Gegužės 14 dieną vyksiančiuose tarptautinės krepšinio federacijos „FIBA-Europe“ padalinio vadovo rinkimuose dėl prezidento kėdės žada grumtis 42-ejų lietuvis Š.Marčiulionis ir 73-ejų graikas George Vassilakopoulas.

Tačiau per Ukrainos sostinėje savaitgalį vykusias „FIBA-Europe“ Europos taurės finalinio ketverto varžybas viešėjusiam Š.Marčiulioniui teko išklausyti ne itin malonių kolegų pareiškimų jo adresu.

Sąmyšį dėl lietuvio kandidatūros bandė įnešti LKF viceprezidentas bei Lietuvos moterų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovas R.Šalūga. Jis savaip interpretavo buvusios Lietuvos krepšinio žvaigždės galimybes tapti „FIBA-Europe“ prezidentu.

„Kijeve prie manęs priėjo kitų šalių krepšinio federacijų prezidentai ir teigė, jog nesupranta, kas vyksta – sakė, jog lietuvis Šalūga agituoja rinkimuose nebalsuoti už lietuvį Marčiulionį“, – teigė praeityje garsus krepšininkas.

LKF vykdomajame komitete vienbalsiai deleguotas kovoti dėl „FIBA-Europe“ padalinio vadovo kėdės Š.Marčiulionis L.T. dienraščiui sakė, kad R.Šalūga Kijeve sugriovė mūsų šalies krepšinio įvaizdį.

– Balsuojant dėl Š.Marčiulionio kandidatūros buvo pasisakiusiųjų „prieš“?

– Už mano kandidatūrą balsavo visi 18 LKF vykdomojo komiteto narių – tarp jų ir R.Šalūga.

– Kokių nemalonių dalykų išgirdote Kijeve apie save?

– Visų pirma nereikia manyti, jog konfliktuoja Marčiulionis ir Šalūga. Kalbame apie Lietuvos krepšinio garbę. Tačiau kai išgirsti, kad lietuvis apie Lietuvos kandidatą į „FIBA-Europe“ prezidentus kalba nebūtus dalykus – darosi apmaudu.

– Jei galima – konkrečiau.

– Priėję Rusijos, Armėnijos, Ukrainos, Latvijos atstovai sakė, jog, R.Šalūgos nuomone, esu karštakošis, neturiu pagarbos jausmo, Europos krepšinį parduosiu NBA. Rusijos vyrų krepšinio rinktinės atstovai aiškinosi, kodėl Šalūga uždraus dvikovas tarp Lietuvos ir Rusijos rinktinių.

– Ar imsitės atsakomųjų veiksmų?

– Daugelis Europos krepšinio specialistų mane pažįsta jau seniai ir galbūt nepatikės Šalūgos kalbomis. Tačiau jis atvyko į Kijevą vietoj LKF prezidento Vlado Garasto ir savo samprotavimus dėstė kaip federacijos atstovas. Jo mintys pakirto gerą Lietuvos krepšinio įvaizdį, todėl tokį poelgį reikėtų aptarti LKF valdybos posėdyje.

Tuo tarpu pats R.Šalūga sakė, kad Ukrainoje neagitavo prieš Lietuvos kandidatą.

– Ar Kijeve agitavote nebalsuoti už Š.Marčiulionį?

– Ką reiškia agitavau? Nieko aš neagitavau – Lietuvos krepšinio federacija remia Š.Marčiulionį kaip kandidatą į „FIBA-Europe“ prezidento postą.

– Gerai – tada gal kalbėjote ką nors apie Š.Marčiulionį?

– Aš kolegoms papasakojau apie mūsų šalies krepšinio problemas. Tai, kad aš ką nors apkalbinėjau – gandai. Aš pateikiau Kijeve LKF vadovų poziciją ir daugiau nieko. Marčiulioniui linkiu sėkmės būsimuose rinkimuose.

● ● ●

Tuo tarpu kitų šalių krepšinio vadovai, atvykę stebėti finalinio ketverto varžybas Kijeve, kalbėjo kai ką kitą.

Vienos šalies krepšinio federacijos vadovas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų minima, išsakė itin griežtą poziciją: „Šis žmogus pasielgė kaip Lietuvos krepšinio judas – per dieną nepriekaištingas Lietuvos krepšinio vardas buvo sugriautas“.

Rusijos vyrų krepšinio rinktinės vadovas Sergejus Tarakanovas apgailestavo, kad Lietuvos krepšinyje atsirado daug problemų.

„Šalūga sakė, kad Š.Marčiulionis ir Algimantas Pavilonis Lietuvoje yra niekas ir visas problemas su tarptautinių varžybų rengimu reikia spręsti su juo. Kaip supratau – jūsų šalies krepšinis atsidūrė duobėje. Tačiau tai jūsų vidinis reikalas ir aš nesirengiu daugiau aiškinti“, – sakė S.Tarakanovas.

Baltarusijos krepšinio federacijos prezidentas Levas Pimenovas akcentavo, kad nepriklausomai nuo R.Šalūgos kalbų jis remia Š.Marčiulionį.

„Nepaneigsiu, kad LKF viceprezidentas R.Šalūga nekaip kalbėjo apie Marčiulionį. Tačiau, matyt, tai tik jo nuomonė, o ne federacijos. Gal Gruzijos atstovus lietuvio kalbos ir paveikė, tačiau aš pažįstu Šarūną ir rinkimuose balsuosiu už jį“, – sakė L.Pimenovas.