Pirmadienio rytą pasiruošimą FIBA 2023 metų pasaulio čempionato atrankos mačams su Vengrija ir Prancūzija Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pradėjo nuo pasikeitimų. Prie rinktinės prisijungė puolėjas Donatas Tarolis, kuris pakeitė Arną Veličką ir Gytį Masiulį.

Rinktinės sudėtyje šiuo metu lieka 13 krepšininkų.

„Iš Arno Veličkos paskutiniu momentu gavau žinutę, kad jo sveikatos problemos rimtesnės nei galvojo, kenčia skausmus ir prašė laiko pasigydyti. Panašiai ir Gytis Masiulis. Aišku, gal labai didelės netekties nėra, bet buvo numatyta, kad jis padės kaip jungiantis tarp didelių, išspręs tam tikrus taktinius momentus. Kai žmogus pareiškia, kad reikia pailsėti, nieko nepadaryti. Pakvietėme Donatą Tarolį, jis nieko neklausęs susidėjo daiktus ir mes esame jam dėkingi“, – kalbėjo K. Kemzūra.

Anot jo, tikslai nesikeičia: „Esame Lietuvos rinktinė, norime žaisti ir laimėti. Kaip gausis, nežinome. Norime, kad žaidėjai atiduotų širdį, susižaidimo trūks tiek mums, tiek varžovams. Į treniruočių stovyklą atvažiuoja visi skirtingos formos – vieni nežaidė ilgiau, kiti savaitgalį rungtyniavo taurės rungtynėse. Norisi išeiti ir kautis.“

Paklautas apie Martyną Echodą, Regimantą Miniotą, Arnoldą Kulboką, Mareką Blaževičių rinktinės treneris tvirtino, kad šie žaidėjai dėl sveikatos ir kitų priežasčių negalėjo atvykti.

„Svarbiausias kriterijus yra, kad žaidėjai atvyktų motyvuoti. Kai gavau Arno Veličkos žinutę, kalbėjau su Pauliumiu Valinsku, bet jis jau irgi buvo susidėliojęs planus, žaidė Serbijos taurės varžybose. Kodėl nėra Arnoldo Kulbokos? Jis buvo sąrašuose, bet mes šiose pozicijose turime Eimantą Bendžių, Mindaugą Kuzminską, gali ten žaisti ir Eigirdas Žukauskas. Yra dar ir Osvaldas Olisevičius. Tokia yra pagrindinė priežastis. Arnoldas buvo rinktinėje vasarą, gerai žaidžia klube, bet mes pasirinkome tuos, kuriuos pažįstame geriau“, – aiškino K. Kemzūra. – Jūs paimate tik žaidėjo statistiką (A. Kulboka Europos taurėje vidutiniškai pelno 15 taškų ir renka po 18 naudingumo balų – red.p.) ir kalbate apie ją. Galbūt tai ir gera mintis, bet jei vadovausimės vien tokia logika, tai reikėtų paimti Jonavos komandą ir ją deleguoti į rinktinių „langus“. Gerbiu rezultatus, džiaugiuosi už Arnoldą, bet priėmėme tokį sprendimą. Manau, kad ateis laikas ir jis tai įrodys.“

Iš naujokų Mato Jogėlos ir Gabrieliaus Maldūno rinktinės vairininkas pirmiausiai tikisi energijos ir pozityvumo.

Lietuvos rinktinė vasario 23 d. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje susikaus su Vengrija. Pirmąjį komandų tarpusavio susitikimą rugpjūčio 24 dieną Sombathėjuje laimėjo Lietuva rezultatu 78:88.

Kalbėdamas apie artimiausias rungtynes su vengrais, K. Kemzūra akcentavo jų lyderį Davidą Vojvodą: „Kaip ir visuose atrankos languose, mums bus svarbu apsiginti ir susikurti lengvų taškų puolime.“

„Motyvacijos nepritrūks. Atrankos langai yra vieta, kur gali tie žaidėjai, turintys mažiau galimybių atsidurti pagrindinėje rinktinėje, įrodyti savo vertę ir taip nusitiesti sau kelią į vasarą. Apskritai, jei neturi motyvacijos, nevažiuoji į rinktinę. Mūsų čia su botagu niekas neveja, atvažiuojame savo noru“, – kalbėjo vienas iš rinktinės senbuvių Mindaugas Kuzminskas.

Jis teigė, kad tiek su vengrais, tiek su prancūzais reikia parodyti gerą charakterį ir kovą: „Turime tris dienas pasiruošti rungtynėms. Tokiose situacijoje lemia atsidavimas 100 proc., nes taktiškai nieko čia nenuveiksi.“

M. Kuzminskas pasidžiaugė, kad rinktinę papildė Matas Jogėla. „Matas yra kovotojas, turi gerą sezoną, vertas patekti į rinktinę. Tokių žaidėjų komandos tikrai nori“, – tęsė M. Kuzminskas.

Izmiro „Pinar Karšiyaka“ komandoje žaidžiantis puolėjas pasakojo, kad dabar Turkijoje po žemės drebėjimo ir daugybės aukų tikrai ne krepšinio nuotaikos. „Permainingai ten viskas. Taurės varžybos nukeltos, gali būti ir visai atšauktos. Mes patys eidavome savanoriauti po treniruočių, situacija sudėtinga. Krepšinio aikštėje buvo savotiškas labdaros centras įrengtas, buvo nešama pagalba, mes nešiojome ją į sunkvežimius. Jaučiau pareigą padėti“, – pasakojo krepšininkas.

Vasario 26 dieną išvykoje lauks paskutinės atrankos varžybų rungtynės.

Trelaze miestelyje Lietuvą priims Europos vicečempionė Prancūzijos rinktinė. Pirmoji varžovų dvikova atrankos ciklo varžybose vyko praėjusių metų lapkričio 11 dieną. Tąsyk Panevėžyje lietuviai pralaimėjo 65:90.

Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose vyksiantis FIBA 2023 metų pasaulio čempionatas startuoja rugpjūčio 25 dieną, o lietuvių grupė paaiškės po burtų traukimo ceremonijos balandžio 29-ąją dieną.

ŽaidėjasKlubas
Donatas TarolisOradios CSM (Rumunija)
Eigirdas ŽukauskasAlytaus „Wolves“
Eimantas BendžiusSasario „Dinamo“ (Italija)
Evaldas KairysVilniaus „Rytas“
Gabrielius MaldūnasPanevėžio „7bet-Lietkabelis“
Gytis RadzevičiusVilniaus „Rytas“
Kristupas ŽemaitisAlytaus „Wolves“
Mantas RubštavičiusPanevėžio „7bet-Lietkabelis“
Margiris NormantasVilniaus „Rytas“
Martinas GebenasManresos BAXI (Ispanija)
Matas JogėlaKlaipėdos „Neptūnas“
Mindaugas KuzminskasIzmiro „Pinar Karšiyaka“ (Turkija)
Vaidas KariniauskasBukarešto „Rapid“ (Rumunija)


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)