Paskutinėse šio sezono rungtynėse Eurolygoje Kauno „Žalgiris“ (8/20) po pratęsimo 103:98 nugalėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ (11/16).

Šeimininkams norėjosi pergalingai išlydėti 19 sezonų stipriausioje žemyno lygoje praleidusį kapitoną ir kartu dar išlaikyti trapią viltį pabėgti iš paskutinės turnyro lentelės vietos.

Galimybių patekti į atkrintamąsias nebeturėjusiems svečiams apskritai nebebuvo jokio akstino plėšytis.

Ir vis dėlto tai tapo principo reikalu.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, „Žalgirio“ namų rungtynėse atsirado nauja tradicija: prieš ginčo kamuolį komandų starto penketams išsirikiavus aikštėje, rankose žaidėjai ir teisėjai laiko Ukrainos vėliavos spalvų transparantą, raginantį nutraukti karą.

Sekmadienį jį vėl iškėlė žalgiriečiai, iškėlė arbitrai, bet svečių krepšininkai nepanoro prisiliesti prie taikos prašančios žinutės – tiesiogine to žodžio prasme.

10,2 tūkst. žiūrovų „Žalgirio“ arenoje reagavo iš karto – tribūnos griausmingai nušvilpė „Crvena Zvezda“, o aktyviausių sirgalių grupuotė „Green White Boys“ savo repertuarą pradėjo nuo skanduotės „Putin ch**lo“.

Trečiame ketvirtyje aistruoliai jau skandavo „F**k you Serbia“, „serbai yra rusų kekšės“, o „Green White Boys“ tribūnoje atsirado NATO, kurio aviacija 1999 metais bombardavo Belgradą, vėliava.

„Manau, kad visi tie dalykai, kurie dėjosi aplink aikštę, turėjo įtakos žaidimui. Pirmoje rungtynių pusėje tai padėjo mums, o antroje – jau varžovams. Atrodo, kad provokacijos juos supykdė ir motyvavo – jie ėmė žaisti stipriau“, – atsiliepė „Žalgirio“ strategas Jure Zdovcas.

Slovėnas nenorėjo išsakyti savo nuomonės apie serbų poelgį, pažymėjęs, jog „komentuoti tokius dalykus – ne jo darbas“. To tiesiogiai nepadarė ir jo kolega iš „Crvena Zvezda“ Dejanas Radonjičius.

Bet 52-ejų juodkalnietis leido suprasti nesidžiaugiantis dėl ekipos gesto.

„Tikiuosi, kad taika greitai ateis. Tai tiek. O kodėl nelaikėme transparanto – šis klausimas turėtų būti adresuotas ne man“, – spaudos konferencijoje akivaizdžiai sutrikęs šypsojosi specialistas.

„Nemanau, kad tai jų asmeninė nuomonė – tai ateina iš viršaus“, – spėjo J. Zdovcas.

Kas ir kodėl nusprendė ignoruoti karą smerkiantį transparantą, neišgirdo ir greta „Crvena Zvezda“ starto penketo prieš rungtynes išsirikiavę žalgiriečiai.

„Buvo staigmena – jie nieko nepasakė, nepaaiškino. Per didžiąją petrauką pats klausinėjau – tikriausiai tokia yra ne žaidėjų, o klubo pozicija. Neabejoju, kad toje komandoje yra žmonių, kuriems tikrai rūpi“, – svarstė Edgaras Ulanovas, omenyje veikiausiai turėdamas du Belgrade rungtyniaujančius buvusius žalgiriečius iš JAV – Aaroną White'ą ir Nate'ą Woltersą.

„Tai – komanda iš šalies, kur šiek tiek kitaip traktuoja situaciją. Jie gyvena vienam pasaulyje, mes – kitam. Manau, mes realiau matome situaciją, žiūrime blaiviomis akimis. Gerai, kad mūsų fanai – šaunuoliai, parodė savo ir mūsų poziciją“, – pridūrė P. Jankūnas.

Kad ir koks prastas „Žalgiriui“ buvo šis tarptautinis sezonas, šaunuoliai šįkart buvo ir tie, kurie lakstė aikštėje bei nesuskydo sunkiu metu.

Josho Nebo puolime vedamas „Žalgiris“ puikiai pradėjo rungtynes ir joms įpusėjus pirmavo 13 taškų, bet krito į duobę trečiame ketvirtyje, per kurį į savo krepšį praleido 35 taškus.

Serbai turėjo 9 taškų pranašumą, vis dėlto kova dar nebuvo baigta – Luko Lekavičiaus pagreitį įgavę šeimininkai mynė svečiams ant kulnų ir pabaigoje griebėsi pražangų taktikos, o įtampos neatlaikiusio Dejano Davidovaco ranka sykį sudrebėjo.

„Žalgiriui“ buvo likusios 7 sek., ir Tyleris Cavanaugh jas išnaudojo maksimaliai – du varžovus pašokdinęs amerikietis tolimu šūviu išplėšė pratęsimą, kuriame „Crvena Zvezda“ šansų jau nebeturėjo.

Atsisveikinimo rungtynėse P. Jankūnas žaidė 16 min. ir pelnė 13 taškų bei atkovojo 7 kamuolius. Tai buvo geriausias jo mačas sezone.

„Žalgiriui“ sekmadienį trūko traumuotų Joffrey Lauvergne'o, Janio Strelnieko ir Manto Kalniečio, „Crvena Zvezda“ vertėsi be Branko Lazičiaus, Austino Hollinso bei Maiko Zirbeso.

Pirmojo rato tarpusavio rungtynes Belgrade serbai laimėjo 73:61. „Crvena Zvezda“ kitą savaitę dar sužais paskutinį savo mačą Eurolygoje su Stambulo „Anadolu Efes“, bet vilčių palypėti iki geriausių aštuoneto ir pratęsti pasirodymą atkrintamosiose varžybose nebeturėjo dar prieš viešnagę Kaune.

Standings provided by SofaScore LiveScore



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)