Paskutinėse F grupės rungtynėse Klaipėdoje Lietuvos rinktinė (5/1) nusileido Čekijos (3/3) atstovams – 72:83 (13:23, 19:22, 20:16, 20:22).

Nors Lietuvos rinktinė dar prieš šį susitikimą buvo užsitikrinusi vietą kitame etape, šiose atrankos varžybose svarbios kiekvienos rungtynės: į naujai formuojamą šešių komandų grupę rinktinės „nusineš“ visas pirmame etape iškovotas pergales.

Čekams šis laimėjimas taip pat atvėrė kelią tolyn, tačiau tai dar ne viskas – varžovai pasiekė revanšą abiejų komandų tarpusavio akistatose. Pirmąsias rungtynes išvykoje lietuviai pernai laimėjo 8 taškais (74:66). Tai gali turėti įtakos kitame varžybų etape.

Į gilią duobę lietuviai krito antrame kėlinyje, kurio metu varžovams leido įgyti net 17 taškų persvarą (15:32). Ir nors po ilgosios pertraukos pabudo kelis tritaškius iš eilės pataikęs Ignas Brazdeikis, o lietuviai sumažino atsilikimą iki minimalaus (49:50), vėl suaktyvinę gynybą čekai sugebėjo stabilizuoti situaciją ir nutolo nebepavejamai.

Lietuviai antras rungtynes paeiliui varžovams pralaimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių – 31:38. Liūto dalį taškų čekai surinko braudamiesi po krepšiu, kur su varžovų aukštaūgiais sunkiai sekėsi kovoti tiek Laurynui Biručiui, tiek jo dubleriams.

Nors per 7 min. spėjo surinkti 7 taškus, po krepšiu užsiimdamas poziciją klydo Martynas Echodas, ant parketo neužsibuvo ir Kazio Maksvyčio starto penkete išbandytas Tadas Sedekerskis.

Susitikimo pradžioje „perdegęs“ I. Brazdeikis taip pat greitai sėdo ant atsarginių suolo, tačiau po pertraukos krašto puolėjas tapo lietuvių atakų lyderių – visus savo 16 taškų jis surinko antroje mačo pusėje.

Visgi deramos pagalbos puolant Iggy nesulaukė – ketvirtajame kėlinyje lietuviai iš toli pro šalį šaudė net ir niekieno nedengiami.

Sirguliuojant Vyteniui Čižauskui, rasti pamainos įžaidėjo pozicijoje šiam krepšininkui Lietuvos rinktinės treneriams nepavyko. Donatas Sabeckis ir Arnas Velička kartu sudėjus pelnė vos 1 tašką ir atliko 1 rezultatyvų perdavimą. Pagrindinis darbas įžaidžiant kamuolį teko Mariui Grigoniui, ant parketo praleidusiam net 28 min. ir kurį laiką nežaidusiam po čiurnos kryptelėjimo.

Prieš pat finalinę sireną dėl kai kurių arbitrų sprendimų emocijas sunkiai tvardyti sekėsi K. Maksvyčiui, kuris sausakimšą „Švyturio“ areną paliko akivaizdžiai įsiutęs.

Tai buvo pirmoji K. Maksvyčio nesėkmė oficialiose rungtynėse prie Lietuvos rinktinės vairo. Apskritai tai yra pirmas Lietuvos rinktinės pralaimėjimas namie per FIBA organizuojamas pasaulio krepšinio čempionato atrankos „langų“ kovas.

Kelionėje į 2019-ųjų pirmenybes Dainius Adomaitis į pergales rinktinę išvairavo per visas savoje teritorijoje žaistas rungtynes.

Lietuva: Ignas Brazdeikis 16 (3/4 trit.), Marius Grigonis 11 (0/6 trit., 9 rez. perd.), Gytis Masiulis 10, Laurynas Birutis 9, Tomas Dimša 8, Martynas Echodas 7, Egirdas Žukauskas 4 (5 atk.kam.), Tadas Sedekerskis ir Karolis Lukošiūnas po 3, Arnas Velička 1 taškas.

Čekija: Tomašas Satoransky 21 (4 rez. perd.), Tomašas Kyzlinkas 18, Patrikas Auda 14, Davidas Jelinekas 10, Jahomiras Bohačikas 9 taškai.

Primename, kad į kitą pasaulio čempionato atrankos etapą keliauja trys geriausios grupės komandos. Trečiasis kelialapis atiteko Bosnijai ir Hercegovinai, vėlai pirmadienį namie 76:73 palaužusiai Bulgariją.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Jau aišku, kad kitame etape Lietuvos rinktinė patenka į vieną K grupę su trimis geriausiomis pirmo etapo E grupės ekipomis – Prancūzija (5/1), Juodkalnija (4/2) ir Vengrija (3/3). Iš naujai suformuotos šešių komandų grupės į pasaulio čempionatą pateks trys geriausios komandos.

Rungtynių eiga

I kėlinys

Lietuvos rinktinės starto penkete pasirodė Ignas Brazdeikis, Marius Grigonis, Laurynas Birutis, Tadas Sedekerskis ir Donatas Sabeckis.

Kieta gynyba ir nemenku asmeninių pražangų skaičiumi paženklinto kėlinio pradžioje komandos taškus rinko sunkiai, tačiau įpusėjus ketvirčiui ėmė ryškėti čekų pranašumas – varžovai per keletą minučių sugebėjo įgyti dviženklę persvarą, o koją lietuviams ir vėl kišo pralaimima kova dėl atšokusių kamuolių.

Kelias greitas pražangas susirinkęs I. Brazdeikis sėdo ant atsarginių suolo, lietuviai realizavo vos 1/4 tritaškių, o čekų lyderis Tomašas Satoransky spėjo surinkti 7 taškus. Po 10 min. Lietuvos rinktinė atsilieka 13:23.

II kėlinys

Antrasis kėlinys prasidėjo itin prastu lietuvių žaidimu abiejose aikštės pusėse, kuo netruko pasinaudoti svečiai – skirtumas tarp komandų greitai pasiekė 17 taškų (15:32).

Dvi greitos K. Maksvyčio minutės pertraukėlės davė rezultatų – lietuviai stabilizavo situaciją ir netgi sumažino atsilikimą iki 10 taškų (29:39), tačiau kėlinio pabaiga ir vėl priklausė čekams. Po 20 min. – 32:45.

Lietuviams Gytis Masiulis pelnė 7, Laurynas Birutis ir Tomas Dimša – po 6 taškus. „Perdegęs“ I. Brazdeikis liko be taškų, pro šalį skriejo visi 3 jo metimai. Čekams Tomašas Kyzlinkas surinko 11 taškų.

III kėlinys

Trečiojo kėlinio pradžioje į žaidimą aktyviai ir sėkmingai „įsijungė“ K. Maksvyčio į aikštę mestas Karolis Lukošiūnas. Lietuviai spurtavo 10:0 ir po pirmojo Brazdeikio tritaškio sumažino atsilikimą iki 3 taškų – 42:45.

Trečiojo kėlinio pradžioje į žaidimą aktyviai ir sėkmingai „įsijungė“ K. Maksvyčio į aikštę mestas Karolis Lukošiūnas. Lietuviai spurtavo 10:0 ir po pirmojo Brazdeikio trita6kio sumažino atsilikimą iki 3 taškų – 42:45. Netrukus skirtumas ištirpo iki minimalaus (49:50), tačiau čekai sureagavo – nors ne ne be sėkmės faktoriaus, varžovai kėlinį baigė būdami gana komfortabilioje situacijoje 52:61.

IV kėlinys

Paskutinio ketvirčio pradžioje niekas iš esmės nepasikeitė. Čekai toliau „laužė“ lietuvius iš po krepšio, o atgauti trečiojo kėlinio polėkio puolime šeimininkams niekaip nepavyko: net ir niekieno nedengiami lietuviai iš toli dažniausiai šaudė pro šalį – 55:69 sužaidus 35 min. Netrukus situacija dar labiau komplikavosi (55:75) – šeimininkai prarado visas galimybes pakovoti dėl pergalės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)