Į aikštę su Naujojo Orleano „Pelicans“ klubo apranga J. Valančiūnas paskutinį kartą žengė prieš pusketvirto mėnesio, o Sakramento „Kings“ atstovo D. Sabonio pertrauka be varžybų buvo dar ilgesnė – kone penki mėnesiai.

„Manau, mano sportinė forma – gera, bet nors ir buvau labai pasiilgęs krepšinio, po tokios pauzės truputį pavargau“, – šyptelėjo D. Sabonis.

Trečiadienį abu NBA bokštai Kaune padėjo Lietuvos rinktinei 76:61 nugalėti Suomiją.

Lietuviams tai buvo jau trečioji pergalė pasirengimo Europos čempionatui cikle, bet J. Valančiūnas ir D. Sabonis į repeticijas įsitraukė pirmą kartą.

Dėl treniruočių su nacionalinėmis komandomis trukmę ribojančių NBA taisyklių iki tol vidurio puolėjai sportavo individualiai.

„Pirmos rungtynės ir man, ir Domui po ilgo laiko, reikia įsivažiuoti. Naujas treneris, nauji deriniai, nauji puolimo ir gynybos aspektai. Prieš šias rungtynes visi drauge treniravomės tik du kartus, tad tarpusavio supratimo dar trūksta“, – pirmais įspūdžiais po mačo dalinosi J. Valančiūnas.

Tiesa, su D. Saboniu jis kartu plušėjo ir dar prieš rinktinės stovyklos pradžią. Lietuvių keliai susikryžiavo Malagoje (Ispanija), kur į vieną salę susibūrė ir daugiau NBA atstovų.

„Tai organizavo NBA žaidėjų asociacija – krepšininkams, kurie nori padirbėti vasarą. Pasinaudojome šia galimybe“, – sakė J. Valančiūnas.


Tuo metu prisijungęs prie Lietuvos rinktinės stovyklos jis sutiko Kazį Maksvytį – trenerį, su kuriuo pažintis užsimezgė dar prieš 15 metų. 2007-2011 metais K. Maksvyčio vadovaujama ir J. Valančiūno vedama Lietuvos komanda laimėjo visas jaunimo pirmenybes, kuriose dalyvavo.

„Trenerio kelias nuo pat jaunučių ir jaunių rinktinių tikrai buvo nelengvas ir ilgas, jis įgavo daug patirties ir žino, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Taip jau yra – eini krepšinio keliu ir renki tą patirtį“, – paklaustas, kaip per tą laiką pasikeitė K. Maksvytis, svarstė J. Valančiūnas.

Po mačo su Suomija 30-metis uteniškis buvo pasiteirautas ir apie naująjį rinktinės starto penketą, kuriame žaidė kartu su D. Saboniu, Ignu Brazdeikiu, Mariumi Grigoniu bei Roku Jokubaičiu.

Bet vadinti šio kvinteto smogiamąja lietuvių jėga J. Valančiūnas neskubėjo.

„Žiūrėkite, dabar nebandykime kalbėti apie jėgas. Turime dar daug ką padaryti, daug padirbėti. Po čempionato galėsime pažiūrėti, ar čia jėga, ar ne. O dabar priešakyje – ilgas kelias“, – skambių pareiškimų vengė krepšininkas.


Trečiadienio rungtynes „Žalgirio“ arenoje stebėjo 4,6 tūkst. žiūrovų, tarp kurių buvo ir Arvydas Sabonis su savo šeima.

Dar kartą komandos jėgas išbandys ketvirtadienį Vilniuje.

Repeticijas prieš rugsėjo 1 d. startuojantį Europos čempionatą lietuviai pradėjo praėjusią savaitę ir du kartus įveikė Estiją (84:70 bei 90:88).

Likęs rinktinės kontrolinių rungtynių tvarkaraštis

  • rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija;
  • rugpjūčio 16 d. (Gran Kanarijoje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.


Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių lauks FIBA 2023 metų pasaulio čempionato atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).

Visas rinktinės kandidatų šešioliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“
Eigirdas Žukauskas„Wolves“
Donatas TarolisOradijos CSM
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisKauno „Žalgiris“
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“
Kristupas Žemaitis„Wolves“
Laurynas BirutisKauno „Žalgiris“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“
Rokas Jokubaitis„Barcelona“
Tomas DimšaKauno „Žalgiris“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)