Latvių skaičiavimais abi rinktinės tarpusavyje yra žaidusios 24 kartus, 16 iš šių oficialių akistatų laimėjo lietuviai. Lietuvos krepšininkai į latvių krepšį yra sumetę 2117 taškų, o latviai – 1935 taškus.

Bene skambiausia XXI a. Latvijos rinktinės pergalė prieš lietuvius fiksuota 2001-ųjų Europos čempionato aštuntfinalyje. Tuomet Turkijoje kaimynai Jono Kazlausko treniruotai rinktinei išskalbė kailį 94:76, pabaigė nesėkmingą lieuvių žygį pirmenybėse ir išprovokavo trenerio pasitraukimą iš užimamo posto.

2003-iaiais Europos čempionate Švedijoje jau Antano Sireikos treniruoti lietuviai pasiekė revanšą, kai itin dramatiškose pirmose grupės rungtynės palaužė varžovus po pratęsimo 92:91, vėliau apskritai įsibėgėjo ir tapo pirmenybių nugalėtojais.

Kiek seniau nei prieš dešimtmetį abi rinktinės sužaidė ir keletą itin aršių kontrolinių susitikimų, o per vieną iš jų Latvijoje vos nekilo muštynės. Tuomet aistras provokavo tvirtai sudėtas varžovų puolėjas Kasparas Kambala, jam nusileisti nenorėjo L. Kleiza.

Kalbėdamas apie kaimynų akistatas itin drąsiai ir netgi provokuojančiai pasisakė buvęs latvių snaiperis, o vėliau ir nacionalinės komandos treneris Ainaras Bagatskis.

„Tiek, kiek aš esu Latvijos krepšinio dalis, dvikovos su Lietuvos rinktine visuomet buvo principinės. Lietuvos rinktinė yra ta, kuriai bet kokią pagarbą nustodavome jautę, vos tik žengdavome į aikštę, –
tarsi specialiai aistras iš anksto kurstė dalį savo karjeros ir su Kauno „Žalgiriu“ susiejęs A. Bagatskis. – Žaidžiau prieš lietuvius daugybę kartų – tiek rinktinių, tiek klubų rungtynėse. Tiesą sakant, man sekdavosi, nes negalvodavau prieš ką žaidžiu. Šventėme pergales nepaisydami to, prieš ką stodavome ant parketo – Eurolygos ar olimpinius prizininkus. Būdamas krepšininkų aikštėje aš jų visiškai negerbiau.“

„Tarp mūsų yra broliška meilė, bet aikštėje... Negalėčiau tai pavadinti neapykanta, gal labiau tai stipri konkurencija. Taip, kaip aš žaidžiant mėgstų įveikti savo brolį (Dairį), panašiai jaučiuosi ir žaisdamas su lietuviais. Noriu tuomet laimėti bet kokia kaina. Nesvarbu, ar tai būtų Europos čempionatas, ar kontrolinės rungtynės“, – panašią nuomonę išsakė ir Dalaso „Mavericks“ puolėjas Davis Bertanis.

Tuo metu aikštėje santūrumu nepasižymėjęs K. Kambala žodžiais Lietuvos rinktinę įvertino kur kas pagarbiau.

„Žinoma, kad visuomet Lietuva buvo laipteliu aukščiau už mūsų rinktinę. Lietuviai turi daugiau medalių olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose. Tačiau žinant faktą, kad esame kaimynai, tiesiog privalėjome kautis su jais. O kaip kitaip?“, – dėstė fizine jėga ir neprognozuojamu charakteriu garsėjęs latvis.

Jau minėtose 2001-ųjų aštuntfinalio rungtynėse, kuriose latviai pasiekė svarbiausią savo pergalę prieš lietuvius, A. Bagatskis pelnė 25 taškus ir tą pasiekimą prilygino nedideliam stebuklui:

„Nenoriu kalbėti apie konkrečius skaičius, tačiau jei tas konkrečias rungtynes kartotume ne vieną, o daugiau kartų, mums išties būtų labai sunku vėl laimėti.“

Savo ruožtu L. Kleiza taip pat pritarė, kad susitikimai su latviais būdavo ypatingi.

„Tarpusavio rungtynės visada buvo labai geros. Latviai visuomet turėdavo papildomos motyvacijos jie norėjo mus patiesti, bet ir mes norėdavome nugalėti savo kaimynus, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės lyderis. – Nežinau, kodėl, bet šiose dvikovose kaskart atsirasdavo kažkokio principingumo, papildomo noro laimėti, nors šiaip vieni kitiems tikrai esame labai draugiški.. Kiek aš pats žaisdavau su latviais, prisimenu, jie visuomet būdavo itin kietas riešutėlis. Jie visuomet norėdavo kažką įrodyti.“

Ruošdamiesi FIBA pasaulio čempionato atrankos langui Kazio Maksvyčio auklėtiniai su latviais žais du kartus. Birželio 22-ąją rungtynės vyks Rygoje, o birželio 26 d. komandos darsyk susitiks Šiauliuose.

Pasaulio čempionato atrankos turnyre Lietuvos rinktinė liepos 1-ąją išvykoje žais su Bulgarija, o liepos 4-ąją namuose priims Čekijos krepšininkus.

Lietuvos rinktinės sudėtis

1Arnas VeličkaNeapolio „GeVi Basket“ (Italija)
2Arnoldas KulbokaŠarlotės „Hornets“ (NBA)
3Benas GriciūnasKlaipėdos „Neptūnas“
4Donatas SabeckisŠiaulių „Šiauliai-7bet“
5Eigirdas ŽukauskasBursos „Tofaš“ (Turkija)
6Gytis MasiulisBilbao „Surne Basket“ (Ispanija)
7Gytis RadzevičiusVilniaus „Rytas“
8Ignas BrazdeikisOrlando „Magic“ (NBA)
9Karolis LukošiūnasKauno „Žalgiris“
10Laurynas BirutisKauno „Žalgiris“
11Marius Grigonissezono metu paliko Maskvos CSKA
12Martynas EchodasVenecijos „Umana Reyer“ (Italija)
13Regimantas MiniotasKauno „Žalgiris“
14Tadas SedekerskisVitorijos „Baskonia“ (Ispanija)
15Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)
16Vytenis ČižauskasDordonės „Boulazac“ (Prancūzija)


Latviai savo rinktinėje šį kartą neturės Kristapo Porzingio, tačiau italo Luca Banchi treniruojamos komandos sudėtyje turėtų žaisti minėtieji broliai Bertaniai, taip pat broliai Rodionas ir Artūras Kurucai, „Barcelonos“ ekipai atstovavęs Rolandas Šmitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)