V. Šeškus mėgsta veteranų komandas, o 37-erių A. Valeika yra vyriausias Jonavos „Cbet“ gretose.

Bet savo dabartinio trenerio nurodymų 206 cm ūgio puolėjas klausėsi ir tada, kai tik artėjo link karjeros zenito.

Būtent tuos laikus A. Valeika prisiminė nuo atsarginių suolo Šiauliuose regėdamas, kaip ketvirtame kėlinyje „Cbet“ šaltakraujiškai gniaužia paskutinius Vilniaus „Ryto“ pasispardymus.

KMT pusfinalį šeštadienį V. Šeškaus auklėtiniai laimėjo 92:86.

A. Valeika sutinka: tai – jau nebe tokia milžiniška sensacija kaip 2014-aisiais, kai V. Šeškaus treniruotas jo gimtųjų Prienų klubas Panevėžyje po pratęsimo įveikė tą patį „Rytą“ LKF taurės turnyro finale.

Mat tuometė sostinės komanda žaidė Eurolygoje ir buvo atitinkamai sukomplektuota: prieniškiams pralaimėjo tokie žaidėjai kaip Darius Songaila, Antanas Kavaliauskas, Renaldas Seibutis, Juanas Palaciosas, Omaras Cookas.

O išvakarėse vykusiame pusfinalyje V. Šeškaus brigada tąsyk eliminavo kitą Eurolygos atstovą „Žalgirį“.

Tame pačiame finalo ketverte dalyvavo ir dabartinis „Žalgirio“ vairininkas Kazys Maksvytis – tuomet jis vadovavo Klaipėdos „Neptūnui“.

Prisimindamas bene didžiausią dešimtmečio Lietuvos krepšinio siurprizą, K. Maksvytis apibūdino andainykštę Prienų komandą kaip „atsipalaidavusį, geros nuotaikos ir puikios savitarpio chemijos“ kolektyvą.

Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie dabartinį „Cbet“ su nepamainomu Dovydo ir Galijoto dvikovų ekspertu V. Šeškumi priešakyje.


Kuomet vasarą po penkerių užsienyje praleistų metų nusprendė grįžti į tėvynę, A. Valeika parašą ant sutarties su Jonavos klubu dėjo nujausdamas, jog ši komanda turėtų panašiai patriukšmauti.

Veteranas šiame sezone nebėra svarbus faktorius aikštėje ir Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) tenkinasi 4 taškų bei 2,7 atkovoto kamuolio vidurkiais.

Vis dėlto sukdamas atgal į Lietuvą aukštaūgis, 2019 ir 2020 metais dukart tapęs Rumunijos čempionu su Oradijos CSM klubu, pirmiausia ir ieškojo ne asmeninės statistikos.

„Mano vaidmuo komandoje niekada nebuvo reikšmingiausias dalykas. Tai parodo mano paskutinių maždaug šešerių metų statistika – nėra ji kažkokia ypatinga, bet visur kažką laimėdavau. Manau, tai daug pasako.

Buvau tikras, kad galime laimėti ir su „Cbet“, kadangi surinkome tikrai stiprią komandą – iš anksto matėsi, jog ji gali būti sėkminga. Ir dar V. Šeškus, kuris turi ypatingą charizmą. Tegul jis rėkia ant mūsų, bet tai tiesiog rodo, kaip jis nori laimėti. Ir turbūt yra gimęs po laiminga žvaigžde, todėl dažnai nuskriaudžia grandus. Žinoma, esu patenkintas Jonavoje“, – Delfi patikino A. Valeika.


Netrukdo jam ir V. Šeškaus po rungtynių spaudos konferencijose neretai pažeriami priekaištai.

„Gal jis mane prisimena nuo 2014-ųjų ir nori, kad žaisčiau lygiai taip pat kaip prieš dešimt metų, – juokėsi A. Valeika, kurį karjeros kelias jau ketvirtą sykį nuvedė į V. Šeškaus treniruojamą komandą. – Bet laikas vietoje nestovi, mano vaidmuo pasikeitė.

Dabar didžiausias mano koziris – patirtis, mėginu ją išnaudoti komandos labui. Tiek pats būdamas aikštėje, tiek rūbinėje – galiu duoti patarimų kitiems.“

Būtent A. Valeika pasistengė, kad į „Cbet“ žaidimą kuo greičiau įsilietų šeštadienį debiutavęs vidurio puolėjas iš JAV Evanas Maxwellas.

Jis iš dalies atsakingas ir dėl to, jog Jonavoje teberungtyniauja sezono viduryje turtingesnių klubų vilionėms atsispyręs Jeffery Garrettas – pats amerikietis yra sakęs, jog nusprendė neišvykti pasitaręs su A. Valeika.

„Jeffery turėjo visokių argumentų. Iš savo patirties, žinodamas krepšinio virtuvę, daviau keletą patarimų, į ką atkreipti dėmesį. Ir jis, mano nuomone, priėmė visai neblogą sprendimą“, – prisiminė veteranas.


Tad „Cbet“ neišsivaikščiojo ir nesulūžo, kaip pasitaikydavo anksčiau, kai ilgo atsarginių suolo niekad neturėjusias V. Šeškaus komandas imdavo pjauti traumos.

Ir nors mąstant logiškai sunku rasti bent vieną argumentą, kuris prieš sekmadienio KMT finalą Šiauliuose galėtų byloti Jonavos klubo naudai, „Žalgirio“ pergalė vis tiek kažkodėl neatrodo garantuota.

„Didelėms komandoms žaisti tokiu formatu sunkiau – jos turi ką prarasti, o mes žaidžiame per daug negalvodami. Dėl to aš visada tikėjau, kad vienose rungtynėse galime nugalėti „Rytą“.

Tai ir padarėme: manau, šitam miestui ir komandai finalas – didelis pasiekimas, ir visi juo džiaugsis nepaisant to, kaip susiklostys paskutinės rungtynės.

Mes patys irgi jau džiaugiamės tuo, ką pasiekėme, o toliau – kas turės daugiau energijos, kas geriau pataikys, mažiau klys, tiems ir nusišypsos sėkmė. Bandysime pateikti dar vieną sensaciją, manau, kad viskas įmanoma. Istorija jau yra tai parodžiusi“, – neatremiamą argumentą vis dėlto ištraukia A. Valeika.


Be to, „Žalgirio“ žaidėjams visiškai nereikia būti krepšinio istorikais, kad rimtai įvertintų būsimus finalo varžovus. Mat būtent „Cbet“ vos prieš 20 dienų apkartino Manto Kalniečio išlydėtuves iš didžiojo krepšinio, nugalėję „Žalgirio“ arenoje 80:76.

Primename, kad KMT finalas prasidės 19.15 val.

Nuo 15.45 val. akistatoje dėl trečios vietos paguodos ieškos „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“, o prieš finalą dar laukia snaiperio konkursas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją