Per šį auksinį „Žalgirio“ laikotarpį netrūko ne tik įspūdingų pergalių, bet ir intrigų šalia aikštės, tarp kurių – arti sugrįžimo į gimtąjį klubą buvęs Arvydas Sabonis bei specialistui iš Ispanijos siūlyta vyr. trenerio pozicija. Apie tai pasakoja visuose Lietuvos kino teatruose jau pasirodęs dokumentinis filmas „Oranžinė bažnyčia“.

Būtent iškart po Barselonos olimpinių žaidynių Lietuvos rinktinės trenerių štabe dirbusiam ispanui Javierui Imbrodai buvo pasiūlytas „Žalgirio“ vairas ir kas ten žino, kaip dabar prisimintume tą auksinį Kauno klubo laikotarpį.

„Man pasiūlė grįžti į Lietuvą ir treniruoti „Žalgirį“, – „Oranžinėje bažnyčioje“ prisiminimais dalinosi J. Imbroda. – Tuo metu užsieniečiams Lietuvoje treniruoti nebuvo leidžiama. Buvau pastatytas į labai sunkią padėtį, jaučiau Lietuvos pagarbą ir rūpestį, bet aš jau buvau pasiekęs susitarimą su Malagos „Unicaja“.

Daug galvojau apie tai, kas būtų buvę, jei būčiau atvykęs treniruoti „Žalgirį“. Manau, kad būtume pasiekę didelių dalykų. Esu tuo įsitikinęs.“

Galiausiai J. Kazlauskui buvo patikėtas „Žalgirio“ vairas, kuris augino komandą ir ją subrandino dideliems žygiams – 1998-1999 metų sezone Lietuvos klubas debiutavo Eurolygoje. Ir debiutavo ne bet kaip, o iškart pritrenkdamas Europą ir iškovodamas titulą.

„Kai pasirašiau pirmą savo kontraktą 1994 metais, tai tas „Žalgiris“ nelabai kam rūpėjo“, – „Oranžinėje bažnyčioje“ pasakoja J. Kazlauskas.

„Viskas prasidėjo su Jono Kazlausko atėjimu“, – neabejojo tuometinis „Žalgirio“ kapitonas Darius Maskoliūnas.

„Žalgiris“ auksiniame 1998-1999 metų sezone galėjo būti dar galingesnis ir net vadinamas super klubu – su komanda per NBA lokautą treniravosi ir jau buvo pasiruošęs žaisti Arvydas Sabonis.

„Mes tikėjomės, kad už mus žais Arvydas Sabonis, – „Oranžinėje bažnyčioje“ tikino J. Kazlauskas. – Jis su mumis treniravosi, kas mums buvo labai gerai, treniruotės buvo labai produktyvios. Arvydas skrido su mumis į Serbiją ir galvojome, kad jis ten jau žais, bet staiga pranešė, jog lokautas baigėsi. Ir tada mes ką… Ačiū ir žaidėme su savais.“

„Oranžinėje bažnyčioje“ iš arti pamatysite „Žalgirio“ augimą link elito, auksinį ir visą Europą sudrebinusį sezoną, o viską dar labiau papuošia vyr. trenerio Jono Kazlausko ir komandos kapitono Dariaus Maskoliūno prisiminimai apie Lietuvos klubiniam krepšiniui magišką laikotarpį.

Lietuvos krepšinio istorija – jau visuose Lietuvos kino teatruose. „Oranžinė bažnyčia“ – dokumentinis filmas skirtas ne tik krepšinio fanams, bet ir kiekvienam lietuviui, norinčiam geriau suprasti savo tapatybės formavimąsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją