Naujasis “Žalgirio” strategas Ainaras Bagatskis į Kauną iš Rygos atvyko vakar po pietų. Vietoj vakaro treniruotės jis surengė prisistatymą komandai.

Rytoj naujųjų trenerių laukia pirmasis sunkus išbandymas - paskutinės Eurolygos "Top 16" rungtynės su Pirėjo “Olympiakos” (Graikija) Kaune. Tai bus paskutinis šansas žalgiriečiams iškovoti vienintelę pergalę šiame etape.

Santykiai su žaidėjais turės keistis

Šiandien 39-ąjį gimtadienį švenčiantis A.Bagatskis jau rengs žalgiriečius paskutiniajai šio sezono Eurolygos kovai su “Olympiakos”. Vakar iki pietų sutvarkęs būtiniausius reikalus Rygoje, atsisveikinęs su “Barons/LU” ekipa, pavakare A.Bagatskis atvyko į Kauną ir nuskubėjo į susitikimą su komanda.

- Ainarai, su daugeliu žalgiriečių esate komandos draugai. Kaip ketinate pakeisti šiuos santykius tapęs treneriu? - “Kauno diena” pradėjo pokalbį su naujuoju “Žalgirio” strategu.

- Mūsų santykiai tikrai turės pasikeisti. Vienaip tarpusavyje bendrauja komandos draugai, tačiau santykiai su treneriu turi būti visai kitokie. Aišku, aš dar nespėjau pasikeisti, kol kas esu toks, koks buvau. Man bus labai svarbu išgirsti kiekvieno žaidėjo nuomonę, ką jie mano apie esamą situaciją - ir permainas, ir žaidimą. Manau, kad kai kada žaidėjai geriausiai jaučia, ko trūksta komandai, kad ji vėl pradėtų laimėti. Todėl pirmiausia kalbėsiu su jais, o po to pradėsiu daryti išvadas.

Man labai daug padės Rimantas Grigas, pažįstantis visus krepšininkus. Jis aukščiausio lygio specialistas, todėl galėsiu pasikliauti jo nuomone.

- Jūs pats šį sezoną dažnai stebėdavote “Žalgirio” rungtynes Sporto halėje. Kodėl, Jūsų manymu, komanda pateko į tokią padėtį?

- Man sunku vertinti. Mačiau ne visas rungtynes, bet daugumą tų, kurias “Žalgiris” įtikinamai laimėjo pirmoje sezono pusėje. Komanda žaidė labai gerai, su įkvėpimu, demonstravo šiuolaikinį, agresyvų krepšinį. Tik antroje sezono pusėje kažkas atsitiko. Kas, sunku pasakyti. Bet be priežasties komanda negali taip pasikeisti per du mėnesius. Tokio meistriškumo žaidėjai negalėjo pamiršti, kaip įmesti į krepšį. Gynyba, mano akimis, dar pakenčiama, tačiau puolimas stipriai suprastėjo. Galbūt reikia ieškoti psichologinių problemų? Dabar man dar sunku viską paaiškinti, tačiau analizuosiu situaciją ir bandysiu rasti atsakymus.

Nemėgsta pralaimėjimų

- Jūs neturite didelės trenerio darbo praktikos. Ar tai nebus rimta kliūtis sėkmingam darbui “Žalgiryje”?

- Kalbėkime atvirai - tokio darbo praktikos aš visai neturiu. Bet treneris, kaip ir visi žmonės, mokosi. Treneriui reikia mokytis visą gyvenimą, nes jeigu jis pasako, kad viską žino, reiškia, kad jis, kaip treneris, mirė. Po tokio specialisto, kaip A.Sireika, man iš tiesų dirbti bus dar sunkiau. Palyginti su juo, esu pienburnis. Bet niekas netampa geru treneriu per dieną. Iš A.Sireikos ir G.Krapiko daug ko išmokau per dvejus metus ir įgavau neįkainojamos patirties.

Svarbiausia, kad žaidėjai manimi patikėtų, kad komandoje nebūtų abejingų ir visi stengtųsi laimėti kiekvieną mačą. Nekenčiu pralaimėjimų ir labai noriu, jog šį jausmą turėtų ir mano komandos krepšininkai. Man svarbu, kad ekipa siektų pergalės kuo didesniu skirtumu, o nesitenkintų bet kokiu laimėjimu.

- Ar Jūs galite būti griežtas?

