Lietuvos laiku Eurobasket 2022 aštuntfinalį Lietuvos ir Ispanijos rinktinės pradės 21.30 val. Tai bus jau trečioji šių komandų akistata per kiek daugiau nei mėnesį – rugpjūtį abi rinktinės du kartus kontrolinėse rungtynėse tarpusavyje susitiko Las Palme ir Vilniuje. Išvykoje lietuviai laimėjo 82:77, Vilniuje, į kurį varžovai atvyko ne pačios pajėgiausios sudėties, buvo iškovota sunkesnė pergalė – 78:76.

K. Maksvytis neslepia nerimaujantis, kad šios dvi laimėtos rungtynės komandai nepadarytų meškos paslaugos.

„Apsimestinis tas mūsų ramumas. Žaidžiame su Ispanija, o Ispanija visada yra Ispanija. Dar vienas dalykas, kad trečią kartą žaidžiame su ta pačia komanda, kurią jau du kartu įveikėme. Bandome komandai perteikti visa tai, šiek tiek prigąsdinti žaidėjus, kad neatsipalaiduotų – priminti, kad Ispanijos rinktinę įveikti tris kartus iš eilės yra sunku. Geri žaidėjai, geri treneriai. Taigi, ramumas apsimestinis, susitelkę laukiame rungtynių“, – pripažino K. Maksvytis

– Marius Grigonis taip pat užsiminė apie tas dvejas jau žaistas rungtynes su ispanais. Kiek įtakos gali turėti tai, kad tie du susitikimai laimėti? Ar tai gali daryti įtaką komandos psichologijai?

– Tikiuosi, kad įtakos neturės, bet tris kartus paeiliui žaisti su ta pačia komanda nėra labai geras dalykas. Tuo labiau, kai laimi – kažkada tas pralaimėjimas ateina. Tikiuosi, kad jis neateis trečiose rungtynėse.

– Sakote, bandote žaidėjus prigąsdinti. Kaip?

– Prigąsdinome, kad Vilniuje sužaidėme beveik lygiai – jie žaidė be Willy Hernangomezo ir be Rudy Fernandezo, kad turime žaisti žymiai geriau, nes jie bus stipresni. Tokiom ir panašiomis priemonėmis.

– Nors daug kas išskiria brolius Hernangomezus, Usmaną Garubą ar Lorenzo Browną, turbūt sutiksite, kad Ispanija turi vieną iš lygesnių sudėčių ir jų suolas pakankamai ilgas?

– Jų treneris sukūrė tokią atmosferą. Visi žaidėjai rungtyniauja po 20 minučių, aukojasi dėl komandos, yra daug kontakto, daug gynybinių situacijų. Nustebino tai, kad jie yra viena iš mažiausiai atakų rengiančių komandų čempionate. Tai reiškia, kad nepavykus kažkokiems „pigiems“ taškams ispanai ilgai organizuoja derinius. Reikės gintis kantriai iki pat pabaigos. Ir, be abejo, ispanai yra viena iš geriausiai dėl atšokusių kamuolių kovojanti komanda – bus labai svarbu susitvarkyti su antrais šansais.

– Ar pagrindinis gynybos akcentas yra L. Browno ir W. Hernangomezo derinio „du prieš du“ stabdymas?

– Taip, tai yra vienas iš akcentų, į tai atkreipėme dėmesį šiandien.

– Sėkmingai suveikė Domanto Sabonio pastatymas gintis prieš bosnį Jusufą Nurkičių. Galbūt ir prieš Willy pabandysite panašų variantą?

– Turime visokių variantų. Kartais ispanai žaidžia su dviem nemetančiais aukštaūgiais, turi specifinį išsidėstymą. Kai Juancho Hernangomezas žaidžia su metančiu aukštaūgiu, tada jie turi kitą išsidėstymą. Gali būti, kad bus ir toks variantas.


– Ar prieš Lorenzo Browną gintis tinkamiausia opcija bus Arnas Butkevičius?

– Gali gintis Arnas, tačiau manau, kad sėkmingai tai daryti gali ir Rokas Jokubaitis, ir Iggy Brazdeikis, jei kalbėsime apie fiziškumą.

– Sergio Scariolo sakė, kad jo komanda iš esmės jau pasiekė daugiau nei planuota. Ar jūs irgi galvojate, kad jie jau yra savo rėmuose su pirma vieta A grupėje?

– Nemanau. Jie pasiekė, ką ir galėjo pasiekti toje grupėje. Mano manymu, jūs turbūt irgi sutiksite, mūsų grupė buvo labai pajėgi. Kiek teko žiūrėti kitų grupių rungtynes, pas mus buvo ir daugiau fiziškumo, žvaigždžių komandose. Tikiuosi, kad ši tendencija išliks ir mūsų grupės komanda nugalės kitos grupės komandą.

– O ar labai pasikeitęs pačių ispanų žaidimas nuo tų kontrolinių rungtynių?

– Didelių skirtumų nėra. Praktiškai tie patys žmonės, pasikeitė vos vienas krepšininkas, užėmęs Sergio Llullo vietą. Tai įžaidėjas Alberto Diazas – gynybinio stiliaus krepšininkas. Žaidimo koncepcija liko ta pati – ilgos atakos, puolime atkovoti kamuoliai, greitas puolimas.

– Rokas Jokubaitis po rungtynių su Bosnija ir Hercegovina sakė, kad čia ispanai turi mūsų bijoti, o ne mes jų, tačiau šiandien jis jau kalbėjo kiek kitaip. Gal tas jūsų prigąsdinimas turėjo įtakos?

– Jau čia yra blogai, kad Rokas taip galvoja. Reikės su juo papildomai pakalbėti. Naujos rungtynės – nauja istorija. Niekas čia nieko nebijo – kas pralaimi, tas iškrenta, taip kad jeigu mes išeisime į aikštę galvodami, jog ispanai mūsų išsigandę, pralaimėsime tas rungtynes. Turim labai rimtai į tai pažvelgti ir iškovoti pergalę.

Primename, kad Sakartvele vykusiame A grupės turnyre ispanai finišavo pirmi. Jie 114:87 įveikė Bulgariją – 90:64 – Turkiją, 82:65 – Juodkalniją ir 72:69 – Turkiją. Vienintelį pralaimėjimą būsimi lietuvių varžovai patyrė rungtynėse su Belgija – 73:83.

Savo ruožtu turnyrą pralaimėjimais Slovėnijai, Prancūzijai ir Vokietijai pradėję Lietuvos krepšininkai vėliau nugalėjo vengrus, o pergalė prieš Bosniją ir Hercegoviną K. Maksvyčio vadovaujamai komandai leido grupėje užimti ketvirtąją vietą, suteikusią teisę tęsti kovą Berlyne.

Rezultatyviausias, daugiausiai kamuolių atkovojantis ir naudingiausias ispanų gretose yra komandos starto penkteto vidurio puolėjas Willy Hernangomezas – 15,4 taško, 7,4 atšokusio kamuolio ir 19,2 efektyvumo balo per 21 min.

Savęs tikrai vertą varžovą Willy sutiks lietuvių gretose – Jonas Valančiūnas kol kas čempionate vidutiniškai suverčia po 18,4 taško, atkovoja po 11,4 kamuolio ir renka po 25 efektyvumo balus. Tiesa, už Hernangomezą JV ant parketo laiko praleidžia gerokai daugiau – beveik po 30 min.

Lietuvos ir Ispanijos aštuntfinalio poros laimėtojai ketvirtfinalyje žais su Kroatijos ir Suomijos rinktinių aštuntfinalio laimėtojais.

Aštuntfinalio rungtynių grafikas

Šeštadienis, rugsėjo 10 d.

13.00 val. Prancūzija – Turkija
15.45 val. Slovėnija – Belgija
19.00 val. Juodkalnija – Vokietija
21.45 val. Lietuva – Ispanija

Sekmadienis, rugsėjo 11 d.

13.00 val. Ukraina – Lenkija
15.45 val. Suomija – Kroatija
19.00 val. Serbija – Italija
21.45 val. Graikija – Čekija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją