Vis dėlto po finalinės sirenos nuotaikos „Jeep“ arenoje buvo skirtingos – Lietuvos moterų krepšinio rinktinė įveikė Ukrainą 81:62, negana to, vienai iš pralaimėtojų ekipos atstovių mačas baigėsi ligoninėje.

Pirmam kėliniui neįpusėjus koją susižeidė pagrindinė Ukrainos įžaidėja Viktorija Šmatova, kuriai tą patį vakarą Vilniuje buvo atliekami išsamesni medicininiai tyrimai.

Nelengva viešnioms buvo ir dėl to, jog neginčijama komandos lyderė Alina Jagupova rungtyniavo po trijų savaičių priverstinės pertraukos, per kurią taip pat gydėsi traumą.

Vis dėlto bet kokie trukdžiai nublanksta prieš karą.

Kuomet Ukrainos rinktinė pastarąjį kartą žaidė Europos čempionato atrankos rungtynes, tėvynėje dar vyravo santykinė taika ir ramybė.

Praėjusį lapkritį ukrainietės pradėjo kvalifikacijos varžybas skambiomis pergalėmis prieš Prancūziją ir Suomiją.

Bet per metus pasikeitė daug kas.

„Tai – įtemptas momentas mūsų gyvenimuose ir šalies istorijoje. Man pačiai viduje sunku, nes per atstumą mažai kuo galiu padėti“, – Delfi sakė A. Jagupova.

Alina Jagupova

„Sunku, nes Ukrainos moterų čempionatas buvo labai konkurencingas, merginos jame puikiai užsigrūdindavo. Dabar jos išsisklaidė po Europą, kur turi prisitaikyti prie naujų komandų, naujos aplinkos. O kur dar nuolatinė įtampa, baimė dėl tėvynėje likusių artimųjų.

Labai sunku su tuo susidoroti. Aš pats tiesiog didžiuojuosi, kad galiu dirbti su Ukrainos rinktine tokiu metu“, – kalbėjo komandos vairininkas iš Juodkalnijos Srdjanas Radulovičius.

Atėjus rinktinių atrankos „langui“, savaitės pradžioje ukrainietės susibūrė Rygoje, kur tris dienas ruošėsi mačams su Lietuva bei Prancūzija.

Abejos rungtynės – išvykoje, tačiau ateinantį vasarį užbaigti kvalifikacijos varžybas ukrainietėms veikiausiai taip pat teks ne Kijeve, o laikinu prieglobsčiu nuo karo virtusioje Latvijos sostinėje.

Kol kas komandą paguosti gali tik kaimynų demonstruojamas solidarumas.

„Puikiai girdėjome ukrainietiškas dainas ir skanduotes, matėme vėliavas. Jautėmės kaip namuose. Dėkoju Lietuvos žmonėms už palaikymą ir svetingumą, mums tai daug reiškia. Tikiuosi, visi tie blogi dalykai labai greitai baigsis, ir galėsime vėl normaliai gyventi bei dirbti“, – meldėsi S. Radulovičius.

Srdjanas Radulovičius

Lietuva jam patiko ir dėl kitos priežasties.

Specialistas Delfi prisipažino nenutuokęs, jog kylančiai varžovių žvaigždei Justei Jocytei praėjusį savaitgalį sukako vos 17 metų.

Lietuviams jau įprasta, bet užsieniečiams – nuostabu, jog tokio amžiaus krepšininkė lyg niekur nieko suverčia 15 taškų ir užsitarnauja 19 naudingumo balų varžydamasi su dvigubai vyresnėmis konkurentėmis.

„Ji žaidžia, juda aikštėje kaip suaugusi, patyrusi veteranė. Bet galbūt nereikia stebėtis, kad tokioje krepšinio šalyje kaip Lietuva yra šitokių talentų.

Prieš rungtynes prie arenos mačiau skulptūrą (Tado Gutausko 2007 metais sukurtą paminklą krepšiniui – Delfi). Supratau, kaip lietuviai myli krepšinį ir ką jis jiems reiškia“, – dėstė S. Radulovičius.

Justė Veronika Jocytė

Antrajame ketvirtadienio B grupės susitikime prancūzės namuose 103:77 susitvarkė su suomėmis.

Kitas atrankos rungtynes lietuvės sekmadienį išvykoje žais su Suomija, kurią prieš metus namuose įveikė 69:59.

Kelialapiai į Izraelyje bei Slovėnijoje vyksiančias pirmenybes bus išdalinti ateinantį vasarį. Jie atiteks 10 atrankos grupių nugalėtojoms, taip pat 4 geriausioms antrąsias vietas užimsiančioms ekipoms.

Primename, jog Lietuva paskutinį kartą Europos čempionato finaliniame etape pasirodė 2015 metais.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) siekia surengti dalį 2027 metų Senojo žemyno moterų pirmenybių. Be to, jau patvirtinta, jog Vilniuje vyks 2024-ųjų Europos merginų (iki 20 metų) čempionatas.

Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją