Rungtynių pradžia Lietuvos laiku - 21 val. 45 min.

Į Malagą išskrido be R.Freemano

“Žalgiris” ir “Unicaja” Eurolygoje nuo 2002 metų kovojo penkis kartus. Ispanų ekipa vienintelį kartą laimėjo 79:66 prieš dvi savaites Kaune. Iki tol keturias pergales buvo šventę žalgiriečiai.

Į Malagą dėl kairės rankos riešo uždegimo, kaip jau rašėme vakar, su komanda neišskrido Reggie Freemanas. Amerikiečiui ranką pradėjo skaudėti praėjusią savaitę po mačo Barselonoje su “Winterthur FCB”, tačiau jis savaitgalį dar žaidė Lietuvos krepšinio lygos rungtynes su “Šiauliais”.

Kada R.Freemanas grįš į aikštę, “Žalgirio” gydytojas Robertas Narkus neprognozavo: “Čia toks susirgimas, kad ranką gali nustoti skaudėti rytoj, bet gali skaudėti dar ilgai. Tiesiog rankai reikia ramybės”.

Nors R.Freemanas "Top 16" varžybose žaidė gerokai silpniau nei reguliariajame sezone, ilgu atsarginiu žaidėjų suolu negalinčiam pasigirti “Žalgiriui” svarbus yra kiekvienas žaidėjas. Juolab kad šeštadienį teks žaisti svarbias LKL rungtynes su pagrindiniais varžovais - Vilniaus “Lietuvos ryto” krepšininkais.

Nusivylę žaidėjai sieks revanšo

“Nesitikėjome tokio prasto pasirodymo "Top 16" varžybose. Tačiau mes neiname į aikštę pralaimėti, todėl visi kaltinimai, kad neatiduodame visų jėgų aikštelėje, yra neteisingi. Dabar mes kausimės dėl garbės. Bandysime įrodyti, kad esame vieno stipriausių Europos klubų žaidėjai ir stengsimės apginti “Žalgirio” vardą”, - emocingai prieš išvyką į Malagą kalbėjo “Žalgirio” kapitonas Tanoka Beardas. - Devynios pergalės reguliariajame sezone teikė vilčių, kad galime labai daug nuveikti ir atkrintamosiose varžybose. Tačiau sėkmė lydėjo mūsų varžovus. Mes nepralaimime rungtynių nuo pat pirmųjų minučių, tačiau teigiamo rezultato neišlaikome iki finalinės sirenos. Tai turime keisti - žaisti reikia visas 40 minučių.

Esame nusivylę, susierzinę, norime pergalės, revanšo. Bandysime reabilituotis ir susigrąžinti pasitikėjimą savimi. Nereikia kaltinti vienam kito, reikia vienas kitam padėti. Esame viena komanda, todėl ir džiaugsmais, ir nesėkmėmis dalijamės visi kartu”.

Didžiausią dėmesį skirs lyderiams

“Žalgirio” treneris asistentas Gintaras Krapikas neslėpė, jog žaidėjų nuotaika - ne pati geriausia: “Vyrai supranta, jog Eurolygos turnyro lentelėje jau nieko nepakeis. Tačiau pergalės jiems reikia, kad atgautų pasitikėjimą savimi, nes sezonas dar nesibaigė. Prieš akis - Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų svarbiausios kovos”.

Komandos treneriai vėl akcentavo žaidėjams, jog nerizikuotų be reikalo, nes būtent dėl tokių nevykusių bandymų jie dažniausiai ir krisdavo į duobę, iš kurios išlipti būdavo sunku.

“Visą laiką norėdavome sustabdyti visus varžovus, bet išeidavo taip, kad kuris nors, dažniausiai - lyderis, likdavo laisvas ir mus bausdavo, o po to dar ir savaitės naudingiausiu krepšininku tapdavo. Todėl šįkart bandysime žaisti truputį kitaip. Visų žaidėjų sustabdyti neįmanoma, todėl didžiausią dėmesį skirsime pavojingiausiems “Unicaja” krepšininkams, kad jie nesurinktų savo taškų vidurkio. Tegul iniciatyvos bando imtis tie, kurie nebūna rezultatyviausi”, - apie komandos žaidimo planus pasakojo G.Krapikas.

Pirmose tarpusavio rungtynėse žalgiriečiai nesulaikė aukštaūgių - Jorge Garbajosos, pelniusio 22 taškus ir atkovojusio 11 kamuolių, Danielio Santiago (19 taškų) bei antroje pusėje įsismaginusio Marcuso Browno (16 taškų). Tiesa, trečiadienį paaiškėjo, kad J.Garbajosa dėl traumos turės praleisti rungtynes su "Žalgiriu".

Jo manymu, “Unicaja” taip pat nėra geros nuotaikos - geriausia reguliariojo sezono komanda "Top 16" varžybose neparodė savo galios, nors viltys buvo puoselėjamos didelės. Pirmajame Eurolygos etape Malagos krepšininkai buvo laimėję 11 rungtynių iš eilės.

Statistikos veidrodyje

Savaitgalį “Unicaja” išsiveržė į Ispanijos čempionato lyderius. Malagos klubas namuose 77:70 nugalėjo Vitorijos “Tau Ceramica” ir pakilo į pirmąją vietą. Vidurio puolėjas iš Puerto Riko D.Santiago nugalėtojams pelnė 18 taškų, Carlosas Cabezasas - 15, Walteris Herrmannas - 12.

“Unicaja”, turinti 18 pergalių ir 6 pralaimėjimus, dėl geresnio taškų santykio lenkia tiek pat pergalių turinčią Barselonos “Winterthur FCB”.

Eurolygos varžybų antrajame etape “Unicaja” turi vieną pergalę bei 3 pralaimėjimus ir D grupėje užima trečiąją vietą, lenkdama tik visas keturias dvikovas pralaimėjusį “Žalgirį”. Naudingiausiai žaidžia J.Garbajosa, pelnantis po 15 taškų ir atkovojantis po 8 kamuolius per mačą. Rezultatyviausias - amerikietis M.Brownas, pelnantis po 17,5 taško. Dar po 13,5 prideda D.Santiago.

"Top 16" varžybose “Unicaja” vidutiniškai įmeta po 76,5 taško, praleidžia - po 77,8. Ši ekipa pataiko 53,6 proc. dvitaškių, 36 proc. tritaškių, 75,5 proc. baudų, kamuolį vidutiniškai atkovoja 30,3 karto, perima - 4,8 ir padaro po 12,3 klaidos.

“Žalgiris” šiame etape įmeta 44,3 proc. dvitaškių, 31 proc. tritaškių, 75,3 proc. baudų, kamuolį sugriebia 36 kartus per rungtynes, perima - 7,8 karto ir padaro po 13,8 klaidos.

“Olympiakos” susigrąžino sirgalius

Kitose D grupės rungtynėse šįvakar kovos Pirėjo “Olympiakos” (Graikija) ir “Winterthur FCB”. Mačas Graikijoje sukėlė didžiulį susidomėjimą. Po labai ilgos pertraukos į “Taikos ir draugystės” arenoje vyksiančias rungtynes buvo išparduoti visi 11 tūkstančių bilietų.

Pirmąją dvikovą 76:72 laimėjo Barselonos ekipa, todėl Jono Kazlausko treniruojamas “Olympiakos” klubas pakiltų į pirmąją vietą, jei įveiktų varžovus bent 5 taškų skirtumu. Galutines vietas D grupėje lems paskutinysis turas. Kitą savaitę “Olympiakos” atvyks į Kauną.

E grupėje, kurioje dar nė viena komanda neturi garantuoto kelialapio į ketvirtfinalį, kovos Tel Avivo “Maccabi” (Izraelis) - Bolonijos “Climamio” (Italija) ir Madrido “Real” (Ispanija) - Stambulo “Ulker” (Turkija).