Pats R. Jokubaitis gali lengviau atsikvėpti: vasarą skyrė sveikatos bėdoms, kurios nedavė ramybės kone pora metų. Krepšininkui buvo operuota ausis. Sėkmingas ir sklandus gijimas leido gynėjui laiku prisijungti prie nacionalinės rinktinės stovyklos.

„Jaučiuosi tikrai pailsėjęs. Turėjau ausies operaciją, reikėjo poilsio. Spėjau susidėlioti visus planus. Dabar jaučiuosi išsiilgęs krepšinio, o tai labai geras ženklas. Esu kupinas energijos ir pasiruošęs padėti rinktinei“, – atvykęs į Palangą kalbėjo R. Jokubaitis, nustebinęs strategus neįprastais akiniais.

Mat kelios dienos prieš pat rinktinės pratybų startą jam ėmė perštėti vieną akį. Pats krepšininkas mano, kad tai nedidelis uždegimas ir reikia laiko. Kol kas gynėjas sportuos be kontaktinių lęšių, tačiau su specialiais sportui skirtais akinukais.

– Esate jauniausias, tačiau nebe naujokas, kaip jaučiatės prisijungęs prie rinktinės gretų?,Delfi paklausė R. Jokubaičio.

– Iš prigimties esu kuklesnis žmogus, save dar labiau prie naujokų priskiriu (šypsosi). Esu ir jauniausias ir tos patirties nesu daug prikaupęs.

– Kokias mintis kelia pats rinktinės kandidatų sąrašas, kiek kolektyvo gretose patirties, kiek jaunatviško entuziazmo?

– Labai jauna rinktinė! Juk Mindaugas Kuzminskas vyriausias žaidėjas. Bus geras mišinys, keli mūsų NBA žaidėjai turi patirties, Ignas (Brazdeikis) ir Domantas Sabonis yra jauni, bet jau matę aukščiausios klasės krepšinio.

Yra Eurolygos elitinių komandų atstovų. Turėsime laiko pasiruošti rugsėjui, manau, įgavę gerą formą, turėtume neblogai atrodyti aikštėje.

Tiek su Kaziu Maksvyčiu, tiek su Kęstučiu Kemzūra dirbti neteko, laukia įdomus laikas, reikės susipažinti su jų filosofija. Visų pirma, manau, bus smagu.

– Turėjote laiko stebėti rinktinės kovas pasaulio čempionato atrankoje ir kokį įspūdį paliko I. Brazdeikio debiutas?

– Mačiau dvikovą su čekais Klaipėdoje. Gana lengvas krepšinis, tačiau tai atrankos rungtynės, skirtinga komanda, negalima objektyviai vertinti žaidimo.

Igno debiutas labai nustebino iš gerosios pusės, nemanau, kad kas tikėjosi tokio. Parodė, kad ne veltui žaidė ir kaupė patirtį NBA, o dabar pasirašė sutartį su „Žalgiriu“. Smagu, kad teks kartu su juo pažaisti, iki šiol dar nežaidžiau su juo, tik šiek tiek bendravome kartą.

– Gal aptarėte su K. Maksvyčiu jūsų vaidmenį rinktinėje?

– Dar nekalbėjome, visi tie dalykai su laiku išaiškės. Ne pirmi metai su Luku Lekavičiumi dalinsimės žaidimo laiku, tai šioje vietoje nieko naujo. Galime ir kartu žaisti, ir vienas kitą keisti. Laukiu pradžios, o darbas ir žaidimas diktuos kiekvienam savo vaidmenį komandoje.

Svarbiausia gerai padirbėti stadione, o vėliau lieti prakaitą aikštelėje ir rasti pergalingo žaidimo formulę.

– Artimiausia rinktinės pamaina parodė gerą pavyzdį, iškovojo Europos U20 čempionato sidabrą, geras pavyzdys nacionalinei komandai.

– Įspūdingas pasirodymas, ypač po tokio nelengvo starto. Nutraukė jaunimo rinktinių medalių „sausrą“, vyrų rinktinėje tas medalių badas taip pat užsitęsė. Nuo 2015 metų – jokių nacionalinės komandos medalių.

Bet laukia vienas stipriausių čempionatų, gal stipriausias per pastaruosius metus. Stengsimės pasiekti gerą sportinę formą, jog prieš pirmenybes nekeltų jokių abejonių ir iškovotume tuos medalius.

– Minėjote ausies operaciją, ar pakako laiko reabilitacijai?

– Rimta, ausies būgnelio rekonstrukcija. Buvo pora metų įsimetęs uždegimas, šiek tiek uždelsta. Reikėjo išvalyti visą uždegimą. Rimti reikalai.

Po operacijos reikėjo visiškos ramybės. Turėjau laiko ir pasportuoti. Svarbiausia, gerai išgijo ausis, nes jei reabilitacija būtų nepavykusi, jei blogai būtų sugijusi, galbūt čia ir nekalbėčiau. Laimei, viskas kol kas neblogai.



Tiesa, kol kas ne visi rinktinės nariai nuo pirmų dienų čempionatui ruošis kartu.

Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis prie rinktinės prisijungs rugpjūčio 5-6 dienomis, prabėgus keletai pirmųjų pasirengimo stovyklos dienų. Pagal NBA taisykles, pradinėje stadijoje NBA žaidėjai gali treniruotis tik individualiai, o vėliau sportuoti kartu su rinktine 28 dienas.

Kiek vėliau prisijungs ir Ignas Brazdeikis, paprašęs vyriausiojo trenerio Kazio Maksvyčio kelių laisvų dienų asmeniniams reikalams.

Likus porai dienų iki rinktinės stovyklos pradžios K. Maksvytis turėjo įvesti korekcijas rinktinės kandidatų sąraše: dėl sveikatos problemų padėti nacionalinei komandai negalės Gediminas Orelikas, jį pakeis Donatas Tarolis.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, rinktinėje šią vasarą nežais Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis ir Eimantas Bendžius. Prie šių žaidėjų taip pat jungiasi Tadas Sedekerskis, norintis skirti didesnį dėmesį klubinio sezono pasiruošimui.

Šešioliktuke neišvysime „Monaco“ klube rungtyniaujančio Donato Motiejūno. Visgi, esant būtinybei aukštaūgis bus pasirengęs padėti rinktinei.

Rinktinės tvarkaraštis

Prieš Europos čempionatą, startuosiantį rugsėjo 1 d., Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės lauks 7 kontrolinės rungtynės:

  • rugpjūčio 4 d. (Klaipėdoje) su Estija;
  • rugpjūčio 7 d. (Alytuje) su Estija;
  • rugpjūčio 10 d. (Kaune) su Suomija;
  • rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija;
  • rugpjūčio 16 d. (išvykoje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija;
  • rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių dar lauks FIBA 2023 m. pasaulio čempionato atrankos varžybų mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).

Rinktinės šešioliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“ (NBA)
Eigirdas ŽukauskasBursos „Tofaš“ (Turkija)
Donatas TarolisPodgoricos „Budučnost“
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisOrlando „Magic“ (NBA)
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“ (NBA)
Kristupas ŽemaitisVilniaus „Wolves“
Laurynas BirutisKauno „Žalgiris“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“ (Graikija)
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“ (Ispanija)
Rokas JokubaitisBarselonos „FC Barcelona“ (Ispanija)
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją