Dabartinėje Bosnijoje ir Hercegovinoje gimęs serbas yra tris kartus kilnojęs Eurolygos trofėjų: 1990 ir 1991 metais jis triumfavo su Splito „Jugoplastika“, 1998-aisiais – su Bolonijos „Kinder“.

Ir ne šiaip triumfavo, bet pats vedė komandas į pergales: 1991-aisiais 208 cm ūgio vidurio puolėjas buvo rezultatyviausias finalo žaidėjas, o po septynerių metų tapo naudingiausiu finalo ketverto krepšininku.

Be to, su tuometės Jugoslavijos rinktine Z. Savičius laimėjo ir pasaulio, ir Europos čempionatus, 1996-aisiais Atlantoje tapo olimpiniu vicečempionu.

Trūko tik olimpinio aukso ir NBA čempiono žiedo – anapus Atlanto keltis Z. Savičius nepanoro, nors buvo viliojamas. Vietoje to jis išmaišė galingiausius Europos klubus, tarp kurių buvo ir abu Ispanijos grandai – „Barcelona“ bei Madrido „Real“.

Pastarajame serbas 1995 metais pakeitė Arvydą Sabonį, kurį dabar vadina vienu geriausių visų laikų krepšininkų, o Barselonoje 2000-2001 metais dalinosi rūbine su Šarūnu Jasikevičiumi.

Dvi buvusios Z. Savičiaus ekipos ketvirtadienį Belgrade susirems tarpusavyje Eurolygos pusfinalyje.

Prieš finalo ketverto turnyrą duodamas interviu Ispanijos sporto dienraščiui AS, Z. Savičius pasidalino mintimis ir apie buvusį bendraklubį, dabar treniruojantį „Barcelona“.

Zoranas Savičius (kairėje, Foto: "Partizan")

„Šaras buvo talentingiausias kamuolio skirstytojas iš visų, kuriuos esu matęs per savo gyvenimą. Jis nebuvo puikus gynyboje, tačiau kaip niekas kitas sugebėjo „gaminti“ taškus ir vesti komandą. Man visada labai patiko jo rodoma lyderystė – tiek žaidžiant kartu, tiek dabar.

Jis niekada neleidžia saviškiams atsipalaiduoti, todėl „Palau Blaugrana“ tribūnos visada pilnos – sirgaliams patinka tokie treneriai. Šarui tiesiog iš akių matyti, kaip jis nori išmokyti savo komandą žaisti tinkamu ritmu ir gerai gintis. Tiek jis, tiek Pablo Laso yra trenerių elitas.

Šaro atveju man net visada atrodė, kad jis padarė klaidą taip ilgai tęsdamas krepšininko karjerą. Taip jis tik prarado tris ar keturis sezonus kaip treneris. Jeigu jau viduje jautiesi treneriu, reikia juo ir tapti iš tikrųjų – kuo anksčiau, tuo geriau. Turi nustoti galvoti tik apie save patį ir daryti tai už 12 ar 13 vaikinų, kurie gali turėti kitokią viziją nei tu, tačiau privalo pradėti žaisti pagal tavo nurodymus. Tai nėra lengva nei dideliame, nei mažame klube“, – kalbėjo Z. Savičius.

Nikola Mirotičius, Šarūnas Jasikevičius

Primename, kad Š. Jasikevičius sportinę avalynę nusiavė sulaukęs 38-erių – po paskutinio sezono Kauno „Žalgiryje“ įžaidėjas 2014-aisiais prisijungė prie gimtojo miesto klubo trenerių štabo.

Tuo tarpu 2002 metais karjerą baigusiam Z. Savičiui finalo ketvertas Belgrade tikrai sukels sočiai sentimentų – kitame pusfinalyje grumsis ir dar viena jo buvusi komanda Stambulo „Anadolu Efes“, prieš kurią stos Pirėjo „Olympiakos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją