„Rytas“ (3/3) namuose nugalėjo Manresos „Baxi“ (3/3) 96:95, bet tokios pergalės nepakako, kad ispanai būtų aplenkti TOP-16 etapo J grupės lentelėje.

„Nėra blogai, kai tokiai komandai nusileidžiame tik taškų skirtumu. Tikrai jokia gėda, bet kartu skauda, nes buvome arti. Manau, su tokiais fanais buvome verti kito etapo“, – atsiliepė G. Žibėnas.

Lemiamą tarptautinio sezono mačą „Rytas“ išties žaidė neblogai – bėda, kad du kėlinius tai darė tik vienoje aikštės pusėje.

G. Žibėnas greta šoninės linijos demonstravo kata – karatė rungties, kurioje imituojama kova su įsivaizduojamu priešininku – pozas, užsidirbo techninę pražangą, atsidūrė jį raminti pripuolusio asistento Georgo Dedo glėbyje.

Bet chaosas „Rytui“ ginantis niekaip nesiliovė. Šeimininkai nesuspėdavo išsirinkti savo dengiamųjų net varžovams grąžinus kamuolį į žaidimą nuo priešingos galinės linijos arba per vieną ataką leisdavo dusyk atsikovoti kamuolį puolime ir išmesti tris „laisvus“ tritaškius.

Tai virto 52 taškais „Ryto“ krepšyje per 20 žaidimo minučių.

Pirmo rato rungtynės Manresoje praėjusį sausį ispanams buvo pralaimėtos 69:82, tad trečiadienį buvo būtina pergalė bent 13 taškų skirtumu.

Bet mačui įpusėjus faktinis deficitas buvo jau 21 taškas – 44:52.

G. Žibėnas dėl tokios pradžios kritikuoti saviškius vengė ir verčiau gyrė priešininkus.

„Turime įvertinti varžovus, tai – labai gera komanda, turinti visus šansus antrą kartą patekti į finalą“, – sakė specialistas.

Trečiame kėlinyje visgi paaiškėjo, jog vos 16-ą vietą Ispanijos pirmenybėse šiuo metu užimantys Pedro Martinezo auklėtiniai nėra nesulaikomi, kad ir koks patyręs būtų jų treneris.

„Rytas“ dukart spurtavo, o ypač galinga buvo antroji atkarpa – 13:0.

Ir nors tritaškį pataikęs svečių Devinas Robinsonas dėjo pirštą prie lūpų, tildydamas įsiaudrinusią „Jeep“ areną, lauktos ramybės katalonams nebuvo.

Likus žaisti 5 min. vilniečiai įgijo taip trokštamą pranašumą – 86:72. Ir čia pat jo neišlaikė.

„Paskutinėmis minutėmis gavome dvi nesportines pražangas turėdami kamuolį savo rankose, gindamiesi patys laiku neprasižengdavome... Mažytės detalės irgi reikalingos norint laimėti prieš tokią gerą komandą, ypač – dideliu skirtumu“, – dėstė G. Žibėnas.

O pati mačo pabaiga virto sudegusio teatro spektakliu.

Oponentams priartėjus „Rytas“ mėgino pats sudaryti jiems kuo daugiau galimybių išlyginti santykį, tikėdamasis sužaisti pratęsimą ir pabandyti įgyti reikiamą persvarą per papildomas 5 min.

Pavyzdžiui, vilniečiai nespaudžiami neva nesuspėjo per 5 sek. grąžinti kamuolio iš užribio.

Nors P. Martinezas po rungtynių tvirtino visiškai pateisinantis tokį varžovų elgesį, tiesiai neatsakė į klausimą, ar pats tokioje situacijoje krėstų panašius pokštus.

„Tai buvo vienintelė jiems likusi išeitis. Labai gerbiu „Ryto“ trenerį, manau, jis labai gerai vadovauja komandai. Gudrus ėjimas, bet reikia suprasti, kad ir varžovai nėra visiški kvailiai“, – kalbėjo 61-erių geriausias praėjusio sezono Čempionų lygos treneris, pernai nuvedęs Manresos komandą į finalą.

Pastebėję, kas vyksta, teisėjai įspėjo šeimininkus, jog šie nemėgintų patys mesti į savo krepšį.

Bent jau to „Rytas“ nedarė, o G. Žibėnas po mačo paskutinių desperatiškų bandymų ragino nevadinti nesportišku elgesiu.

„Kas čia nesportiško, jeigu nori patekti į kitą etapą? Taisyklės neleidžia mesti sau į krepšį, neleidžia lažintis dėl rungtynių baigties, o mes viso labo norėjome laimėti, nes su šitais fanais buvome verti eiti toliau.

Parodykite, kas to nedarytų. Pripažįstu, tai nėra dažnas atvejis, nestandartinis, mūsų trenerių karjerose – turbūt pirmas. Bet tai buvo vienintelis šansas“, – komentavo „Ryto“ vairininkas, atskleidęs, jog tokį scenarijų komanda buvo aptarusi dar prieš akistatą ir pasiruošusi atitinkamai veikti.

Vis dėlto gudravimai nepadėjo, ir „Rytas“ sustojo atsirėmęs į ketvirtfinalio barjerą – trečią sezoną Čempionų lygoje žaidžianti ekipa iki šiol jo dar nėra perlipusi.

Delfi paklaustas, ar tai – dabartinio „Ryto“ galimybių lubos Europoje, G. Žibėnas traukė pečiais.

„Kaip beatsakyčiau, vis tiek jums būtų negerai. Jei kalbėčiau, kad tai – geras rezultatas, sakytumėte, jog klubas neturi ambicijų. Netiesa, mes labai ambicingi, norėjome eiti toli.

Kita vertus, vadindamas tai fiasko ar krachu, prieštarausiu faktams. Prieš sezoną buvome reitinguojami tik 22-oje vietoje, o dabar esame devinti. Aišku, niekas oficialiai taip neskaičiuoja, bet mes juk paskutiniai dar turėjome galimybę patekti į ketvirtfinalį, galima sakyti, esame pirmi už aštuoneto. Už nugaros palikome žymiai turtingesnių komandų“, – tvirtino treneris, kertine nutrūkusio žygio priežastimi laikantis pernelyg dideliu skirtumu pralaimėtas rungtynes Manresoje.

Galima sakyti, jog klubo vadovybė šiemet ne itin padėjo treneriams, delsusi ieškoti papildymo, trypčiojusi vietoje dėl Vilnių galiausiai palikusio Jarviso Williamso.

Kritikuoti savo viršininkus G. Žibėnui, suprantama, nepatogu, ir šį klausimą jis siūlė „palikti retoriniu“.

Bet kokiu atveju, svarbiau ateitis – ar pasirodymą Čempionų lygoje baigęs „Rytas“ išsaugos visus žaidėjus kovoms Lietuvos krepšinio lygoje?

Ant karštųjų paklausėte. Leiskite atvėsti, tada spręsime. Bet labai realu, kad visi pasiliks. Mano nuomone, taip ir turėtų būti, bet reikia leisti nusėsti dulkėms ir tada apsvarstysime su vadovybe“, – kalbėjo specialistas.


Trečiadienio rungtynėse pirmą kartą vilniečių marškinėlius vilkėjo praėjusią savaitę komandą papildęs amerikietis Justinas Gorhamas. Puolėjas per 18 min. pelnė 3 taškus ir atkovojo 4 kamuolius.

Svečių iš Katalonijos gretose lietuvis Martinas Gebenas surinko 4 taškus, 4 atkovotus kamuolius ir 3 rezultatyvius perdavimus.

Kitose nieko nebelėmusiose J grupės rungtynėse lyderė Bonos „Telekom Baskets“ (6/0) išvykoje be pergalių paliko autsaiderę Stambulo „Bahčešehir“ (0/6) – 87:76.

Čempionų lygos ketvirtfinalių poras penktadienį sudėlios burtai, o serijos bus žaidžiamos iki dviejų pergalių balandį.

Kartu su „Baxi“ ir „Telekom Baskets“ dėl trofėjaus toliau kovos Jeruzalės „Hapoel“, Tenerifės „Lenovo“, Malagos „Unicaja“, Atėnų AEK, Strasbūro SIG bei Mursijos UCAM.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją