Vėl maždaug 6000 žiūrovų akivaizdoje „Ryto“ krepšininkai kontroliavo situaciją ant parketo ir po pirmosios rungtynių pusės pirmavo 9-iais taškais (47:38).

Pirmoje dvikovos pusėje svečiai tiksliau atakavo iš žaidimo (18/25, „Lietkabelis“ – 13/25), dominavo kovoje po krepšiais (17-4), dvigubai daugiau atliko rezultatyvių perdavimų (14-7), tačiau dažniau klydo (10-5).

Po pertraukos „Lietkabelis“ kilo į šturmą, likus 3 min. iki lemiamo kėlinio panaikino dviženklį deficitą ir beveik pavijo svečius (51:52). Gynyboje titaniškas pastangas demonstravęs „Lietkabelis“ galiausiai išsiveržė į priekį ir prieš ketvirtą kėlinį turėjo trapią persvarą (58:54).

Paskutinėje dvikovos atkarpoje „Lietkabelis“ pirmavo keliais taškais, tačiau „Rytas“ per paskutinę minutę sugebėjo išvengti nesėkmės. Po Luko Ulecko tritaškio likus 34 sek. sumažino skirtumą iki minimumo (77:76), o „Lietkabelio“ atakoje kamuolį prarado Gediminas Orelikas.

Arnas Butkevičius dėjimu persvėrė rezultatą (77:78), šeimininkai savo atakai dar turėjo 12 sek., tačiau Dovydo Giedraičio tritaškis ir Džordže Gagičiaus dvitaškis tikslo nepasiekė.

„Gera pergalė, taškas serijoje, bet nieko daugiau. Niekas nesakė, kad bus lengva, tokių rungtynių ir tikėjomės.

Kontroliavome emocijas, bet nekontroliavome kamuolio, varžovų tritaškių, o tą turime daryti žaidžiant prieš „Lietkabelį“.

Serija keliasi į Vilnių, turime suprasti – fanai už mus nelaimės. Į artimiausias rungtynes turime nusinešti maksimalią koncentraciją, tai vienintelis būdas laimėti“, – po dvikovos kalbėjo G. Žibėnas.

Emocijų netrūko ir ketvirtame finalo mače: reguliariai pertraukėlių metu prie pat „Ryto“ atsarginių suolo buvo ištiesiamas specialiai G. Žibėnui skirtas plakatas, prieš rungtynes nušvilptas ir ne pačiais gražiausiais epitetais palydėtas „Ryto“ bendraturtis Darius Gudelis.

G. Žibėnas pasigedo pagarbos ir kartu ragina savo klubo sirgalius elgtis pagarbiai ir atsakingai.

„Mes gerbiame visus, bet kai kas yra nepriimtina. Speedy Smithas po dvikovos buvo aplietas alumi, visa galva aplieta, tai nepriimtina.

Taip pat visų rungtynių metu į trenerius bei žaidėjus buvo nukreiptas lazeris. Ta proga raginu „Ryto“ sirgalius ateinančiose rungtynėse išlikti garbingais bei titulo link eiti garbingai.

Tą mes darėme visą sezoną ir atkrintamosiose. Laukykimės to, raginu dar kartą mūsų sirgalius“, – akcentavo sostinės ekipos vedlys.

– Kas nutiko per trečią ketvirtį, kuomet „Rytas“ nepataikė nė vieno metimo iš žaidimo?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas G. Žibėnas.

– Dvikova vyksta 40 minučių, natūralu, tų kalnelių neišvengsime. „Lietkabelis“ tikrai gerai žaidė, puiki atmosfera. Per tą atkarpą po pertraukos nesuradome gerų sprendimų puolime, nesaugojome kamuolio, o „Lietkabelis“ tuo naudojosi ir pelnė lengvus taškus.

Tą turime kontroliuoti.

– Speedy Smithas ėmėsi iniciatyvos ir tapo ekipos lyderiu sunkiausiu metu, kaip galite įvertinti jo pasidorymą?

– Tai ne pirmas toks Speedy vakaras. Tipinis Speedy'is, jis žino rungtynių kainą, mūsų tikslus ir mus veda to titulo link.

– Vienu metu atrodė, jog „Lietkabelis“ jau perlaužė dvikovos eigą, tačiau pavyko išplėšti pergalę, ar tai ženklas, jog turite čempionišką komandą?

– Jei nori būti čempionu, tai ir turi elgtis kaip čempionas. Nei jei 6-iais taškais atsilieki, o iki dvikovos pabaigos – minutė ar pusantros.

Turi išlikti savikontrolė, vienas kito palaikymas, jokių badymų pirštais vienas į kitą. Privalome tokiais momentais išlikti kartu, tai vienintelis bilietas mūsų svajonės link.

– Kodėl Ivanas Buva taip ir liko ant atsarginių suolo?

– Ivanas tik vakar pradėjo treniruotis, tai buvo pirmas kartas po septynių dienų pertraukos. Jis jau morališkai pasiruošęs, bet ne fiziškai. Žiūrėsime, kaip jis jausis artimiausiu metu.

– Iki pertraukos kontroliavote situaciją, kas pasikeitė „Lietkabelio“ gynyboje trečiame kėlinyje, jog užstrigo puolimas?

– Negaliu pasakyti, kad kažkas iš esmės pasikeitė varžovų gynyboje. Jie tikrai stengėsi, nukirtinėjo mūsų atakų planus, tiesiog mes patys nebuvome atsargūs su kamuoliu. 19 klaidų mums nėra būdinga.

Esame mažiausiai kamuolių prarandanti ekipa, to negalime sau leisti.

– Situacija priešpaskutinėje „Lietkabelio“ atakoje, kuomet kamuolį prarado Gediminas Orelikas, jūsų manymu, ar buvo gana rizikinga taip agresyviai dengtis prieš G. Oreliką ir ar buvo pražanga prieš puolėją?

– Turime tris teisėjus, kurie priima sprendimus.

– Netrūksta emocijų aplink krepšinį, kaip komandai pavyksta neįsivelti į kažkokias diskusijas ir konfliktus?

– Mes prašėme žaidėjus ignoruoti tai, kas vyksta greta parketo, o atsarginių suoleliui išlikti su geromis emocijomis, nesivelti į konfliktus bei žaisti garbingai.

– Kas svarbiausia prieš lemiamą kovą ir ar pavyks titulu džiaugtis jau birželio 7-ą?

– Maksimali koncentracija. Turime suprasti, kad sirgaliai nelaimės mums titulo, neįmes taškų. Patys turime likti energingais aikštėje.

– Pirmoje pusėje „Rytas“ kovą po krepšiais laimėjo net 17-4, ar tai esminis dalykas, lėmęs komandos pranašumą po dviejų kėlinių?

– Atvirai pasakius, netikėjome skaičiais, kai tą pamatėme statistikos protokole. Galvojome, gal klaida. Tiesiog mes žinome, jog kiekvienas taip vadinamas niekieno kamuolys yra labai svarbus finale ir pagarba vyrams, kad atlaikė tą kovą.

Kai nesuteiki antrųjų šansų, žymiai didesni šansai pačiam kontroliuoti rungtyes.

– Iškovotas titulas būtų didelė šventė tiek klubui, tiek visam Vilniui. Tačiau patiems vilniečiams dabar praktiškai nėra galimybių galbūt lemiamas rungtynes išvysti gyvai. Neliko bilietų į „Jeep“ areną arba jei ir liko, tai jų kaina nuo 100 eurų. Dažnai klubas akcentuoja, kad „Rytas“ – tai šeima. Ką galėtumėte patarti tėvui, norinčiam šeimą atsivesti į lemiamą mačą, tačiau negalinčiam to padaryti? Pergale pasidžiaugti feisbuke, rinktis prie treniruočių salės durų?

– Taip toli į priekį mes nežiūrime. Mes šiandien buvome geresni, bet tai nereiškia, kad laimėsime antradienį. Dar turime laimėti bent vienerias rungtynes, kad galėtume sakyti, jog esame stipriausi.

Tai organizaciniai dalykai, kurie kartais atsisuka prieš tave, kai šventi iš anksto. Tokios klaidos nedarysime.

Čanakas neabejoja: paskutinėje atakoje nefiksuota pražanga

„Lietkabelio“ strategas Nenadas Čanakas po dvikovos akivaizdžiai liko prislėgtas skausmingos nesėkmės. Jis įsitikinęs: lemiamos atakos metu buvo pažeistos taisyklės prieš G. Oreliką.

„Peržiūrėjau epizodą, tai buvo pražanga. Jos nesušvilpė, dabar nieko padarysi“, – tvirtino N. Čanakas.

Pasak stratego, pirmoje rungtynių pusėje jo auklėtiniams stigo energijos.

„Tą kovojantį „Lietkabelį“ pamatėme tik po pertraukos, tačiau to neužteko. Turėjome dvikovą užbaigti šalta galva, bet to nepadarėme. Dabar serijoje atsiliekame 1:3 ir bandysime pergalę pasiekti artimiausiame mače“, – kalbėjo „Lietkabelio“ vedlys.

Anot jo, paskutinės atakos metu buvo sukurta „close out“ situacija, kuomet prieš G. Oreliką buvo pažeistos taisyklės.

„Tačiau mes dar iki to momento neišvengėme klaidų“, – pridūrė N. Čanakas, atsiprašęs gausiai susirinkusių sirgalių.

„Jie puikiai mus palaikė. Dėl jų turime atiduoti viską ir padaryti viską, ką galime, kad dar sugrąžintume seriją čia“, – teigė N. Čanakas, per pertrauką spėjęs persimesti keliais žodžiais su Dariumi Gudeliu.

Pokalbio detalių ir turinio strategas nenorėjo atskleisti, tai – „nieko svarbaus“.

Penktosios serijos rungtynės vyks Vilniuje, birželio 7 dieną.

„Rytas“ 21-ą kartą kovoja LKL finale, tačiau čempionu titulu paskutinį kartą džiaugėsi prieš 12 metų.

„Lietkabelis“ antrą kartą LKL istorijoje žaidžia finale, jame kovojo 2017 metais.

Serijos tvarkaraštis:

Gegužės 26 d. Vilnius, „Rytas“ – „Lietkabelis“ 68:77

Ggeužės 29 d. Panevėžys, „Lietkabelis“ – „Rytas“ 66:88

Birželio 1 d. Vilnius, „Rytas“ – „Lietkabelis“ 85:63

Birželio 4 d. Panevėžys, „Lietkabelis“ – „Rytas“ 77:78

Birželio 7 d. Vilnius, „Rytas“ – „Lietkabelis“

Birželio 9 d. Panevėžys, „Lietkabelis“ – „Rytas“ (jei reikės)

Birželio 12 d. Vilnius, „Rytas“ – „Lietkabelis“ (jei reikės)

Mažajame „Betsafe-LKL“ finale traumų išretinti „Šiauliai“ nesugebėjo duoti rimtesnį atkirtį čempionų titulo netekusiam Kauno „Žalgiriui“. Kazio Maksvyčio auklėtiniai penktadienį Šiauliuose triumfavo 89:76 (23:26, 21:14, 23:15, 22:21), laimėjo seriją iki 4 pergalių 4-0 ir pirmąkart istorijoje pasidabino lygos bronzos medaliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)