, vilkėjęs „Clippers“, „Hawks“ ir „Pelicans“ klubų aprangas, o pastarajame sužaidęs keletą rungtynių kartu su Jonu Valančiūnu.

Nemažai perspektyvų patekti į NBA turi ir du Paryžiaus ekipos talentai: teisės į geriausiai besiginantį 2022 m. Prancūzijos lygos žaidėją Ismaelį Kamagate priklauso Denverio „Nuggets“, o Juhannas Begarinas užpernai naujokų biržoje buvo pasirinktas Bostono „Celtics“ klubo.

Išskirti taip pat vertėtų ir 2020 m. Tokijo olimpinėse bronzą su Australijos rinktine laimėjusį veteraną Chrisą Gouldingą, rudenį Europos čempionate su Bosnijos ir Hercegovinos rinktine žaidusį Amirą Gegičių, praėjusį sezoną G lygoje praleidusį ir Eurolygos potencialo turintį Aamirą Simmsą.

Nors rezultatyviausias „Paris Basketball“ žaidėjas Kyle'as Allmanas, kaip skelbta, dar prieš šį sezoną dominęs Kauno „Žalgirį“, nuo vasario 5 d. nerungtyniauja dėl kulkšnies traumos, Prancūzijos klubo medikai daro viską, kad trečiadienį jis galėtų žengti ant parketo.

Artimiausias namų rungtynes „7bet-Lietkabelis“ žais balandžio 12 d. – Europos taurės aštuntfinalyje Panevėžyje svečiuosis Paryžiaus „Paris Basketball“ ekipa, o balandžio 16 d. atvyks Jonavos „Cbet“.

Bilietus į Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ namų rungtynes vietiniuose ir tarptautiniuose turnyruose platina www.ticketmarket.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją