Jau šiuo metu 32-ejų metu B. Griner yra perduota JAV pareigūnams. Savo ruožtu Rusijos žiniasklaida tvirtina, kad V. Butas jau taip pat yra laisvėje ir netgi grįžęs namo.

Pasikeitimas kaliniais tarp abiejų šalių įvyko Jungtiniuose Arabų Emyratuose – tarptautiniame Abu Dabio oro uoste.

Netrukus savo kalboje daugiau informacijos apie šį pasikeitimą kaliniais pateikė JAV prezidentas Joe Bidenas, jau patvirtinęs, kad pats asmeniškai kalbėjosi su B. Griner telefonu – šiuo metu krepšininkė lėktuvu skrenda į gimtinę.

„Ji saugi. Ji yra lėktuve. Ji pakeliui namo“, – „Twitter“ socialiniame tinkle pažymėjo J. Bidenas.

„Po ilgų mėnesių, kuriuos praleido neteisingai kalinama Rusijoje, laikyta netoleruotinomis sąlygomis, Brittney artimiausiu metu jau bus mylinčių savo artimųjų rankose. Tai diena ir rezultatas, dėl kurio dirbome ilgai. Niekada nesustojome reikalauti jos paleidimo. Derybos buvo sunkios ir intensyvios“, – kiek vėliau sakydamas kalbą Baltuosiuose rūmuose teigė J. Bidenas.

„Keli pastarieji mėnesiai jai buvo tapę pragaru, todėl džiaugiuosi, kad pagaliau Brittney yra geros nuotaikos. Dabar jai reikia erdvės ir privatumo su artimiausiais, kad kuo įmanoma greičiau pasveiktų po patirtos traumos.

Ji man parašė dar liepos mėnesį. Ji neprašė nieko specialaus, ji tiesiog užsiminė. „Prašau, nepamirškite manęs ir kitų sulaikytų amerikiečių“, – dėstė J. Bidenas.

Anot CNN cituojamo neįvardinto aukštas pareigas J. Bideno administracijoje užimančio pareigūno, „šiuo metu tai buvo vienintelis įmanomas susitarimas, kurį derybose su Rusija galėjo pasiekti JAV.“

Nors buvo tikimasi, į mainus neįtrauktas Rusijoje beveik ketverius metus kalintis amerikietis Paulas Whelanas, buvęs JAV jūrų pėstininkas, suimtas 2018 metų gruodį ir kaltinamas šnipinėjimu.

Brittney Griner žmona Cherelle Griner ir Joe Bidenas

JAV sportininkė dar šių metų vasario mėnesį buvo suimta Maskvos oro uoste, o rugpjūtį jai skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad turėjo e. cigarečių kasečių su nedideliu kiekiu kanapių aliejaus.

Lapkritį jos atstovai patvirtino, kad aukštaūgė krepšininkė buvo perkelta į centrinio Mordovijos regiono įkalinimo įstaigą.

Į B. Griner iškeičiamas Rusijos prekeivis ginklais V. Butas 2012 metais nuteistas 25 metų laisvės atėmimo bausme.

V. Butas buvo sulaikytas dar 2008 metais Tailando sostinėje Bankoke, JAV federalinių agentų surengtos operacijos metu.

Jis buvo apkaltinas ginklų tiekimo organizavimu grupuotei, kurią JAV laiko teroristine organizacija. 2010 m. V. Butas buvo išduotas JAV teisėsaugai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)