Šis sidabro medalis – pirmasis vaikinų krepšinyje iškovotas apdovanojimas per penkerius metus. Tuo pačiu buvo įvykdytas Lietuvos krepšinio federacijos iškeltas tikslas – turnyre užimti 1-6 vietas.

Dvidešimtmečių krepšininkų kova dėl aukso: Lietuva – Ispanija

Ispanai iškovojo trečią Europos vaikinų iki 20 metų čempionų vardą. Prieš tai jie triumfavo 2011 ir 2016 metais.

Turnyro MVP paskelbtas ispanas Juanas Nunezas. Simboliniame turnyro penkete jis prisijungė prie lietuvio Manto Rubštavičiaus (rezultatyviausias turnyro žaidėjas), juodkalniečio Feoro Zugičiaus, Noamo Dovrato iš Izraelio ir turko Ademo Mona.

Dvidešimtmečių krepšininkų kova dėl aukso: Lietuva – Ispanija

Bronzos medalius iškovojo turnyro šeimininkė Juodkalnija, kuri mažajame finale 86:77 nugalėjo Izraelį.

Galutinė Europos (iki 20 metų) čempionato rikiuotė:

1.Ispanija
2.Lietuva
3.Juodkalnija
4.Izraelis
5.Prancūzija
6.Turkija
7.Kroatija
8.Belgija
9.Italija
10.Slovėnija
11.Vokietija
12.Graikija
13.Lenkija
14.Portugalija
15.Čekija
16.Ukraina


Du iš eilės Michaelio Caicedo Sanchezo tritaškiai ir dar dvitaškis iš eilės leido ispanams nuo pat pradžių diktuoti savo sąlygas aikštėje. Du Jokūbo Rubino tritaškiai pristabdė varžovus, tačiau šie netrukus padidino savo persvarą iki 12 taškų – 10:22.

Iš duobės Lietuvos rinktinę ėmėsi traukti Mantas Rubštavičius – pataikė tritaškį su pražanga ir realizavo baudos metimą. Vis dėlto to buvo maža – po pirmo kėlinio M. Noreikos auklėtiniai atsiliko 17:26.

Žaidimas ir toliau bangavo – skirtumas sumažėjo iki 7 taškų, tačiau įpusėjus antrajam ketvirčiui ispanai jį padidino dvigubai – 24:38. Negana to, susižeidė aukštaūgis Martynas Tamulevičius.

Daug energijos į aikštę atnešė nuo atsarginių suolo pakilęs Dovydas Butka – lietuviai surengė spurtą 9:0 ir priartėjo iki 5 taškų (33:38). Įpusėjus dvikovai M. Noreikos auklėtiniai atsiliko 37:42.

Po didžiosios pertraukos lietuviai itin agresyviai gynėsi ir kovojo dėl kamuolių – po 8 iš eilės taškų be atsako Lietuvos rinktinė pirmą kartą finale išsiveržė į priekį 45:42.

Dominyko Stenionio tritaškis netgi leido atsiplėšti 4 taškais (48:44), vis dėlto netrukus abi komandos įsivėlė į kovą taškas į tašką. Po trijų kėlinių rezultatas buvo lygus 55:55.

Paskutinį kėlinį sėkmingiau pradėjo Ispanijos nacionalinė ekipa. 7 taškus praleidę lietuviai atsiliko 55:62. M. Noreikos auklėtiniai rankų nenuleido ir kabinosi varžovams į atlapus – likus žaisti 3 min. skirtumas buvo vos 1 taškai (61:62).

Lietuviams nepavyko suregzti rezultatyvių atakų, iš po krepšio prametė A. Marčiulionis, o ispanai kiek atsitiesė – 61:66 – likus žaisti kiek daugiau nei minutę.

Po minutės pertraukėlės D. Stenionio tritaškis skriejo pro šalį, kitoje aikštės pusėje bloką varžovui padovanojo D. Butka. Ispanai per 2,1 sek. likusios atakos laiko sugebėjo pelnyti dvitaškį ir nubraukė lietuvių viltis į pergalę.

Lietuva: Mantas Rubštavičius 15, Dovydas Butka 11, Jokūbas Rubinas 8, Dominykas Stenionis 7, Augustas Marčiulionis 6, Ugnius Jaruševičius (9 atk.k.) ir Augustinas Kiudulas po 4, Hubertas Pivorius 3, Nedas Montvila 2, Martynas Tamulevičius 1, Edgaras Preibys 0.

Ispanija: Rubenas Dominguezas 17, Michaelis Caicedo Sanchezas 13, Juanas Nunezas 11.

Ispanai taikliau metė dvitaškius ir tritaškius bei laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 41:38. Lietuviai mažiau klydo (14:17), bet ispanai geriau gynėsi – blokavo net 7 mūsų šalies atstovų metimus.

Tai buvo antras Lietuvos ir Ispanijos dvidešimtmečių susitikimas šiame turnyre. Grupės rungtynių starte M. Noreikos auklėtiniai nusileido ispanams 65:75.

Apskritai lietuviai Europos vaikinų iki 20 metų finale žaidė pirmą kartą nuo 2016 metų. Aukso medalius šio amžiaus grupės jaunuoliai laimėjo vienintelį kartą 2012 metais Slovėnijoje.

Lietuviai į Senojo žemyno pirmenybių Podgoricoje finalą žengė 67:63 įveikę turnyro šeimininkus Juodkalnijos krepšininkus.

Lietuvos rinktinė Europos čempionate startavo dviem pralaimėjimais – Ispanijai (65:75) ir Ukrainai (69:71), bet 108:66 sutriuškino Čekiją ir C grupėje užėmė antrą vietą.

Aštuntfinalyje lietuviai 75:70 palaužė vokiečius, o ketvirtfinalyje 89:79 nugalėjo bendraamžius iš Prancūzijos.

Savo ruožtu ispanai pusfinalyje 84:75 nugalėjo titulą ginusius Izraelio krepšininkus. Būtent ispanai 2016 metais finale įveikė lietuvius ir iškovojo titulą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)