Ketvirtus metus Liono ASVEL atstovaujanti palangiškė „Jeep“ arenoje priėmė tris savo bendraklubes: Gabby Williams, Heleną Ciak ir Marine Johannes.

Į Prancūzijos krepšį Europos čempionato atrankos rungtynėse J. Jocytė sumetė 15 taškų.

„Iš žaidimo“ ji atakavo beveik be klaidų (4/5 dvitaškių, 2/2 tritaškių), išdalino 6 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 5 kamuolius, tiesa, 3 ir prarado.

Iš viso žaidėja užsitarnavo 21 naudingumo balą, fiksuodama karjeros rekordą nacionalinėje komandoje.

Šeimininkės Vilniuje tituluotoms varžovėms nepasidavė be kovos, pralaimėjusios 75:83, vis dėlto rungtynių pabaigą didžiausias šalies moterų krepšinio talentas stebėjo nuo atsarginių suolo.

„Justė dar prieš dvi dienas rimtai sirgo, temperatūra buvo virš 39 laipsnių, visą parą nieko nevalgė. Ačiū jai, kad vis tiek žaidė, atlaikė, buvo naudinga. Tačiau Justė – dar jauna, mūsų ateities perliukas. Negalime perlaikyti jos aikštėje, ypač po ligos, turime elgtis atsakingai“, – po mačo paaiškino rinktinės strategas Rimantas Grigas.

Į Prancūziją ASVEL prezidento Tony Parkerio kvietimu J. Jocytė išvyko būdama vos 13 metų amžiaus.

Po ketvirtadienio akistatos Delfi paklaustas, ar su Vilniuje taip pat viešėjusiu Prancūzijos krepšinio federacijos prezidentu Jeanu-Pierre‘u Siutat nerezgė plano, kaip pervilioti jauniausią visų laikų Eurolygos debiutantę į šios šalies rinktinę, jos treneris Jeanas-Aime Toupane‘as linksmai kvatojosi.

„Ji ir taip padeda mūsų krepšiniui, esame laimingi, kad tokia talentinga žaidėja tobulėja mūsų klube. Tai buvo geras jos pasirinkimas. Jeigu ji jau trejus ar ketverius metus atstovauja ASVEL, vadinasi, ir jai pačiai ten viskas patinka“, – atsiliepė 65-erių specialistas, perdavęs ir savo sūnaus Axelio, 2017-2018 metais vilkėjusio Kauno „Žalgirio“ marškinėlius, linkėjimus Lietuvai.

Jis taip pat neslėpė pasitenkinimo pergale „Jeep“ arenoje, atvėrusia prancūzėms kelią į šių metų Senojo žemyno pirmenybes, kuriose „Les Bleus“ galės pamėginti aštuntą kartą iš eilės užlipti ant apdovanojimų pakylos.

„Gražios rungtynės, nuostabu, ką mano merginos čia nuveikė. Juk lietuvės mūsų laukė, jos buvo puikiai pasiruošusios kovai“, – įvertino J. A. Toupane‘as.

R. Grigas savo komandos taip pat nebarė, bet pretenzijų turėjo dvikovos arbitrams.

Anot jo, rungtynės iš rankų lietuvėms pradėjo slysti po Daliai Donskichytei 35-ą min. užfiksuotos nesportinės pražangos, kuomet 2 taškų persvara staiga virto 3 taškų deficitu.

„Nesportinė pražanga, kuri prancūzėms atnešė penkis taškus, mums buvo smūgis. Nesakau, kad ji buvo užfiksuota neteisingai, tegul tai lieka teisėjų sąžinei. Taip pat ir tos kelios pražangos, kurios galbūt buvo krepšį atakuojant Gintarei Petronytei... Bet gal teisėjai matė kitaip“, – abejojo R. Grigas.

Dėl nesėkmės jo auklėtinės pernelyg nesigraužia, nes sekmadienį dar turės galimybę po aštuonerių metų pertraukos prasiskverbti į Europos čempionatą.

Lietuvos ekipai reikės Rygoje (Latvija) įveikti Ukrainos komandą, kurią praėjusį lapkritį namuose pavyko nugalėti 81:62.

Tiesa, tuomet ukrainiečių žvaigždė Alina Jagupova žaidė vos grįžusi į rikiuotę po traumos.

„Kaip ir prancūzės, ukrainietės mėgsta greitai bėgti. Ir visos jos gali mesti iš tolimesnių distancijų, įskaitant aukštaūges. Jeigu gerai kontroliuosime kamuolį ir gynyboje, ir puolime, remtis ilgomis pozicinėmis atakomis ukrainietėms bus sudėtingiau – tą matėme ir rungtynėse Vilniuje. Bet kokiu atveju, tai – rimta komanda, o A. Jagupova aikštėje daro viską“, – laukiančią žūtbūtinę akistatą apžvelgė R. Grigas.

Drauge su Prancūzija kelionę į ateinantį birželį Izraelyje ir Slovėnijoje vyksiantį Europos čempionatą jau gali planuotis Belgija, Ispanija, Turkija, Serbija, Juodkalnija, Graikija, Italija ir Latvija.

Kartu su dešimties atrankos grupių nugalėtojomis į pirmenybes taip pat iškops keturios geriausios antrąsias vietas užimsiančios ekipos.

Nustatant pastarųjų eiliškumą, mačuose su ketvirtoje pozicijoje liksiančiomis komandomis pasiekti rezultatai nebus įskaičiuojami.

Be to, F ir I grupėse, iš kurių buvo pašalintos Rusijos bei Baltarusijos krepšininkės, kelialapiai atiteks tik stipriausioms rinktinėms.

Finalinio pirmenybių etapo šeimininkės – Izraelio ir Slovėnijos komandos – taip pat žaidžia atrankoje, nors turi garantuotas vietas čempionate. Joms įsiterpus į kelialapių dalybas, pastarieji būtų perleidžiami kitoms iš antrąsias vietas užimsiančių ekipų.

Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją