Pagal NBA reikalavimus Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis su rinktine gali pradėti sportuoti tik nuo rugpjūčio 4-os.

Ignas Brazdeikis gavo trenerių leidimą prie stovyklos prisijungti vėliau, nuo liepos 31-os dienos.

Didžioji dalis dabartinės rinktinės žaidėjų dar nėra kartu rungtyniavę su nacionalinės komandos naujoku I. Brazdeikiu.

23-ejų metų 198 cm ūgio gynėjo ir puolėjo pozicijose žaidžiantis krepšininkas praėjusiais metais atgavo Lietuvos pilietybę, o šią vasarą pirmą kartą apsivilko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės marškinėlius.

Igno debiutas ir pirmosios dvikovos vilkint rinktinės marškinėlius sudarė įspūdį ir nacionalinės komandos strategui, ir rinktinės kandidatams.

„Matome, kad jis yra patikimas žaidėjas, kuriuo galima pasitikėti kritiniu momentu. Negalima nuvertinti kitų žaidėjų, bet jis yra vienas talentingiausių šioje rinktinėje, nebijo kontakto, veržiasi, kuria pranašumo situacijas“, – krepšininką gyrė komandos vedlys Kazys Maksvytis.

Jo vadovaujamoje Lietuvos rinktinėje debiutavęs I. Brazdeikis pasaulio krepšinio čempionato atrankos rungtynėse su Bulgarija ir Čekija vidutiniškai pelnė po 14,5 taško, atkovojo po 3,5 atšokusio kamuolio ir atliko po 1 rezultatyvų perdavimą.

Nuo 2017 metų rinktinei atstovaujantis Arnas Butkevičius įsitikinęs, jog buvęs Orlando „Magic“ žaidėjas gali tapti rimta rinktinės jėga ir rugsėjį vyksiančiame Europos čempionate.

„Mačiau tik dvejas Igno rungtynes vilkint Lietuvos rinktinės aprangą. Susidariau įspūdį, kad tai individualiai stiprus žaidėjas, kurio mums trūko. Jis gali sužaisti vienas prieš vieną, nebijoti daugiau atsakomybių.

Tik puiku, jei Igno žaidimas pakels rinktinę į kitą lygį“, – tvirtino A. Butkevičius.

Ignas – Arno komandos draugas ne tik rinktinėje, bet ir „Žalgiryje“. A. Butkevičius nesibaimina konkurencijos Kauno ekipoje.

„Komandos vadovai renkasi tokius žaidėjus, komplektuoja komandą pagal savo viziją. Sezonas ilgas, rungtynių daug, kiekvienas sulauks savo šanso aikštėje. Tikrai neperkami žaidėjai tik tam, kad pirkti, kiekvienas ras savo vietą“, – įsitikinęs „Žalgirio“ naujokas.

I. Brazdeikis galėjo tapti Roko Giedraičio komandos draugu: mat I. Brazdeikis sulaukė ir baskų klubo dėmesio. „Baskonia“ ekipai nuo 2020 metų atstovaujantis puolėjas iš Lietuvos
prisipažino tikėjęsis Vitorijoje dar vieno lietuvio.

„Norėjome klube trečio lietuvio, būtų super. Kadangi bendradarbiavo žinoma agentūra, vis klausdavau, kaip klostosi derybos, ar atvyks į Vitoriją, ar į „Žalgirį“. Bet pasirinko Kauną.

Gyvai su Ignu kartu žaisti neteko, jį tik per TV mačiau. Turint omeny, kad Ignas pirmą kartą žaidė Europoje, tai debiutas labai solidus, labai gerai prisitaikė prie komandinio žaidimo. Nematau jokių problemų, kad gali būti kažkas negerai“, – tvirtino R. Giedraitis, save galintis priskirti prie rinktinės senbuvių: nacionalinei komandai Rokas padeda nuo 2015-ųjų ir savo sąskaitoje turi beveik 40 rinktinės rungtynių.

Įžaidėjas Lukas Lekavičius prisipažino nė nematęs rungtynių: po sezono norėjo gerai ir fiziškai, ir psichologiškai pailsėti nuo krepšinio, tad stengėsi atsiriboti nuo jo.

„Tiesą sakant, nemačiau Igno Brazdeikio debiuto. Nežinau, kaip jis žaidžia, kaip atrodo aikštėje. Kiek girdėjau iš atsiliepimų, Ignas sėkmingai debiutavo, džiaugiuosi už jį, bus įdomu susitikti su juo stovykloje“, – kalbėjo patyręs rinktinės gynėjas, kuris pagal sužaistas dvikovas (52) nacionalinėje komandoje nusileidžia tik J. Valančiūnui (133) ir M. Kuzminskui (125).

„Laukia įvadinės treniruotės. Vasarą daug nesportavau, stengiausi kuo daugiau pailsėti, pabūti su artimaisiais.

Su laiku įsibėgėsiu, viskas bus gerai. Po tokio sunkaus sezono reikėjo ir fiziškai, ir psichologiškai pailsėti. Dabar jau tikrai kažkiek ilgiuosi krepšinio, ilsėjausi beveik pusantro mėnesio, tai paskutinėmis savaitėmis galvojau apie krepšinį“, – kalbėjo L. Lekavičius, kuris sutartį su „Žalgiriu“ pratęsė iškart po sezono pabaigos.

„Kalbėjau su agentu, nebuvo verta kažko laukti, ta rinka dėl karo Ukrainoje nėra stabili, o „Žalgirio“ pasiūlymas visiškai tenkino, viskas tiko. Gal ir būčiau sulaukęs kitų pasiūlymų, bet abejoju, ar kiti variantai būtų tikę.

Kaune viskas tiko, ir treneris (K. Maksvytis), ir sąlygos, tad kažko laukti nebuvo verta“, – tvirtino L. Lekavičius.

Gynėjas eilę metų rinktinėje keitė Mantą Kalnietį, o dabar, tikėtina, keis Roką Jokubaitį.

„Manau, Rokas Jokubaitis jau subrendęs būti pagrindiniu įžaidėju. Juk kiek jau laiko žaidžia Eurolygoje, „Barcelonoje“ žaidė tikrai daug. Spėlioti sunku, bet mano nuomone, jis pasiruošęs“, – kalbėjo L. Lekavičius.

Krepšininkas neskubėjo vertinti rinktinės galimybių rudenį. „Sąrašas atrodo gražiai, viską atskleis darbas. Stengsimės, sieksime laimėti kiekvienas rungtynes. Lūkesčiai aukšti, komanda gera, tačiau viską matysime rudenį“, – kalbėjo L. Lekavičius.

Anot jo, ši rinktinė, lyginant su ankstesnių metų, tikrai jauna.

„Daugiau jaunų veidų, yra naujų žaidėjų, manau, jie bus išalkę žaidimo ir pergalių, motyvuoti. Komandoje daugiau jaunystės“, – tvirtino L. Lekavičius.


Kaip jau buvo pranešta anksčiau, rinktinėje šią vasarą nežais Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis ir Eimantas Bendžius. Prie šių žaidėjų taip pat jungiasi Tadas Sedekerskis, norintis skirti didesnį dėmesį klubinio sezono pasiruošimui.

Šešioliktuke neišvysime „Monaco“ klube rungtyniaujančio Donato Motiejūno. Visgi, esant būtinybei aukštaūgis bus pasirengęs padėti rinktinei.

Rinktinės tvarkaraštis

Prieš Europos čempionatą, startuosiantį rugsėjo 1 d., Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės lauks 7 kontrolinės rungtynės:

  • rugpjūčio 4 d. (Klaipėdoje) su Estija;
  • rugpjūčio 7 d. (Alytuje) su Estija;
  • rugpjūčio 10 d. (Kaune) su Suomija;
  • rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija;
  • rugpjūčio 16 d. (išvykoje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių dar lauks FIBA 2023 m. Pasaulio taurės atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).

Rinktinės šešioliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“ (NBA)
Eigirdas ŽukauskasAlytaus „Wolves“
Donatas TarolisBe klubo
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisKauno „Žalgiris“
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“ (NBA)
Kristupas ŽemaitisAlytaus „Wolves“
Laurynas BirutisKauno „Žalgiris“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“ (Graikija)
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“ (Ispanija)
Rokas JokubaitisBarselonos „FC Barcelona“ (Ispanija)
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)