- Man dar niekas iki šiol nesakė, kad nesu griežtas. Bet visada stengsiuosi įsiklausyti į žaidėjų nuomonę, nes, mano įsitikinimu, aikštėje viskas juntama truputį kitaip nei sėdint ant suolo. Suprantama, galutinis sprendimas visada bus mano.

- Žinote, kad atvažiuojate dirbti į krepšinio šalį ir į komandą, kuri jau 60 metų yra tarsi lietuvių tautos simbolis. Gali būti, kad sirgaliai neiškart priims Jus, Latvijos pilietį, kaip savą.

- Pirmiausia pasistengsiu išmokti lietuvių kalbą. Kartą per savaitę samdysiu mokytoją, kad galėčiau susikalbėti lietuviškai. Antra, jeigu gerai prisimenu, tai pirmasis užsienio treneris “Žalgiryje” buvo estas Jakas Salumetsas. Trečia, kai futbolo šalyje Anglijoje rinktinės treneriu tapo švedas Svenas Goranas Eriksonas, anglams atrodė, kad ateina pasaulio pabaiga. Bet taip neatsitiko.

Galbūt pelnyti sirgalių palankumą padės mano nuostata turėti komandoje kuo daugiau lietuvių, o stiprius užsieniečius kviesti tik į tas pozicijas, kuriose negalėsime pasikliauti savais.

- Galiu Jums pasiūlyti labai paprastą receptą, kaip greitai pelnyti krepšinio mėgėjų simpatijas.

- Kokį?

- Tereikia rytoj nugalėti Pirėjo “Olympiakos”.

- Mes būtinai tai padarysime. Žiūrovų palankumas, be abejo, yra labai svarbus. Pelnyti jų pagarbą nebus lengva, bet labai stengsiuosi. Žinau, kad užkariauti sirgalių meilę yra sunku, o prarasti - lengva. Bet stengsiuosi padaryti viską, kad “Žalgiris”, lietuvių tautos pasididžiavimas, laimėtų kuo dažniau.

- Ar jau spėjote bent pagalvoti apie mačą su Jono Kazlausko treniruojama “Olympiakos” komanda?

- Pagalvoti ir pažiūrėti pirmųjų rungtynių ištraukas spėjau. Rungtynių taktiką jau rengsime Kaune, nors per dieną pasirengti tokiai kovai yra sunku. Tikrai neplanuoju komandos žaidime keisti visko iš esmės, nes A.Sireika ir G.Krapikas yra nuveikę didelį darbą, todėl būtų kvaila viską sugriauti.

Labai gerai sutariu su “Lietuvos ryto” treneriu Nevenu Spahija. Kartą jis man pasakė vieną paprastą dalyką: jeigu ko nors gyvenime bijai, tu negali būti treneriu. Todėl kausimės su Jono Kazlausko komanda dėl pergalės.

Kvietimas nenustebino

Pirmoje “Žalgirio” treniruotėje R.Grigas, laukdamas atvykstančio A.Bagatskio, nesiėmė daryti jokių perversmų, o dirbo pagal A.Sireikos ir G.Krapiko parengtą savaitės darbo bei poilsio planą.

11 metų “Žalgirio” klube dirbantis R.Grigas nebuvo labai nustebęs, kai sulaukė pasiūlymo iš dublerių komandos pereiti į meistrų.

“Tiek metų dirbu “Žalgiryje”, rengiu pamainą pagrindinei komandai, todėl jaučiuosi tarsi šeimos narys. O kai susidarė tokia situacija, reikėjo konkrečių sprendimų. Šiuo metu “Žalgiryje” žaidžia aštuoni mano auklėtiniai, todėl klubo vadovai ir pasitikėjo manimi, - sakė “Žalgirio-A.Sabonio mokyklos” ekipą daugelį metų treniravęs R.Grigas. - Komanda man nesvetima, jaučiuosi subrendęs ir jau daug matęs treneris, todėl didelio jaudulio nejaučiu”.

A.Sireika ir G.Krapikas, pirmadienį atsistatydinę iš “Žalgirio” trenerių pareigų, šiltai atsisveikino su buvusiais auklėtiniais. Padėkoję už bendrą darbą, jie palinkėjo komandai sėkmės. Žaidėjai apie trenerių sprendimą sužinojo pirmadienio vakare, todėl vakar jie į treniruotę susirinko jau žinodami apie įvykusias permainas.