„Labai nustebau, tiesą sakant, sulaukęs LTOK kvietimo. Su 90-mečiu manęs pavyzdžiui Kaunas nepasveikino. Šį kartą nutarė, kad gal truputį per anksti. Neįsižeidžiau. Nebeturiu pretenzijų niekam. Pajuokauti galima aišku, gal sulauksiu Kauno sveikinimo 100 metų proga“, – po apdovanojimų kalbėjo V. Garastas.

– Kaip matote krepšinio situaciją šalyje? Ar jis keičiasi?

– Manęs ta situacija visai nedžiugina. Nenoriu daug kalbėti, bet krepšinis pasmukęs. Truputį liūdna dėl to. Ai, sakys, kad seniukas visiškai nukvakęs. Skiriasi mūsų nuomonės, ateina nauja karta, naujas mąstymas. Sako palauk, jau pasenęs tavo mąstymas. Man labai nepatinka, kad pas mus daug žaidžia užsieniečiai. Kur lietuviai?

Kazio Maksvyčio laukia sunkus darbas. Bet darbai suderinami. Aš eilę derinių patikrindavau klube, o vėliau juos pritaikydavau rinktinėje. Man nereikia nieko ieškoti. Klubas padeda treneriui treniruoti Lietuvos rinktinę. Tai tikras reikalas.
Vladas Garastas

Anksčiau „Žalgiryje“ pirmas dalykas buvo toks – komandoje žaidžia tik lietuviai. Mes turime apsaugoti savo komandą. Dabar Pasvalys, Prienai, net ir kitose komandose žaidžia užsieniečiai. Kuo daugiau užsieniečių komandose, tuo mūsų rinktinė silpnesnė. Tai 100-procentinis reikalas. Dėl to jau nepatekome ir į olimpines žaidynes. O kas mūsų toliau laukia?

– Žinia, Kazys Maksvytis kitą sezoną treniruos ir „Žalgirį“, ir Lietuvos rinktinę. Jums taip pat savu laiko teko dirbti ir komandoje, ir rinktinėje. Kaip manote, sunku bus suderinti šiuos darbus?

– Viską galima suderinti. Man keista, kai sako, kad per penkias dienas sužaidė trejas rungtynes. Kas čia, griovį kasė? Anksčiau, kai būdavo turai, per 6 dienas sužaisdavome 5 rungtynes. Niekas nieko nesakė. Tai tavo darbas, už tai gauni atlyginimą. Dabar jau didvyris, jei paskrido lėktuvu, pavargo. Tai ir sakydavau, eik keisk profesiją, dirbk buhalteriu.

Pasitikiu K. Maksvyčiu, tikrai geras variantas. Žinote, ir trenerių yra trūkumas Lietuvoje. Nėra nieko baisiau, kai mūsų komandas eina treniruoti užsienietis. Jei mes, būdami krepšinio šalimi, negalime rasti lietuvio trenerio, tai blogi reikalai.

Neseniai kalbėjau su Kaziu. Sakau, jam, kad ateini labai geru laiku į „Žalgirį“. Aš kai atėjau, „Žalgiris“ buvo 11-oje vietoje iš 12-os. O tu ateini, kai „Žalgiris“ paskutinėje vietoje. Juokas juokais, aišku. Lengviau iškovoti, nei išlaikyti aukštą vietą. Svarbiausia, kad žmonės pripranta. Kai triskart tapome SSRS čempionais ir grįžome iš Maskvos užėmę antrą vietą, tai žinote, kas mus pasitiko oro uoste? Šlavėja. Niekam neįdomu.

Aišku, trenerio laukia sunkus darbas. Bet darbai suderinami. Aš eilę derinių patikrindavau klube, o vėliau juos pritaikydavau rinktinėje. Man nereikia nieko ieškoti. Klubas padeda treneriui treniruoti Lietuvos rinktinę. Tai tikras reikalas. Treneris to neturi bijoti.

– Kaip galvojate, ar kažkada artimiausioje ateityje Rusijos klubams bus leista grįžta į Eurolygą, tarptautines varžybas?

– Sunku išpranašauti. Situacija labai rimta. Nežinia, kaip čia viskas bus. Labai rimtas reikalas.

– Neseniai kreipėtės į Rusijos žmones, apeliuodamas į jų sąžinę dėl karo Ukrainoje. Kaip matote situaciją dabar?

– Situacija tokia, kad galima kovoti ir laimėti. Iš pradžių buvo sudėtinga, bet bendromis jėgomis galima viską. Blogai, kai ateina į viršūnes pamišę žmonės...

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė trečiadienį išskirtiniais prizais apdovanojo ir kitus garbingus jubiliatus.

LTOK APDOVANOJIMAI

90-mečio proga – LTOK prizas „Pergalė“

Vladas GARASTAS (2022 02 08) – vienas žymiausių ir nusipelniusių Lietuvos krepšinio trenerių, su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine ir Kauno „Žalgirio“ krepšinio komanda iškovojęs svarbių pergalių ir taip garsinęs Lietuvos vardą, buvęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas, dabar Garbės prezidentas.

LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“ – Lietuvos sporto klubo „Makabi“ atkūrimo 100-ųjų metinių proga

Semionas FINKELŠTEINAS – Lietuvos sporto klubo „Makabi“ prezidentas. Nuo klubo atkūrimo pradžios „Makabi“ aktyviai dalyvauja Lietuvos žydų bendruomenės gyvenime, tęsia savo aktyvią sportinę veiklą.

85-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Eugenijus BUROKAS (2022 01 07) – LTOK Garbės narys, buvęs Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas, ilgametis generalinis sekretorius, Garbės narys.

80-mečio proga – LTOK pirmojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Zigmantas ŽIVATKAUSKAS (2022 01 01) – ilgametis Lietuvos olimpinio sporto centro lengvosios atletikos treneris, dukart olimpinio ir pasaulio disko metimo čempiono Virgilijaus Aleknos patarėjas ir masažuotojas.

80-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Gintas MAISIEJUS (2021 12 17) – ilgametis fechtavimo sporto puoselėtojas, sporto meistras, fechtavimo klubo „Gintarinė špaga“ treneris, išugdęs kelias kartas fechtuotojų.

80-mečio proga – LTOK pirmojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Justas Vincas PALECKIS (2022 01 01) – Lietuvos vandensvydžio sporto veteranas, ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas, šios sporto šakos puoselėtojas, vienijantis Lietuvos vandensvydžio veteranus.

75-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Vidas MAČIULIS (2021 01 18) – sporto žurnalistas, TV laidos „Krepšinio pasaulyje“ rengėjas, dokumentinių filmų autorius.

75-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Gediminas MAKSIMAVIČIUS (2022 03 04) – Lietuvos lankininkų federacijos prezidentas, tarptautinės klasės sporto meistras, teisėjas, Lietuvos nacionalinės rinktinės treneris, ruošiantis rinktinę 2024 olimpinėms žaidynėms.

75-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Arvidas ULEVIČIUS (2022 02 09) – Lietuvos vandensvydžio sporto veteranas, ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas, nacionalinės kategorijos teisėjas.

70-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Vytautas KVIETKAUSKAS (2022 01 27) – Lietuvos žurnalistas, sporto, politikos bei visuomenės veikėjas, daugiau kaip 20 metų buvo Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas, buvęs Europos paralimpinio komiteto narys.

70-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Algimantas LIUBINSKAS (2021 11 04) – Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) Garbės prezidentas, buvęs ilgametis Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris.

70-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Valentinas ALEKSA (2021 11 27) – pasaulio lietuvių sporto asociacijos prezidentas, Lietuvos olimpinės akademijos vienas steigėjų ir kūrėjų, taip pat ir kitų mūsų šalies sporto organizacijų bei klubų aktyvus narys.

70-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Jonas JUOZAITIS (2022 01 31) – ilgametis šalies sportinio ėjimo treneris, išugdęs du olimpinių žaidynių dalyvius, aktyvus olimpinio vicečempiono Antano Mikėno memorialo tarptautinių varžybų organizatorius.

65 mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Robertas KASELIS (2022 03 07) – nacionalinės kategorijos sportinio ėjimo teisėjas, daugkartinis Lietuvos žaidynių ir čempionatų prizininkas, ilgametis sporto renginių organizatorius ir puoselėtojas.

60-mečio proga – LTOK medalis „Už nuopelnus olimpizmui“

Kęstutis BAGDANAVIČIUS (2021 12 30) – Lietuvos bokso federacijos aukščiausiosios tarptautinės kategorijos teisėjas, teisėjavęs Lietuvos bokso čempionatuose, tarptautiniuose turnyruose, Londono ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

60-mečio proga – LTOK antrojo laipsnio ženklas „Už nuopelnus“

Dalia MATUSEVIČIENĖ (2022 01 07) – lengvaatletė – bėgikė, trenerė, Seulo olimpinių žaidynių dalyvė – 11-os vietos laimėtoja.

60-mečio proga – LTOK medalis „Už nuopelnus olimpizmui“

Vida ZVICEVIČIENĖ (2021 12 23) – Lietuvos šaudymo sporto trenerė, išugdžiusi ne vieną Lietuvos įvairaus amžiaus čempioną.

60-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Arūnas KLEBAUSKAS (2022 03 14) – nacionalinės kategorijos sportinio ėjimo teisėjas, sporto meistras, treneris, išugdęs olimpinių žaidynių dalyvį Remigijų Kančį.

55-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Gintarė GRIKŠTAITĖ (2021 07 04) –LRT sporto žurnalistė, dokumentinių filmų apie sportą scenarijų autorė.

55-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Ričardas BUKYS (2022 02 05) – Lietuvos olimpietis, irkluotojas, akademinio irklavimo rinktinės narys 1992 m. vasaros olimpinėse žaidynėse.

50-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Gintaras NENARTAVIČIUS (2021 06 25) – dienraščio „Lietuvos rytas“ sporto redaktorius, buvęs Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidentas ir Generalinis sekretorius.

50-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Artūras KALININAS (2021 12 09) – nusipelnęs Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės treneris. Jo auklėtiniai – pasaulio ir Europos jaunių bei jaunimo čempionai ir prizininkai.

50-mečio proga – LTOK apdovanojimas „Olimpinė žvaigždė“

Ruslan VARTANOV (2021 08 18) – ilgametis šalies imtynių rinktinės narys, Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris, 1996 m. vasaros olimpinių žaidynių Atlantoje dalyvis, 15 kartų Lietuvos čempionas.

45-mečio proga – LTOK prizas „Citius. Altius. Fortius“

Arūnas EMELJANOVAS (2021 12 05) – Lietuvos sporto universiteto Sveikatos, fizinio ir socialinio ugdymo katedros profesorius, sporto mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją