„2024 metų NBA naujokų biržoje San Antonijaus „Spurs“... arba Šarlotės „Hornets“... arba Detroito „Pistons“... arba Hjustono „Rockets“ renkasi Matą Buzelį iš Lietuvos“. Tokius žodžius po kiek daugiau nei metų tikisi išgirsti Vičitos mieste Kanzaso valstijoje šlifuojamas lietuviškas krepšinio deimantas, beveik neturintis lygių JAV vidurinių mokyklų krepšinyje.

Galima drąsiai teigti, kad būti geriausiu savo kartos krepšininku pasaulyje M. Buzeliui nebėra tik svajonė – tai tikslas, kurio link 18-metis eina labai kryptingai. Čikagoje gimęs atletas pastaruoju metu skina prestižinius apdovanojimus ir atkreipia į save vis daugiau dėmesio, o krepšinio talentus vertinantys ekspertai sutaria, kad lietuvio potencialas yra išskirtinis.

„Potencialus pirmasis naujokų biržos šaukimas“. Tokia etiketė nuo M. Buzelio, ko gero, nebus nuklijuota iki pat kitų metų birželio. Ypač po to, kai JAV sporto žiniasklaidos giganto ESPN sudaromame 2024 metų NBA naujokų biržos reitinge lietuvis atsidūrė būtent pirmojoje vietoje.

Aukščiau už prancūzus Zaccharie Risacher ir Bilalą Coulibaly, aukščiau ir už JAV talentus Cody Williamsą, Justiną Edwardsą ar LeBrono Jameso sūnų Bronny.


Lietuvos rinktinės garbę ginti apsisprendusiam krepšininkui šviesiausią ateitį žada tie, kurie jo talentą yra regėję iš arčiausiai – komandos draugai, varžovai, treneriai. Šių žmonių gretose yra ir Federico Gallinari.

Italijos krepšinio žvaigždės Danilo Gallinari brolis ir pats žaidė krepšinį JAV koledže, tačiau jį pabaigęs nutarė pasukti trenerio karjeros keliu. 25-erių italas šiuo metu dirba Detroito „Pistons“ dukterinės komandos plėtojimosi lygoje „Motor City Cruise“ trenerių štabe.

Jis yra individualaus meistriškumo treneris, jau ne kartą dirbęs ir su M. Buzeliu.

„Matas – neįtikėtinas žaidėjas. Nemažai su juo dirbau ir galiu pasakyti, kad jo potencialas yra didesnis nei bet kurio kito jaunojo krepšininko. Galiu garantuoti, kad Matas bus pirmasis kitų metų NBA naujokų biržos šaukimas“, – portalui DELFI sakė F. Gallinari.

Federico Gallinari ir Danilo Gallinari

Talentingiausias Lietuvos krepšininkas šiuo metu rungtyniauja ne vieną NBA atletą užauginusioje „Sunrise Christian“ akademijoje, kuri priklauso pačiai pajėgiausiai JAV vidurinių mokyklų krepšinio konferencijai NIBC.

Šią savaitę M. Buzelis išrinktas į simbolinį NIBC konferencijos geriausių žaidėjų penketą, o kiek anksčiau jis pripažintas ir vienu iš dešimties geriausių krepšininkų JAV vidurinių mokyklų krepšinyje apskritai. Be to, vasarį jis dalyvavo prestižinėje „Basketball Without Borders“ stovykloje ir buvo pripažintas geriausiu jos žaidėju.

Paskutiniaisiais savo metais vidurinėje mokykloje lietuvis per rungtynes vidutiniškai pelno po beveik 16 taškų, atkovoja daugiau nei po 5 kamuolius, atlieka apie 2 rezultatyvius perdavimus ir blokuoja beveik po 2 varžovų metimus.

M. Buzelį ilgai medžiojo patys pajėgiausi JAV koledžai: stipendijas jam siūlė Djukas, Kentakis, Šiaurės Karolina, Veik Forestas ir kiti, tačiau galiausiai aukštaūgis nusprendė pasirinkti vis labiau populiarėjantį alternatyvų kelią NBA link.

Kitą sezoną M. Buzelis nestudijuos, o iškart pradės rungtyniauti NBA plėtojimosi lygoje ir iškart galės uždirbti iki 500 tūkst. JAV dolerių per sezoną. Jis atstovaus „Ignite“ ekipai, kurios pagrindą sudaro būtent talentingi jaunuoliai, siekiantys patekti į NBA išvengus būtinybės praleisti metus koledže.


M. Buzelio ūgis – 208 centimetrai, tačiau net būdamas toks aukštas jis yra gana retai pavadinamas puolėju. Lietuviui pritaikoma vis labiau populiarėjanti „įžaidžiančio puolėjo“ sąvoka, pritaikoma mobiliems, atletiškiems ir gerus kamuolio valdymo bei perdavimo įgūdžius turintiems aukštaūgiams.

Pasak „Sunrise Christian“ vyriausiojo trenerio Luke'o Barnwello, M. Buzelis yra „208 cm ūgio gynėjas – šveicariškas peiliukas, galintis daryti viską“. Su DELFI bendravęs F. Gallinari tvirtina, kad M. Buzelis aikštėje išties gali daryti viską – mesti, driblinguoti, būti tiek atakuojančiu gynėju, tiek sunkiuoju krašto puolėju. Todėl italas lygina lietuvį su latviu Kristapu Porzingiu.

Pasak F. Gallinari, Lietuva turi savo „vienaragį“. Dar geresnį už originalą.

„Vienas pirmųjų tokį platų įgūdžių derinį turinčių krepšininkų buvo Kristapas Porzingis. Būtent dėl išskirtinės įgūdžių kombinacijos jis buvo pramintas vienaragiu. Manau, kad NBA lygoje Matas bus geresnė Porzingio versija. Tikrai nėra nieko, ko Matas negalėtų padaryti. Vienintelė riba jam yra dangus“, – kalbėjo F. Gallinari.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)