Šią savaitę 55-ąjį gimtadienį pažymėjęs specialistas apie savo dabartinę situaciją, karą Ukrainoje bei laikus Kauno „Žalgiryje“ kalbėjosi su „Žalgiris Insider“ laidų vedėju Ryčiu Kazlausku tinklalaidėje #ŽalgirisOnAir+.

„Šiuo metu dairausi savo darbo rinkoje. Mano vardas nėra toks didelis kaip kitų trenerių iš Serbijos, Graikijos ar Ispanijos. Bet visgi gaunu įvairių pasiūlymų. Visai neseniai buvau arti pasirašytos sutarties. Šią visą beprotišką situaciją išnaudoju darbui su savo sūnumi. Tai dabar pats svarbiausias dalykas“, – tvirtino latvis.

Vasario 24-ąją prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą A.Bagatskį užklupo Ispanijoje, kur treneris tuo metu viešėjo su savo treniruojama Ukrainos vyrų krepšinio rinktine bei ruošėsi 2023 m. pasaulio taurės atrankos turnyro rungtynėms su ispanais.

Darbą Ukrainos rinktinėje su vyriausiojo trenerio pareigomis Kyjivo klube nuo 2019 m. derinusį A.Bagatskį su karo niokojama valstybe sieja glaudus ryšis – buvęs žalgirietis vyriausiuoju klubų treneriu Ukrainoje dirbo dar 2010–2014 m. laikotarpiu, kai treniravo Kryvyj Riho bei Kyjivo „Budivelnik“ ekipas.

Buvęs vyriausiasis Latvijos vyrų krepšinio rinktinės treneris yra dirbęs bei profesionaliai žaidęs krepšinį Rusijoje, todėl po invazijos į Ukrainą bandė klausti, ką apie karą mano jo pažįstami Rusijoje.

„Bandžiau susisiekti su keliais savo pažįstamais, bendravau su jais ir jie bandė atsiprašyti už visą šitą kilusią velniavą. Jie sakė: „Tikiuosi esi saugus“. O buvo ir tokių, kurie sakė, kad kodėl aš keliu vėjus? Juk čia yra tik krepšinis. Rusijoje krepšinis nėra tik sportas, bet tai ir dalis politikos. Visi sporto klubai: krepšinio, futbolo ledo ritulio, visi jie gyvena iš politikų pinigų, – teigė treneris. – Liūdna, kai išsilavinę ir rimti žmonės aiškiai nesuvokia, kas vyksta Ukrainoje. Ten vyksta tikras karas. Gali į vieną vietą sustatyti Hitlerį, Bin Ladeną ir Putiną bei nuspręsti, kas iš jų yra blogiausias.“

„Žalgiryje“ 2003–2005 m. laikotarpyje žaidęs ir 2005–2006 m. sezono pabaigoje ir 2006–2007 m. sezono pradžioje komandą treniravęs A.Bagatskis net neklaustas prisiminė legendinį pralaimėjimą Tel Avivo „Maccabi“ komandai po pratęsimo 2003–2004 m. sezone.

„Tos rungtynės man davė nepamirštamą pamoką: dvikovose iki pat paskutinės akimirkos turi būti susikoncentravęs. Aš tiesiog einu iš proto, kai matau, kad žaidėjai pradeda švęsti anksčiau laiko, – kalbėjo A.Bagatskis. – Rūbinėje po tų rungtynių nebuvo vien tylu. Iš pradžių gal kiek patylėjome, o vėliau prasidėjo triukšmas. Rūbinėje kai ką sulaužėme.“

Iš pirmojo sezono Kaune, kuriame A.Bagatskis žaidė ir su tokiais krepšininkais kaip Arvydas Sabonis ar Tanoka Beardas, latviui įsiminė puiki atmosfera rūbinėje.

„Kai Arvydas ateina į rūbinę, visi puikiai supranta, kas yra bosas rūbinėje. Net Tanoka tą suprasdavo. Treniruotėse turėdavome kovų. Buvo ir specifinių treniruočių. Būdavo metas, kai po treniruotės dar likdavome aikštėje. Ir, ar galite tai įsivaizduoti, 6 vyrukai, kuriems buvo virš 30-imt, žaisdavo vienas prieš vieną arba trys prieš tris“, – šypsojosi A.Bagatskis.

2004–2005 m. sezone latvis „Žalgiryje“ žaidė kartu su amerikiečiu Robertu Packu, apie kurį latvis papasakojo smagią istoriją.

„Pamenu, buvo vienos rungtynės Vitorijoje, kur žaidėme su tuometine „Tau Ceramica“. Pirmoje rungtynių pusėje mus tiesiog naikino Arvydas Macijauskas, surinkęs 20 ar daugiau taškų. Tada Robertas Packas pasakė: „Vyručiai, aš jį dengsiu, bet turite tokiu atveju pamiršti mane puolime“. Antroje mačo dalyje A.Macijauskas nesurinko nė taško, R.Packas irgi nesurinko nė taško“, – prisiminė A.Bagatskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją