Prieš ko gero laukiamiausią pirmojo rato mačą portalas LKL.lt pakalbino krepšininką, kuriam šis mačas bus ypatingas – Arną Butkevičių.

Beveik penkerius metus Vilniuje praleidęs krepšininkas du sezonus atliko kapitono pareigas, o praėjusiame sezone „Rytui“ nukalė 12 metų nematytą „Betsafe-LKL“ trofėjų ir tapo naudingiausiu finalo serijos krepšininku.

Vasarą nusprendęs raudonus marškinėlius iškeisti į žalius, dabar A. Butkevičius rengiasi ant „Jeep“ arenos parketo žengti kaip mirtinų priešininkų klubo atstovas.

Sugrįžimas į Vilnių naujai iškeptam žalgiriečiui gali priminti situaciją, kuomet jis atstovaudamas tuometiniam „Lietuvos rytui“ ruošėsi rungtynėms prieš kitą ekipą, kurioje praleido penkerius metus – Klaipėdos „Neptūną“.

„Ne pirmas kartas, kai sugrįžtu žaisti prieš komandą po ilgo laiko, praleisto joje. Tokios rungtynės būna emocingesnės, bet emocijos jaučiasi iki rungtynių starto. Kai jos prasideda, viskas aprimsta, įsijungi į žaidimo būseną ir emocijos pasimiršta. Darai savo dalykus aikštelėje, kur esi matomas“, – apie rungtynių specifiką kalbėjo neseniai 30-ąjį gimtadienį atšventęs krepšininkas.

Buvęs Vilniaus klubo vedlys nesureikšmina to, kad jam ploti nežada ištikimiausi „Ryto“ sirgaliai.

„Nebuvo jokios mano reakcijos, nes aš tų dalykų negaliu kontroliuoti ar pakeisti. Čia yra kiekvieno fano ar atskiro žmogaus nuomonė. Kaip jie norės sutikti, taip sutiks. Aš to nepakeisiu ir į tai dėmesio per daug nekreipsiu“, – tikino puolėjas.

Pirmąjį sezono grandų mūšį žalgiriečiai pasitinka pakiliomis nuotaikomis – penktadienį herojiškai panaikinę 20 taškų deficitą, jie sausakimšoje namų tvirtovėje parklupdė Berlyno ALBA. Visgi pats faktas, kad tenka vytis taip toli pabėgusius oponentus, kiek neramina kauniečių stovyklą.

„Emocijos geros, svarbiausia, kad iškovojome pergalę. Bet emocijos yra ir dviprasmiškos dėl to, kaip pradedame rungtynes. Paskui reikia iš tokio deficito išlipti, bet tai irgi kažkiek parodo mūsų pajėgumą, charakterį“, – apie įspūdingą vakarą Nemuno saloje mintimis dalinosi žaidėjas.

Nepaisant uraganinio ketvirtojo kėlinio ir saldžios pergalės Eurolygoje, dieną tarp rungtynių džiaugtis laiko nebuvo – „Žalgiris“ galando ginklus prieš išvyką į Vilnių.

„Treniruotėje to tikrai nesijautė, – mačą prieš Vokietijos čempionus užnugaryje paliko A. Butkevičius. – Buvo vienintelis tikslas – atstatyti savo kūną, paruošti rungtynėms ir išanalizuoti pagrindinius „Ryto“ akcentus, pačiupinėti, ką jie žaidžia puolime, o ką gynyboje.“

Kazio Maksvyčio kariauna poilsio turėjo nedaug – kiek daugiau nei 40 valandų. Tačiau prie intensyvaus grafiko pripratęs „Žalgiris“ dėl to nežada būti mažiau pasiruošęs tam, kas jo laukia svečiuose.

„Laiko galbūt mažoka pilnai pasiruošti rungtynėms, bet nesakyčiau, kad tai naujas dalykas mums, esame prie to pripratę. Tiek treneriai, tiek fizinio parengimo treneriai žino, kaip tokiu metu elgtis, paskirstyti krūvius, greičiau atsistatyti. Manau, mes būsime pilnai pasiruošę rungtynėms“, – pasitikėjimo savo ekipa nestokojo A. Butkevičius.

Žvelgdamas į varžovų stovyklą, per pastarąją savaitę iškovojusią dvi pergales – prieš „Wolves“ ir Atėnų „Peristeri“ – ir pradėjusią vaduotis iš kone mėnesį trukusių vargų, puolėjas pažymėjo bent kelis žaidimo aspektus, kurie Giedriaus Žibėno auklėtinių žaidime yra kertiniai.

„Matosi, kad paskutinėse dvejose rungtynėse „Rytas“ susigrąžino pasitikėjimą savo žaidimu ir jėgomis. Be abejo, treneriai akcentuoja, kad tai yra labai pavojinga komanda, ypač, kai žaidžia namuose. Tai yra triukšminga arena ir jei komanda pagauna gerą bangą, ji mėgsta greitą žaidimą, greitus tritaškius. Tuomet jie tampa labai pavojingi. Pirmiausia, siekis yra pristabdyti greitą žaidimą ir neleisti perimetro krepšininkams kontroliuoti komandos ir skirstyti kamuolių“, – oponentų stiprybes pabrėžė pašnekovas.

Kauniečius Vilniuje pasitiks toli gražu ne pati svetingiausia amžiniems varžovams „Jeep“ arena, kurioje paskutinįkart komandos tarpusavyje rungėsi dar 2020-2021 m. sezone. Tuomet tribūnos dėl pandemijos buvo gerokai ištuštėjusios. Visgi šįkart laukia kur kas karštesnis vakaras, kadangi Lietuvos čempionų namai bus sklidinai užpildyti 2,5 tūkst. aistruolių minios.

Aršią atmosferą „Žalgiris“ šiame sezone jau spėjo patirti prieš kiek daugiau nei savaitę Belgrade. Pasak Kauno klubo stratego, būtent prastas startas prieš „Partizan“ kainavo pergalę. Įsisiautėję sirgaliai buvo girdimi viso mačo metu, o kauniečių bandymą sugrįžti pernelyg komplikavo neužtikrintumas prie baudų metimo linijos.

Nors mačo pradžios svarbos A. Butkevičius nenuvertina, jo teigimu, vilniečių palaikymo fone pavojinga gali tapti bet kuriuo metu surengta „Ryto“ atkarpa.

„Labai svarbus aspektas, kaip mes pradėsime rungtynes. Nepaisant to, net jei pradėtume gerai, tai nenuspręs rungtynių baigties, nes bet kuriuo momentu jie pagavę bangą žaidžia kaip ant sparnų. Tikslas yra kontroliuoti rungtynes kuo ilgesnį laiką, jei įmanoma, visas 40 minučių. Emociją, kiek įmanoma, norime valdyti mes“, – esminį akcentą įvardino žaidėjas.

Tiesioginė „Ryto“ ir „Žalgirio“ susitikimo transliacija – nuo 17 val. per BTV televiziją bei Go3.