Eurolygos turnyro lentelės kaimynų, kurių pirmąjį susirėmimą 77:73 laimėjo serbai, dvikovos metu GWB ragina visomis išgalėmis reikšti savo palaikymą jau beveik metus nuo okupantės Rusijos pradėto karo kenčiančiai Ukrainai.

„Kartais ne viskas yra tik apie krepšinį. Tą pačią akimirką, kai praėjusiame sezone Belgrado „Crvenos zvezdos“ žaidėjai atsisakė laikyti transparantą, raginantį sustabdyti karo veiksmus Ukrainoje, tapo aišku – šis klubas, jo vertybės, sirgaliai atsiduoda rusiška vata.

Vėliau matėme absurdiškus ir kažkur labai girdėtus šio klubo atstovų pareiškimus apie tai, kaip sporto nereikia painioti su politika. Taip, taip, tie patys žmonės, kiekviename mače aiškinantys, kad Kosovas yra Serbija, ragina nepolitikuoti sporte. Tada prasidėjo kaltinimai nacizmu ir visas kitas prorusiško mėšlo naratyvas.

Akivaizdu, kad šiame, pasaulį keičiančiame konflikte, su „Crvena zvezda“ klubu bei jo sirgaliais esame priešingose barikadų pusėse. Jie renkasi palaikyti imperialistinę Rusijos politiką, mes – nuo prievartautojų ir žudikų besiginančius brolius ukrainiečius.

Penktadienį Belgrado klubas vėl viešės Kaune ir jau dabar aišku, kad „Žalgirio“ arena bus pilnutėlė.

Raginame visus, kurie atvyks į rungtynes, neštis ne tik Lietuvos, „Žalgirio“, bet ir Ukrainos atributiką, vėliavas. Jeigu kažkam tai kelia pyktį – tegul sprogsta nuo jo.

Mūsų visų palaikymas „Žalgirio“ arenoje per pastaruosius metus išgyvena didelį pakilimą, tačiau penktadienį privalo būti atverstas naujas puslapis Lietuvos fanscenos istorijoje.

Jeigu būsi rungtynėse, stenkis palaikyti komandą stovėdamas kuo dažniau ir ragink tai daryti aplinkui esančius. Nesvarbu, kuriame sektoriuje esi – stokis ir junkis prie mūsų kuriamo palaikymo. Tikimės išvysti grandininę reakciją ir visų rungtynių metu matyti vis daugiau ir daugiau iš savo vietų šio mačo metu pakilusių „Žalgirio“ fanų.

Tai nėra paprastas mačas, kuriame atsisėdus galima mėgautis krepšiniu ir su draugais aptarinėti žaidimo niuansus. Tai rungtynės, kuriose kiekvieno „Žalgirio“ fano pareiga duoti maksimalų palaikymą mūsų komandai, Lietuvai, Ukrainai.

Tegul visi, kas netiki Ukrainos laisve, pamato, kad jie savo kare stovi ne vieni. Visa lietuvių tauta, visas Vakarų pasaulis stovi su šalimi, kuri šiuo metu gina demokratines vertybes. Tai mažiausiai, ką galime padaryti! Slava Ukraine!“ – skelbia „Green White Boys“.

Primename, kad pernai „Žalgiris“ net turėjo paploninti piniginę dėl balandžio pradžioje per namų rungtynes su „Crvena zvezda“ tarp publikos Nemuno saloje virusių aistrų.

Eurolyga tada skyrė Lietuvos čempionams 9 tūkstančių eurų baudą dėl „grupės žmonių nepagarbių veiksmų“. Klubas taip pat įspėtas dėl „nepakankamų prevencinių priemonių“.

Tuomet atmosferą įkaitino svečių sprendimas skambant Eurolygos himnui ingnoruoti Ukrainos vėliavos spalvų transparantą, raginantį nutraukti karą.

10,2 tūkst. žiūrovų „Žalgirio“ arenoje prieš ginčo kamuolį griausmingai nušvilpė „Crvena zvezda“ krepšininkus, o aktyviausių sirgalių grupuotė „Green White Boys“ savo repertuarą pradėjo nuo skanduotės „Putin ch**lo“.

Trečiame ketvirtyje aistruoliai jau skandavo „F**k you Serbia“, „serbai yra rusų kekšės“, o „Green White Boys“ tribūnoje atsirado NATO, kurio aviacija 1999 metais bombardavo Belgradą, vėliava.

Po ketvirto kėlinio prie nedidelės svečių aistruolių grupelės prisigretinęs „Žalgirio“ gerbėjas, panašu, kėsinosi nudžiauti jų vėliavą. Kadangi serbai buvo įsikūrę tiesiai už „Crvena zvezda“ atsarginių suolo, į veikiai įsiliepsnojusį konfliktą įsitraukė ir kai kurie komandos atsarginiai žaidėjai bei trenerių štabo atstovai. Ne iš karto pasirodę policijos pareigūnai paprašė sirgalių iš Serbijos saugumo sumetimais palikti „Žalgirio“ areną ir palydėjo juos į oro uostą.

Kauniečiai itin karštas rungtynes galiausiai laimėjo po pratęsimo 103:98, o „Crvena zvezda“ kitą dieną išplatino oficialų pranešimą, kuriame piktinosi kauniečių aistruolių provokacijomis ir tvirtino dar prieš kelias dienas šeimininkus įspėję, jog neketina prisidėti prie Ukrainos palaikymo akcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)