Lietuvos rinktinė (7-2) patyrė antrą pralaimėjimą 2023 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynėse. Šiame FIBA atrankos lange vyriausiąjį trenerį Kazį Maksvytį pavaduojančio Kęstučio Kemzūros auklėtiniai penktadienį Panevėžyje skaudžiai 65:90 (14:22, 19:21, 14:27, 18:20) nusileido Prancūzijos nacionalinei ekipai (7-2).

Tačiau daugiau nei 5 tūkst. žiūrovų turėtų prisiminti ne rezultatą, o 32-u numeriu žaidusio Victoras Wembanyama rungtynių akimirkas.

Būsima NBA žvaigžde vadinamo krepšinio perlo krikštas vilkint Prancūzijos rinktinės marškinėlius neprisvilo. Per beveik 24 minutes 221 cm ūgio bokštas pelnė 20 taškų (5/11 dvit., 1/2 trit., 7/7 baud.) ir atkovojo 9 kamuolius.

Jau nuo pirmų minučių 18-metis drąsiai rinko taškus, o prancūzai po pirmo kėlinio pirmavo 22:14.

Jam prisėdus ant suolo lietuviai atkuto puolime ir ėmė lipti svečiams ant kulnų (28:29). Su V. Wembanyamos sugrįžimu ant parketo prancūzai vėl trūktelėjo į priekį (39:31), o po pirmosios rungtynių pusės lietuviai turėjo dviženklį deficitą (33:43).

Prancūzijos rinktinės strategas Vincentas Collet ironiškai šypsojosi, kai tribūnose pasigirdo švilpimas fiksavus pražangą prieš V. Wembanyamą.

„Žaidžia tarsi išsigandę“, – tribūnoje už krepšio lietuvių pasirodymą įvertino vienas krepšinio gerbėjas.

Victor Wembanyama (Nr. 32)

V. Wembanyama neturėjo jaustis vienišu mūšio lauke. Per pirmas trečio kėlinio minutes net keturis tritaškius įsūdė Sylvainas Francisco, toliau sėkmingai taškus rinko Damienas Inglis – ir prancūzai jau atitrūko triuškinančia persvara 62:41.

Net pirmaujant 25-iais taškais po atkovoto kamuolio gynyboje Vincentas Collet rankos mostu ragino savo auklėtinius bėgti į greitą puolimą.

Po dar vienos sėkmingos svečių atakos pasitarimo prašė K. Kemzūra, jo vadovaujama rinktinė atsiliko net 47:74. Pertraukėlė ženkliai nekeitė situacijos – Lietuva patyrė nesėkmę 65:90.

„Nepamenu, kada paskutinį kartą buvau sutikęs tokį aukštą žmogų. Paliko didelį įspūdį. Tas jo pasitikėjimas savimi, 18-metis tik papildė vyrų rinktinę, o nebijo žaisti vienas, nebijo užsimesti pats sau ant lentos ir pabandyti įkrauti į krepšį.

Matai, kad tai tvirto charakterio krepšininkas, kūnas dar tobulėja. Tai aukšto intelekto jaunuolis, tikėtina, bus neįtikėtinas žaidėjas. Jaučiausi tarsi mažiukas, besigindamas prieš kur kas aukštesnį varžovą“, – tvirtino 209 cm ūgio Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Marekas Blaževičius.

Anot Lietuvos rinktinės vidurio puolėjo, toks bokštas po krepšiu sukėlė dvejones komandos draugams.

„Jis daugeliui sukėlė tą abejonę. Gauni kamuolį, atrodo, esi laisvas, lyg ir gali mesti, bet matai po krepšiu tokį žaidėją, suabejoji, sudvejoji, ar negausi bloko.

Kai ateina ta antra mintis ir atakuoji, dažniausiai prameti. Tai buvo pagrindinė problema. Kitas dalykas, prametėme tikrai daug laisvų metimų“, – pastebėjo M. Blaževičius.

Victor Wembanyama, Marekas Blaževičius

Jis jau antrą kartą karjeroje galėjo įsitikinti V. Wembanyamos talentu. Praėjusiame sezone „Žalgiryje“ žaisdamas M. Blaževičius šį prancūzų perlą sutiko Vilerbano ASVEL ekipoje.

„Per metus jis fiziškai sutvirtėjo, keitėsi jo žaidimo stilius, tai galbūt kitos sistemos įtaka. Dabar jis gali kamuolį kontroliuoti nuo tritaškio linijos, mesti atsilošęs.

Esminiai dalykai – jo tvirtėjantis kūnas ir pasitikėjimas savimi“, – teigė M. Blaževičius.

„Kai arti krepšio stovi 221 cm ūgio krepšininkas, su tokiomis rankomis, turbūt nėra paprasta užbaigti atakas.

Mus išmušė iš ritmo, strigome, atsirado klaidelės, nesusipratimai ir nesusikalbėjimas gynyboje“, – po dvikovos pastebėjo Lietuvos rinktinės vairininkas Kęstutis Kemzūra, per šį rinktinės langą pavaduojantis Kazį Maksvytį.

Anot Lietuvos rinktinės stratego, stabdant prancūzų krepšinio talentą su užduotimis geriau susitvarkė rinktinės Lietuvos vidurio puolėjai. „Kai žaidėme su ketvirtaisiais numeriais, jis mus baudė antraisiais šansais.

Kad ir keitėmės, bet įgūdžių nepakeisi. Turime tokius žaidėjus, kokius turime. Nenorėjome, jog V. Wembanyama žaistų veidu į krepšį, vėliau keitėme planą. Manau, su vidurio puolėjais gintis prieš V. Wembanyamą sekėsi geriau“, – tvirtino K. Kemzūra.

Lietuvos rinktinės gynėjas Kristupas Žemaitis mano, kad nereikėjo leisti V. Wembanyamai įsibėgėti.

„Žinojome koks talentas yra Victoras. Reikėjo gal daugiau duoti jam kontakto. Jis prametė daug sunkių metimų, bet buvo minutės, kai suteikdavome jam laisvės baudos aikštelėje, neatitverdavome ir Victoras kartodavo metimus.

Reikėjo anksčiau jį stumti ir neleisti įeiti į baudos aikštelę. Mes to nepadarėme ir jis pelnė 20 taškų“, – po nesėkmė kalbėjo K. Žemaitis.

Gynėjas prisipažino pats atidžiai sekantis šio prancūzo pirmuosius karjeros žingsnius profesionaliame krepšinyje.

„Aišku, Victoras – išreklamuotas ir dabar jį visi žino. Aš ir pats jį seku, nes su tokiais duomenimis ir gynėjo sugebėjimais, tai – fenomenalus žaidėjas. Manau, kad šis įspūdingas žaidėjas ateityje bus didelė NBA žvaigždė“, – prognozavo Alytaus „Wolves“ įžaidėjas.

„Jeigu perimetre jam duodavome kontaktą, tai jis pamesdavo kamuolį. O jeigu jį įsileisdavome į baudos aikštelę, tada jau prasidėdavo problemos, nes nėra šansų jo blokuoti. Tačiau praktiškai visur jis jaučiasi gerai“, – pripažino K. Žemaitis.

Atrankos rungtynių Lietuva - Prancūzija statistika

Pirmadienį Lietuvos rinktinės laukia rungtynės išvykoje su Juodkalnija. Paskutinis FIBA pasaulio čempionato atrankos langas numatytas kitų metų vasarį, kur bus sužais paskutinės dvejos rungtynės.

Į kitais metais vyksiančias planetos pirmenybes pateks trys geriausios grupės ekipos.


Standings provided by Sofascore



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)